Seful diplomatiei europene acuza Rusia si China: "Practica o diplomatie a vaccinurilor pentru a-si realiza interesele"

Sambata, 10 Iulie 2021, ora 23:52
3398 citiri
Seful diplomatiei europene acuza Rusia si China: "Practica o diplomatie a vaccinurilor pentru a-si realiza interesele"
Josep Borell. Foto Twitter

Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a estimat la un forum desfasurat sambata in orasul croat Dubrovnik ca, desi Europa face progrese datorita vaccinarii, "in fata noastra se afla o lupta lunga contra pandemiei" COVID-19 si lumea in ansamblul ei nu va depasi aceasta pandemie pana anul viitor, relateaza agentia EFE.

"Toti suntem constienti de consecintele viitoare, dar si de solutia pentru criza cauzata de pandemie, iar aceasta este vaccinarea", a spus Borrell la forumul dedicat impactului pandemiei asupra relatiilor geostrategice si economiei mondiale, printre participanti fiind si ministri de externe din 10 state balcanice si central-europene, respectiv Albania, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta si Muntenegru.

Pandemia va lasa in urma o lume diferita, mai digitala si cu noi inegalitati, considera responsabilul diplomatiei europene, context in care a pledat pentru donarea de vaccinuri anti-COVID-19 catre tarile sarace pentru a le impulsiona cresterea economica acum blocata de pandemie.

El a acuzat Rusia si China ca practica o "diplomatie a vaccinurilor" pentru a-si realiza interesele in lume, iar UE trebuie "sa fie constienta de aceasta si sa actioneze conform situatiei".

Borrell a apreciat ca in mod deosebit creste influenta Chinei in lume, in timp ce cooperarea cu Beijingul este "tot mai dificila", dar a sustinut totusi ca este nevoie de o buna intelegere cu China, data fiind importanta strategica a acesteia. "Pana la 25% din cresterea economica globala anul acesta vine din China", a remarcat el.

De asemenea, a continuat oficialul UE, competitia dintre China si SUA va modela lumea in deceniile urmatoare si Uniunea Europeana va trebui sa-si traseze orientarile "privind propriile sale interese".

"Impreuna cu Statele Unite avem in comun istoria, sistemul politic si economic. Vom fi mereu apropiati de Washington, dar trebuie sa privim lumea gandindu-ne la interesele noastre", a indicat Josep Borrell, adaugand ca blocul comunitar are un dialog "pozitiv si constructiv" pe tema Chinei cu administratia presedintelui american Joe Biden

#borell, #Comisia Europeana, #Rusia, #China, #vaccin, #pandemie , #Comisia Europeana