Ziare.com

Cat castiga birocratii si parlamentarii Uniunii Europene?

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 21:10

   

Cat castiga birocratii si parlamentarii Uniunii Europene?
Se plateste bine la Bruxelles? Foarte multi tineri europeni, si nu numai, viseaza la o cariera in institutiile Europei Unite. Ce sume intra in buzunarele lui Gigi Becali, Dacian Ciolos sau Elena Basescu?

Se vehiculeaza diverse sume pe care le incaseaza functionarii europeni, aceste cifre fiind, de multe ori, cu mult peste media europeana.

Va prezentam mai jos o lista cu castigurile birocratilor din capitala Belgiei:

Directiva buclucasa

In 2009, salariile din institutiile UE ar fi trebuit sa fie crescute cu un procent de 3,7 la suta, insa remuneratiile nu au crescut decat cu jumatate din procentajul initial. In cadrul Uniunii, aceasta crestere a provocat litigii juridice, din cauza ca a fost incalcata o directiva europeana din 2004 care legifera cresterea anuala a salariilor cu un procent fix.

Multe state membre au probleme cu aceasta directiva, iar o parte dintre acestea au anuntat ca, din cauza crizei financiare, vor ingheta salariile propriilor reprezentanti la Bruxelles, scrie Deutsche Welle.

Pentru a putea raspunde la intrebarea legata de consistenta salariilor functionarilor UE, trebuie sa privim putin catre site-urile institutiilor europene. Regulile sunt aceleasi pentru toti, indiferent daca vorbim despre un angajat al UE sau al Curtii Europene din Luxemburg.

De exemplu, in functie de calificari si anii petrecuti in cadrul institutiilor, salariile incep de la 2.300 de euro si pot ajunge pana la 16.000 de euro, salariu brut, pentru un director general. Comisarii europeni primesc in jur de 20.000 euro pe luna, iar un purtator de cuvant al acestora ajunge sa castige 8.000 de euro.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat pentru anul trecut un venit anual de 300.000 de euro, ceea ce inseamna in jur de 25.000 euro lunar. La salariul regulat al sefului Comisiei se adauga si o prima anuala de 90.000 de euro, pe care acesta o primeste inca trei ani dupa expirarea mandatului.

La plata unor astfel de compensatii financiare sunt indreptatiti si ceilalti comisari europeni, din moment ce, dupa expirarea mandatului de comisar, li se interzice sa ocupe posturi de conducere in domeniul privat, pentru o anumita perioada de timp.

Nici paralamentarii nu o duc rau

Indiferent de nationalitatea lor, fiecare europarlamentar primeste o remuneratie de 7.665,31 euro, brut. Aceste salarii sunt platite din bugetul Parlamentului european. Inainte de modificarea regulamentului, in iulie 2009, fiecare eurodeputat era platit din bugetul Parlamentului national. Insa acest lucru a creat serioase discrepante intre parlamentarii europeni, apartinand diferitelor tari membre.

De exemplu, un europarlamentar italian castiga, inainte de iulie 2009, 11.000 de euro lunar la fel ca si parlamentarii din legislativul national, in timp ce un coleg din Bulgaria trebuia sa supravietuiasca cu 1.000 de euro lunar, cehul cu 1.300, iar slovacul trebuia sa se multumeasca cu un salariu de 1.500 euro pe luna.

Cu toate acestea, europarlamentarii din tarile cu un standard economic mai ridicat au primit derogare de la regulament, continuand sa primeasca plati suplimentare si din partea bugetului national.

Ce ramane dupa impozitare?

Potrivit site-ului Parlamentului European, salariul mediu al unui europarlamentar este de 5.963,33 euro net. Aceasta suma reprezinta 38,5 la suta din salariul unui judecator al Curtii Europene cu sediul in Luxemburg care primeste, in medie, un salariu net de 14.500 euro pe luna.

Europarlamentarii primesc si alte sume care sunt destinate achizitionarii de rechizite, computere sau alta aparatura de birou, in total de 4.202 euro pe luna.

Europarlamentarii primesc, de asemenea, si o diurna de 298 euro pentru fiecare participare la sedintele comisiei din care fac parte si inca 17.000 de euro pentru plata asistentilor, care sunt in numar de doi sau trei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2528 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La mai mare dar nu bani de la Stat/numai stat in piciere

Mai paduche...daca i-ti faci afacerea ta ...
Si trebuie sa platesti pe un muncitor al tau cu %4 pe an astia se duc in ***...uita de Chinezi...voi sunteti Chinezii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor