CE a inchis o procedura de infringement impotriva Romaniei

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 22:40
1087 citiri
CE a inchis o procedura de infringement impotriva Romaniei
Foto: go4it.ro

Romania se numara printre zece state europene in privinta carora Comisia Europeana a comunicat joi ca a inchis o procedura de infringement declansata pentru netranspunerea in legislatia nationala a prevederilor unei Directive cu privire la conditiile de sanatate si siguranta la locul de munca.

Procedura de infringement - pe care Comisia Europeana o declansaza in momentul in care constata ca un stat incalca tratatele europene - poate duce statul respectiv in fata Curtii Europene de Justitie, unde risca sa fie sanctionat. Procedura poate fi inchisa, in momentul in care statul isi armonizeaza legislatia in mod adecvat cu cea a UE.

Romania a comunicat masurile nationale adoptate in vederea transpunerii directivei UE cu privire la radiatiile optice, iar Comisia a hotarat, prin urmare, sa incheie procedurile declansate impotriva ei. Este vorba despre directiva care protejeaza lucratorii impotriva riscurilor pe care le prezinta pentru sanatate expunerea excesiva la "radiatii optice artificiale", cum ar fi echipamentele laser si UVA (Directiva 2006/25/CE).

Directiva privind radiatiile optice (2006/25/CE) stabileste cerintele minime pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de radiatiile optice, in special vatamarea ochilor si a pielii. Radiatiile optice pot aparea in momentul in care lucratorii sunt expusi la lasere, UVA si alte forme specifice de lumina artificiala, atat vizibila, cat si invizibila. Acestea prezinta un risc deosebit pentru sanatate si siguranta in sectoare precum prelucrarea metalelor si sudura, in care laserele si alte dispozitive sunt utilizate in mod regulat in procesul de lucru.

Directiva prevede limite de expunere bazate pe efectele dovedite asupra sanatatii si pe consideratii biologice. Aceasta solicita, de asemenea, angajatorilor sa determine nivelul de iradiere optica de la locul de munca, sa evalueze riscurile, sa indeparteze sau sa reduca riscurile pentru lucratori, sa ia masuri de prevenire si protectie si sa furnizeze informatii si instruire in acest sens.

In afara de Romania, Comisia a incheiat joi procedurile juridice lansate impotriva a alte noua state (Bulgaria, Cipru, Germania, Danemarca, Franta, Ungaria, Luxemburg, Portugalia si Slovenia), dupa ce acestea au comunicat masurile nationale adoptate in vederea transpunerii normelor UE in legislatia nationala.

In schimb, Comisia Europeana a solicitat Poloniei sa se conformeze in totalitate legislatiei UE care protejeaza lucratorii impotriva riscurilor pe care le prezinta pentru sanatate expunerea excesiva la "radiatii optice artificiale", precum echipamentele laser si UVA. Solicitarea ia forma unui "aviz motivat" - a doua etapa in cadrul procedurilor privind incalcarea dreptului UE. Polonia dispune de un termen de doua luni pentru a se conforma. Comisia poate hotari sa supuna cazul Poloniei atentiei Curtii in cazul in care nu este adoptata nicio masura pentru asigurarea conformitatii. Polonia nu a transmis deocamdata Comisiei nicio notificare cu privire la masurile de transpunere adoptate in vederea introducerii acestor cerinte in legislatia nationala, motiv pentru care Comisia trimite un aviz motivat autoritatilor poloneze, prin care li se solicita sa respecte obligatiile legale care le revin.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Comisia Europeana infrigement Romania , #Comisia Europeana