CE atentioneaza doua state care mentin restrictiile pentru muncitorii romani

Luni, 11 Iunie 2012, ora 22:45
2938 citiri
CE atentioneaza doua state care mentin restrictiile pentru muncitorii romani

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Laszlo Andor, va trimite in scurt timp o scrisoare de atentionare catre doua tari din Uniunea Europeana care continua sa limiteze "fara o motivatie corespunzatoare" accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata muncii.

"Tarile din UE au tot dreptul sa mentina restrictiile impotriva lucratorilor bulgari si romani, daca dovedesc ca eventualele afluxuri (de lucratori) din Bulgaria si Romania ar cauza tulburari substantiale asupra pietei muncii", afirma comisarul european, intr-un interviu de la sfarsitul saptamanii trecute pentru agentia italiana de presa Nova.

Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Austria au decis sa mentina limitarea accesului pentru lucratorii romani si bulgari pana la 31 decembrie 2013. In plus, Spania a introdus restrictii pana la sfarsitul lui 2012. Comisia Europeana a solicitat de mult timp guvernelor din aceste tari sa ofere motive pentru decizia lor.

"Am spus public ca multe din aceste tari nu au oferit suficiente justificari. Au notificat Comisia de intentia de a extinde restrictiile pentru inca doi ani, maximul posibil, insa nu au oferit suficiente motivatii. De aceea am cerut analize si dovezi suplimentare. Trebuie sa spun ca sunt doua tari mai recidiviste decat altele si le trimit o scrisoare de atentionare", afirma Andor.

Comisarul european mai spune ca "unele din aceste tari au luat astfel de decizii fara analize corespunzatoare". Studii recente ale Comisiei Europene au aratat ca lucratorii din cele doua state care au ales sa munceasca in strainatate au avut un impact pozitiv asupra economiei europene, contribuind la o crestere de circa 0,3% a produsului intern brut al UE.

Laszlo Andor declara totodata ca eliminarea restrictiilor administrative impotriva lucratorilor romani si bulgari nu va duce neaparat la un mare aflux migratoriu.

"Va fi dificil ca o tara in recesiune si cu un nivel ridicat al somajului sa primeasca mari fluxuri (de lucratori). Chiar si cunoasterea limbii face diferenta. Daca polonezii invata engleza si nu italiana, e mult mai probabil sa mearga in Marea Britanie si Irlanda. Pentru romani e mult mai usor sa invete italiana si spaniola si din acest motiv multi dintre ei merg in Italia si, in special, in Spania", afirma Andor.

In afara de disponibilitatea locurilor de munca si de cunostintele lingvistice, mai spune comisarul european, chiar si proximitatea geografica are o influenta asupra lucratorilor care ale sa mearga intr-un alt stat.

Germania si Austria, declara Andor, "au eliminat la 1 mai 2011 impotriva a opt state care au aderat la UE in 2004. Si nu au asistat la un mare aflux de lucratori proveniti din aceste state. Diferenta salariala nu aduce singura un mare aflux. E un factor care favorizeaza venirile numai daca exista locuri de munca", subliniaza oficialul CE.

Si, prin urmare, prezenta reala a locurilor de munca, mai spune comisarul european, este factorul care afecteaza cel mai puternic afluxul de lucratori. A continua sa se tina usa inchisa ar putea fi contraproductiv, adauga el. "Germania si Austria au realizat probabil ca au pierdut din punct de vedere economic in precedentul ciclu mentinand restrictiile", concluzioneaza Andor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comisia Europeana atentionare restrictii romani, #CE state restrictii romani , #Comisia Europeana