Ce i-a cerut Barroso lui Ponta - fara ordonante, fara gratieri si fara schimbari la DNA (Video)

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 16:16
10851 citiri
Ce i-a cerut Barroso lui Ponta - fara ordonante, fara gratieri si fara schimbari la DNA (Video)
Foto: Gov.ro

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut in scrisoarea remisa, joi, premierului Victor Ponta respectarea unei serii de prevederi, printre care cele referitoare la desfasurarea referendumului, atributiile presedintelui interimar Crin Antonescu si evitarea oricarei gratieri.

Comisia Europeana a dat vineri publicitatii cateva dintre cerintele transmise Guvernului Romaniei, in cadrul intrevederii de joi dintre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si prim-ministrul Victor Ponta. Prin acestea, forul european doreste ca Romania sa continue respectarea standardelor europene.

Printre cerinte se numara ca nicio numire sa nu fie facuta in functiile de procuror general si procuror-sef al DNA, pe perioada in care Crin Antonescu asigura interimatul functiei de presedinte al tarii. Totodata, nu trebuie facute gratieri, pana dupa referendumul din 29 iulie, in timp ce ministri vor fi numiti doar cei care nu au probleme cu ANI.

Barroso i-a dat lui Ponta teme pentru acasa

Potrivit RFI Romania, CE a cerut indeplinirea a 11 cerinte, care vizeaza respectarea statului de drept, independenta justitiei si increderea europeana.

Pentru respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar:

- Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38;

- Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul celor inregistrati pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41;

- Renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta;

- Evitarea utilizarii publicarii selective in Monitorul Oficial pentru a urmari scopuri politice si mai ales pentru a evita decizii judiciare;

- Conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale;

- Angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare.

Chestionarul lui Barroso pentru Ponta

Pentru redarea increderii europene:

- Numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv;

- Nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie: proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anti-coruptie;

- Nicio gratiere prezidentiala in cursul actualei presedintii;

-Numirea unor ministri impotriva carora sa nu fi fost formulate decizii ca nu respecta criteriile de integritate. Obligatia celor care nu respecta aceste criterii sa paraseasca posturile;

- Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt.

Politicienii romani nu sunt ingrijorati: Cerintele nu sunt obligatorii, dar ar trebui respectate

Europarlamentarul PNL Cristian Busoi a spus, pentru Digi 24, ca, "in calitate de europarlamentar, va spun ca acestea sunt recomandari pe care Comisia Europeana le-a facut Romaniei, Romania nu este in subordinea institutiilor europene incat sa fie obligata sau conditionata de catre Comisia Europeana. O parte din aceste recomandari sunt deja respectate".

La randul sau, fostul consilier prezidential Peter Eckstein Kovacs crede ca nu exista o surpriza in aceste cerinte. "Ponta a discutat cu Barroso, Van Rompuy si a facut o declaratie care il obliga. Aceasta scrisoare nu are caracter obligatoriu. Nu Parlamentul European spune daca un act normativ trebuie abrogat sau nu in Romania. Aceste recomandari nu sunt obligatorii, dar nerespectarea lor ar produce Romaniei pagube materiale si politice incomensurabile", a spus Eckstein Kovacs, pentru Digi 24.

In schimb, deputatul PDL Sulfina Barbu a spus ca premierului i se cere sa abroge OUG care intra in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale. "Sunt convinsa ca promisiunile facute de Victor Ponta nu au convins odata ce Comisia Europeana a cerut ca aceste lucruri sa fie transmise in scris", a afirmat fostul ministru al Muncii.

Oficialii europeni, in vizita in Romania. Guvernul trebuie sa dea raspunsuri

Potrivit Antena 3, o delegatie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei se va afla in vizita, in Romania, saptamana viitoare, pe 18 si 19 iulie. Oficialii europeni se vor intalni cu prim-ministrul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu.

Guvernul roman va trimite vineri sau, cel tarziu, luni raspunsurile la lista cu intrebarile ridicate la intalnirea avuta cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus joi, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.

"Am cerut un set de intrebari concrete, pentru ca acuzatiile erau extrem de generale si, cand se vorbeste de lovituri de stat si incalcari ale ordinii constitutionale, eu, ca orice jurist, vreau sa vorbesc concret.

Presedintele Comisiei Europene a venit cu un set de intrebari foarte concrete, la care Guvernul raspunde chiar maine si care vor elucida atat pentru Comisie, cat si pentru statele membre faptul ca in Romania statul de drept si standardele europene sunt garantate", a declarat premierul Ponta.

Acesta a precizat totodata ca a fost intrebat daca este adevarat ca in Monitorul Oficial nu au fost publicate deciziile Curtii Constitutionale, afirmand ca a prezentat o declaratie chiar din partea CCR, din care rezulta ca toate deciziile au fost publicate pe masura ce au fost transmise.

#Comisia Europeana cerinte Victor Ponta, #Barroso cerinte Victor Ponta, #Barroso Ponta decizie referendum, #Comisia Europeana masuri Romania , #Comisia Europeana