Ce ii cer cei patru ministri de Externe lui Barroso: Sanctiuni pentru derapaje de la democratie

Luni, 11 Martie 2013, ora 21:06
2784 citiri
Ce ii cer cei patru ministri de Externe lui Barroso: Sanctiuni pentru derapaje de la democratie

In scrisoarea adresata presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, de patru ministri de Externe, se cer sanctiuni economice pentru tarile in care se constata derapaje de la democratie si ca interventia sa fie preventiva si legata de fondurile europene.

Textul integral al scrisorii in limba engleza, semnata de ministrii de Externe din Germania, Finlanda, Olanda si Danemarca, a fost publicat de Cristian Ghinea, presedintele CRPE, pe contul sau de Facebook.

Documentul urmeaza sa fie discutat miercuri la Bruxelles, informeaza B1TV.

Cei patru ministri ii solicita presedintelui Comisiei Europene sa faca posibila instituirea unui mecanism de protectie a democratiei si statului de drept in toate statele UE. Solicitarea vine in contextul derapajelor inregistrate in ultimul an in Romania, dar si in Ungaria, chiar daca cele doua state nu sunt mentionate explicit.

Sefii diplomatiilor din cele patru tari arata in documentul citat faptul ca "drepturile omului, democratia si suprematia legii sunt inima identitatii europene", iar "valorile noastre comune, mai mult ca orice altceva, leaga natiunile noastre impreuna".

Credibilitatea proiectelor europene depinde de noi, daca ne ridicam sau nu la standardele pe care ni le-am impus noi insine, mai ales in aceste timpuri in care Europa este profund zguduita de o criza de incredere rezultata din turbulentele financiare ale zonei euro, se mai arata in documentul citat.

Semnatarii scrisorii mai arata ca in acest moment critic al istoriei europene, este crucial ca valorile fundamentale inscrise in tratatele UE sa fie "viguros respectate". De asemenea, acestia arata ca respectarea principiilor democratice trebuie sa devina o prioritate, iar Comisia Europeana joaca un rol cheie in acest caz.

In opinia acestora, este nevoie de un nou mecanism, mai eficient, care sa asigure respectarea valorilor fundamentale care au stat la baza constituirii Uniunii Europene, iar acest mecanism trebuie sa fie rapid implementat si totodata independent de politic.

Printre masurile care ar trebui avute in vedere de catre Comisia Europeana, in calitate de "gardian al tratatelor europene", cei patru ministri de Externe au in vedere, gradual, introducerea unui dialog cu statele in cauza, prezentarea situatiei in fata Consiliului sau introducerea unor constrangeri mergand pana la suspendarea finantarii europene.

Astfel, mecanismul ar urma sa fie aplicat nediscriminatoriu tuturor statelor membre UE si, pe de alta parte, el ar trebui sa constituie suportul in baza caruia sa se faca viitoarele extinderi ale spatiului european.

"Data fiind importanta fundamentala a subiectului, suntem in favoarea discutarii lui in Consiliul Afaceri Generale", se arata in incheierea scrisorii semnate de Guido Westerwelle, Frans Timmermans, Villy Sovndal si Erkki Tuomioja.

Informatii in legatura cu trimiterea unei scrisori de catre ministrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei si Finlandei presedintelui Comisiei Europene au aparut de vineri si au fost confirmate de un purtator de cuvant al Comisiei Europene, dar textul ei a aparut abia luni.

"Pot confirma primirea acestei scrisori semnate de cei patru ministri de externe din Germania, Olanda, Danemarca si Finlanda. Este o contributie interesanta care merge cam in aceeasi directie cu ceea ce presedintele Barroso a prezentat in discursul sau despre starea Uniunii (...) Noi ne dorim sa continuam sa lucram la aceste aspecte si consideram aceasta scrisoare ca o importanta contributie", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Ea a reluat apoi ideile exprimate de Barroso in 12 septembrie 2012, in discursul sau din Parlamentul European despre starea Uniunii, cand a aratat ca e nevoie de un mecanism de protectie in statele membre a principiilor si valorilor democratice europene si statului de drept.

Informatia a fost tratata cu un calm aparent de catre oficialii romani, premierul Victor Ponta si ministrul de Externe, Titus Corlatean, sustinand ca introducerea acestui mecanism nu are nicio legatura cu Romania si ca el ar trebui aplicat in egala masura statelor cu vechime in UE, in care se inregistreaza, de asemenea, derapaje de la democratie.

C.B.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...