CE pune sub semnul intrebarii legalitatea expulzarii rromilor din Franta

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 11:20
815 citiri
CE pune sub semnul intrebarii legalitatea expulzarii rromilor din Franta

Comisia Europeana pune sub semnul intrebarii, intr-un raport intern, legalitatea masurilor luate de Franta pentru dezafectarea unor tabere de rromi nomazi si repatrierea a aproape 1.000 de cetateni romani si bulgari de etnie rroma.

"Comisia asteapta informatii detaliate de la autoritatile franceze pentru a vedea daca si in ce mod masurile de siguranta cerute de directiva privind libera circulatie au fost aplicate in recentele cazuri", se arata intr-un document, potrivit EUObserver.

Raportul de 25 de pagini, semnat de comisarii europeni Reding (justitie, drepturi fundamentale si cetatenie), Malmstrom (afaceri interne) si Andor (ocuparea fortei de munca si incluziune sociala), cere o 'clarificare' deplina asupra repatrierilor operate de autoritatile franceze, masuri in cadrul carora fiecare adult a primit 300 de euro si fiecare copil 100 de euro.

"Simplul fapt ca o suma unica este platita unor cetateni UE in cazul revenirii (in tarile de origine) nu este suficient pentru a considera ca aceste repatrieri depasesc principiile liberei circulatii in Uniunea Europeana", se mentioneaza in raport.

In calitate de cetateni ai UE, etnicii rromi pot fi expulzati numai in urma primirii unei decizii 'scrise, deplin justificate si deschise apelului' si trebuie sa li se acorde cel putin o luna pentru a pleca. De asemenea, Comisia subliniaza ca legislatia UE nu permite "expulzari colective' chiar daca cei vizati au depasit perioada de 3 luni in care pot stationa intr-un stat membru fara a trebui sa se inregistreze la autoritatile locale.

Expulzarile de etnici rromi din Franta si dezafectarea taberelor de nomazi au inceput in luna august. Pana la finalul lunii, autoritatile franceze au evacuat 128 de astfel de asezari si au repatriat 979 de cetateni romani si bulgari.

Atitudinea CE in acest caz a fost salutata de unii eurodeputati.

"Sunt multumita sa vad ca aceasta este una din rarele ocazii in care Comisia isi face treaba in ce priveste consolidarea normelor UE. In alte cazuri de incalcare a drepturilor fundamentale, Comisia a ezitat sa intervina", a spus eurodeputata olandeza Sophie in't Veld, vicepresedinte al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

Ramane de vazut care va fi pozitia Popularilor Europeni (PPE) in acest dosar, in conditiile in care saptamana viitoare Parlamentul European va dezbate si supune la vot o rezolutie care ar urma sa critice actiunile guvernului francez.

In cazul adoptarii ei, rezolutia ar trimite un semnal politic indirect cu privire la masurile promovate de presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...