Ziare.com

Ce trebuie sa cuprinda Pactul Ecologic European pentru a aduce beneficii Romaniei

de Siegfried Muresan, europarlamentar
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 07:46

   

Ce trebuie sa cuprinda Pactul Ecologic European pentru a aduce beneficii Romaniei
Siegfried Muresan
Am auzit cu totii in ultimele luni despre cum viitorul Pact Ecologic European propus de Comisia Europeana va aduce schimbari importante in economia europeana si in viata noastra de zi cu zi.

Citeste toate textele scrise de Siegfried Muresan pentru Ziare.com

Ne intrebam, pe buna dreptate, cum si cand se vor produce aceste schimbari, ce trebuie sa facem pentru a ne adapta mai usor si, mai ales, cum vom fi sprijiniti pentru a trece la o economie "verde".

Succesul Pactului Ecologic European depinde de finantare

In mod cert, tranzitia spre o economie neutra din punct de vedere al emisiilor - obiectivul principal al Pactului Ecologic European - va fi un proces lung si foarte complex. Pentru Romania, va conta foarte mult sprijinul pe care il vom primi de la Uniunea Europeana pentru aceasta tranzitie si in special sprijinul financiar.

Succesul Pactului Ecologic European va depinde de finantarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European pe finantarea Pactului Ecologic European, estimata la 1.000 de miliarde de euro, ma voi asigura ca noul pact va duce si la crestere economica, in paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutra din punct de vedere al emisiilor.

Investitii in dezvoltarea economica a regiunilor cele mai afectate

Ca parte a finantarii noului pact, Comisia Europeana a propus deja un Mecanism European al Tranzitiei Juste, in valoare de 100 de miliarde de euro. Acesta va fi format din trei piloni.

Primul pilon, Fondul Tranzitiei Juste, va aloca bani pentru a diminua impactul negativ asupra regiunilor europene care vor fi cel mai puternic afectate, cum este cazul regiunilor miniere carbonifere din Romania.

Pozitia mea este ca acesti bani trebuie sa fie investiti in dezvoltarea economica a acestor regiuni. Trebuie sa sprijinim tinerii intreprinzatori si intreprinderile mici si mijlocii care, mai departe, sa creeze noi locuri de munca.

Nu trebuie sa mergem doar pe vechile programe de recalificare profesionala care, am vazut cu totii, nu au avut efecte de durata in trecut. O recalificare profesionala fara cerere pe piata muncii pentru acea calificare noua nu va aduce nimic bun oamenilor.

Romania trebuie sa se numere printre tarile care vor primi cele mai multe fonduri europene nerambursabile prin intermediul acestui fond, fiindca suntem printre tarile si regiunile europene care vor avea nevoie de cel mai mult sprijin financiar in perioada de tranzitie spre o economie "verde".

Iar aici vreau sa fie foarte clar ca vorbim despre fonduri europene noi, suplimentare, separate de alocarile Romaniei din viitorul buget multianual al UE. Nu voi accepta taieri din fondurile europene pentru fermierii romani sau pentru investitii in infrastructura rutiera din Romania.

Sprijin pentru acces usor la creditare

De asemenea, pilonii doi si trei ai Mecanismului Tranzitiei Juste vor permite Romaniei sa acceseze linii de creditare europene pentru tranzitia la o economie "verde".

Aceste linii de creditare vor putea fi accesate doar in baza unor proiecte si programe bine redactate.

De aceea, pentru a putea obtine aceste credite, trebuie sa primim sprijin tehnic de la Comisia Europeana, de la Banca Europeana de Investitii si de la experti europeni fiindca Romania are experienta redusa in a atrage imprumuturi pentru investitii prin aceste tipuri de instrumente financiare.

Finantare pentru productia de energie pe gaz si energie nucleara

Foarte mult va conta ce surse de energie vom folosi in anii urmatori. Esential pentru Romania - si asta voi cere la nivel european - este ca proiectele privind productia de energie pe gaz sa fie eligibile a fi finantate din fonduri europene.

Energia pe gaz ne poate ajuta in tranzitia spre o economie "verde". Acest lucru este cu atat mai important pentru noi cu cat Romania are resurse mari de gaz.

De asemenea, trebuie sa se recunoasca la nivel european rolul pe care energia nucleara il joaca in atingerea obiectivelor climatice. Nu voi accepta ca rolul energiei nucleare sa fie pus sub semnul intrebarii si este foarte important sa dam un semnal de sprijin pentru a construi celelalte reactoare nucleare de la Cernavoda care sa contribuie la necesarul de energie al Romaniei in perioada urmatoare.

Eu ma voi lupta la nivel european sa oferim predictibilitate totala investitiilor in productia de energie pe gaz si de energie nucleara. Fiindca investitiile majore in infrastructura energetica au nevoie de predictibilitate.

Trebuie sa spunem foarte clar acum industriei energetice ca productia de energie pe gaz si de energie nucleara vor putea fi finantate, ca nu vor fi puse sub semnul intrebarii.

Obiectivul: O Europa cu orase "verzi", dar si cu locuri de munca

Obiectivul este un Pact Ecologic European care sa aduca beneficii pentru toata lumea si in toate domeniile. Ne dorim, evident, orase mai "verzi", dar in care sa gasim si locuri de munca pentru oameni.

De aceea, voi sustine un Pact Ecologic European care va aduce crestere economica pentru romani, in paralel cu reducerea emisiilor.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si membru PNL.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4245 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ecologie VS dezvoltare fundamentala

:)
tentatia e sa te bucuri.
e mare tentatia.

pactul ecologic e despre un nivel superior de dezvoltare a civilizatiei, nu despre ecologie!
un nivel superior de dezvoltare evident ca va disponibiliza prin el insusi dinamici care protejeaza mediul inconjurator!

un exemplu poate fi povestea cu fuziunea nucleara.
despre ce e fuziunea nucleara, despre ecologie sau despre dezvoltare fundamentala?!:))

sa revin...
deci pactul ecologic este de fapt un fond de dezvoltare capabil sa catalizeze dezvoltarea fundamentala, prin urmare atentia, atunci cind vine vorba despre cum sint accesati banii ar trebui sa fie indreptata fix catre directiile de dezvoltare fundamentala.

centralele pe gaz,
prin urmare sint bune de nimic pina la urma,
pentru ca reprezinta o investitie in ceva care urmeaza sa expire in curind, or e dincolo de orice dubiu ca unii vor folosi acesti bani exclusiv pentru a cataliza manifestarea Noului,
pentru ca manifestarea fiecarui nivel de dezvoltare presupune si manifestarea unor noutati absolute.

acest potential, 1000 de milioarde euro, are, teoretic, o singura treaba de implinit: marirea ecartului intre fruntasi si codasi pina cind toti de pe teren vor fi fruntasi, pentru ca aia de la urma au fost papati de aia mai capabili.

este falsa povestea care povesteste despre cum aia de la coada vor fi ajutati sa se faca si ei mari! falsa!

dar nu, ca si aia care sint mici vor fi mari!, clar, dar doar pentru ca vor fi asimilati plenar de aia din frunte:))

daca diferenta dintre tarile din frunte si cele de la coada e de...sa zicem 3 unitati, ea doar se va mari dupa povestea cu pactul asta, ajungind la 5 sa zicem,
dar faza tare e diferenta asta rezulta din absorbtie, adica ce ia de la tine se aduna la ele pina cind tot ce e la tine se va transfera catre ele,
deci tu, stat care te afli la coada, nu dispari, ci te transferi in alt stat:)))

 

Stimate Siegfried

Tara are nevoie de oameni ca tine nu de infractori ca Dragnea, cu baroni si acolitii lor.

 

@Siegrfired Muresan

Va recomand sa luati in considerare urmatoarele aspecte:
1. Energia obtinuta prin valorificarea surselor regenerabile a devenit competitiva. Concret, pretul energiei eoliene si solare este competitiv (sau chiar mai ieftin in comparatie cu energia produsa in centrale nucleare).
2. In comparatie cu investitiile in centrale nucleare, investitiile in regenerabile creaza de "x" ori (x 20, 30, 40, 50?) mai multe locuri munca /unitate de capital investit (productie componente, montaj, mentenanta, etc).
3. Romania dispune de surse regenerable vasteā€¦ incepand cu sursele pentru productia energiei eoliene offshore la Marea Neagra, continuand cu eolian onshore pe varfurile dealurilor (in special in Moldova) si pe crestele Subcarpatilor, si terminand cu vastele surse pentru productia energiei solare, aflate la indemana tuturor in sezonul cald.
3. Valorificarea surselor regenerabile contribuie enorm la descentralizarea sistemului energeticā€¦ incepand cu integrarea sistemelor fotovoltaice in cladiri si in parcuri solare prin jurul centrelor urbane, continuand cu pompele geotermale de caldura pana la sisteme de stocare a energiei electrice (cautati pe google "virtual power plant";)
4. Romania dispune de resurse proprii de gaz natural. De asemenea, pozitia geografica ii ofera posibilitatea importurilor de gaz natural la un pret rezonabil (UK, Franta Belgia, etc sunt mult mai departe de depozitele din bazinul Marii Negre, estul Mediteranei sau din bazinul Caspic).
5. In concluzie, noua arhitectura a sistemului energetic romanesc nu poate arata altfel decat similar cu cel al SUA (gaz natural + regenerabile).
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=42495
P.S.
Last but not least, trebuie sa reflectati si asupra urmatoarei intrebari: de ce ar finanta contribuabilii din vestul continetului, un sistem energetic centralizat, monopolizat "de stat" si eventual cladit pe componente din afara UE (China, Canada, etc?)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor