Romania risca sa plateasca amenzi astromonice, pentru ca nu a transpus o directiva UE. Cine e de vina

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:06
11099 citiri
Romania risca sa plateasca amenzi astromonice, pentru ca nu a transpus o directiva UE. Cine e de vina
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Guvernul Romaniei a ales calea cea mai lunga pentru a implementa Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Mai exact, in loc sa dea o ordonanta de urgenta si sa rezolve problema repede, a ales sa dea o lege, care trebuie sa treaca prin Parlament intr-un timp mai indelungat. Romania risca in acest moment sa plateasca penalitati din acest motiv.

Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat in legislatia nationala directiva europeana referitoare la combaterea spalarii banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mica a normelor si, prin urmare, este de asemenea trimisa in fata Curtii de Justitie.

Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.

CE a propus deja alta directiva

Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Asta in contextul in care directiva putea fi transpusa incepand cu luna iunie 2015.

Intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018, iar statele UE vor trebui sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.

La Senat, la toamna

Initiativa legislativa privind implementarea directivei pentru combaterea spalarii banilor se numeste Proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Legea este in acest moment la Senat. Guvernul a sesizat Senatul pe 31 mai 2018 si proiectul a fost inregistrat pe 20 iunie. De atunci este in lucru la comisiile permanente.

Pe 3 iulie, plenul Senatului a aprobat prelungirea termenului de adoptare tacita de la 45 la 60 de zile si se calculeaza de la data de 25 iunie 2018. Termenul urmeaza sa se implineasca dupa vacanta parlamentara, la 45 zile de la reluarea activitatii Senatului.

Varianta mai rapida era ordonanta

Fostul agent al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, procurorul Razvan-Horatiu Radu, explica saptamana trecuta ca proiectul de lege a fost redactat foarte tarziu de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

De la inceputul lunii martie 2018, acesta a mai stat blocat vreo doua luni si la Secretariatul General al Guvernului.

"In ciuda recomandarii noastre, nu s-a emis o ordonanta de urgenta care ar fi rezolvat transpunerea. Pe zona mea de reprezentare, am comunicat gravitatea problemei decidentilor din alte ministere si am sesizat aproape saptamanal conducerea Ministerului Afacerilor Europene cu privire la urgenta transpunerii.

Lunar am introdus directiva aceasta, alaturi de altele, in lista de informare catre Guvern. Nu sunt convins ca s-a explicat si mai sus, la nivel de prim-ministru si de Parlament cat de grava este problema. Sau poate s-a explicat, nu cunosc, n-am participat la sedintele de guvern si, prin urmare, nici la Parlament nu aveam cum sa sustin directiva", a declarat Razvan-Horatiu Radu.

Ce risca Romania

Din cauza ca autoritatile din Romania au ignorat avertismentele venite pe cai oficiale referitor la transpunerea acestei directive europene, tara noastra risca acum niste amenzi usturatoare, pe care le va plati din buzunarul nostru, al tuturor.

Potrivit informatiilor Ziare.com, din iunie 2018, in afara unei amenzi unice de 1,8 milioane de euro, Romaniei i se pot impune inclusiv penalitati cuprinse intre 2.289 de euro si 137.340 de euro pe ziua de intarziere pana la transpunerea completa a Directivei 2015/849.

Se confisca banii?

In Romania, discutiile publice privind aceasta initiativa legislativa s-au axat doar pe justificarea si impozitarea/cpnfiscarea sumelor de bani pe care romanii din diaspora le pot trimite in tara.

Dupa ce Guvernul a trimis legea la Parlament, senatorul PNL Florin Citu a acuzat ca PSD vrea sa confiste sumele de peste 2.000 euro trimise de diaspora si nejustificate.

In replica, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a negat asemenea intentie.

In ultimele trei saptamani, Parlamentul s-a aflat in sesiune extraordinara. Insa alesilor nici prin cap nu le-a trecut sa se ocupe de aceasta lege, fara de care tara noastra risca sa plateasca sume exorbitante.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Curtea de Justi ie a Uniunii, #Romania CJUE, #Romania CJUE spalarea banilor, #Romania CJUE Directiva , #Comisia Europeana