Ziare.com

CE pune sub semnul intrebarii legalitatea expulzarii rromilor din Franta

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 11:20

   

CE pune sub semnul intrebarii legalitatea expulzarii rromilor din Franta
Comisia Europeana pune sub semnul intrebarii, intr-un raport intern, legalitatea masurilor luate de Franta pentru dezafectarea unor tabere de rromi nomazi si repatrierea a aproape 1.000 de cetateni romani si bulgari de etnie rroma.

"Comisia asteapta informatii detaliate de la autoritatile franceze pentru a vedea daca si in ce mod masurile de siguranta cerute de directiva privind libera circulatie au fost aplicate in recentele cazuri", se arata intr-un document, potrivit EUObserver.

Raportul de 25 de pagini, semnat de comisarii europeni Reding (justitie, drepturi fundamentale si cetatenie), Malmstrom (afaceri interne) si Andor (ocuparea fortei de munca si incluziune sociala), cere o 'clarificare' deplina asupra repatrierilor operate de autoritatile franceze, masuri in cadrul carora fiecare adult a primit 300 de euro si fiecare copil 100 de euro.

"Simplul fapt ca o suma unica este platita unor cetateni UE in cazul revenirii (in tarile de origine) nu este suficient pentru a considera ca aceste repatrieri depasesc principiile liberei circulatii in Uniunea Europeana", se mentioneaza in raport.

In calitate de cetateni ai UE, etnicii rromi pot fi expulzati numai in urma primirii unei decizii 'scrise, deplin justificate si deschise apelului' si trebuie sa li se acorde cel putin o luna pentru a pleca. De asemenea, Comisia subliniaza ca legislatia UE nu permite "expulzari colective' chiar daca cei vizati au depasit perioada de 3 luni in care pot stationa intr-un stat membru fara a trebui sa se inregistreze la autoritatile locale.

Expulzarile de etnici rromi din Franta si dezafectarea taberelor de nomazi au inceput in luna august. Pana la finalul lunii, autoritatile franceze au evacuat 128 de astfel de asezari si au repatriat 979 de cetateni romani si bulgari.

Atitudinea CE in acest caz a fost salutata de unii eurodeputati.

"Sunt multumita sa vad ca aceasta este una din rarele ocazii in care Comisia isi face treaba in ce priveste consolidarea normelor UE. In alte cazuri de incalcare a drepturilor fundamentale, Comisia a ezitat sa intervina", a spus eurodeputata olandeza Sophie in't Veld, vicepresedinte al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

Ramane de vazut care va fi pozitia Popularilor Europeni (PPE) in acest dosar, in conditiile in care saptamana viitoare Parlamentul European va dezbate si supune la vot o rezolutie care ar urma sa critice actiunile guvernului francez.

In cazul adoptarii ei, rezolutia ar trimite un semnal politic indirect cu privire la masurile promovate de presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 815 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

deci, vreti, nu vreti, francezilor, nemtilor, etc, tiganii pot face ce vor!

In numele dreptului la circulatie, fireste! desi asta ne convine! Cativa mii in minus, nici nu mai conteaza deoarece toti acum in UE stiu ca sunt romani, adica din Romania si ca se cheama "romi" cu un r sau doi. Tiganiada.

 

 

Intoleranta

nu e prima data cand Franta e intoleranta
are foarte multe cazuri de genul asta chiar in istoria recenta
Biserica Romano-Catolică din Franta a emis oficial o "Declaratie de căintă“, prin care ii cere iertare lui Dumnezeu si poporului evreu pentru "indiferenta“ Bisericii Catolice arătată fată de persecutia evreilor din timpul războiului, cand Franta s-a aflat sub conducerea guvernului de la Vichy. Intre anii 1940 si 1944 au fost arestati peste 75 000 de evrei si au fost deportati din Franta in lagărele naziste ale mortii. Intr-o declaratie citită de arhiepiscopul Olivier de Berranger, Biserica recunostea că a permis propriilor interese "să intunece datoria biblică de a respecta fiecare fiintă umană, creată după chipul lui Dumnezeu“, se arată in Le Monde. Desi foarte putini clerici francezi au vorbit in favoarea evreilor, majoritatea lor au sprijinit guvernul de la Vichy si politica sa. Iată un fragment din ceea ce se spunea in declaratie: "Biserica trebuie să recunoască faptul că, in ce priveste persecutarea evreilor si mai ales in ce priveste diversele măsuri antisemitice luate de autoritătile de la Vichy, indiferenta a depăsit cu mult indignarea. Tăcerea a fost regula, iar cuvintele rostite in favoarea victimelor au fost exceptia de la regulă. . . . In prezent, mărturisim că această tăcere a fost o greseală. De asemenea, recunoastem că Biserica din Franta nu a reusit să-si ducă la indeplinire misiunea de educator al constiintei oamenilor“.

In 1685, regele Ludovic al XIV-lea a revocat Edictul de la Nantes, iar protestantismul a fost interzis in Franta. Aproximativ 1 500 de protestanti au fost condamnati la galere deoarece refuzau să se convertească la catolicism sau incercaseră să fugă din tară. In 1545 s-a incercat pedepsirea "ereticilor“ in acest fel, intr-o săptămană fiind trimisi la galere din ordinul regelui Francisc I 600 de valdezi

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor