Ziare.com

Comisia Europeana avertizeaza Romania in privinta politicilor economice si transmite ca progresele din Justitie nu sunt ireversibile

de Redactia Ziare.com
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 16:00

   

Comisia Europeana avertizeaza Romania in privinta politicilor economice si transmite ca progresele din Justitie nu sunt ireversibile
Reformarea sistemului de justitie din Romania este afectata de masurile din ultimul an, avertizeaza Comisia Europeana intr-un raport prin care recomanda guvernantilor sa ia masuri urgente pentru corectarea deficitului bugetar.

Comisia Europeana a publicat, miercuri, un raport in care transmite un avertisment comun Ungariei si Romaniei, cu privire la existenta unei deviatii semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2017.

Pe baza prognozelor de primavara ale Comisiei si a datelor pe 2017 validate de Eurostat, atat in Romania, cat si in Ungaria abaterea de la traiectoria de ajustare structurala in 2017 a fost mai mare decat pragul de 0,5% din PIB, spune raportul.

In privinta Romaniei, insa, CE isi exprima ingrijorari privind evolutia sistemului de justitie, ale carui progrese pot fi afectate de masurile din ultimul an.

"Evolutiile din ultimul an au dus la mari dubii privind ireversibilitatea si sustenabilitatea progreselor substantiale inregistrate de Romania in reformarea sistemului judiciar si in combaterea coruptiei la nivel inalt.

(...) Exista presiuni asupra institutiilor judiciare si asupra sistemului institutional de combatere a coruptiei", avertizeaza Comisia Europeana.

Reducerea contributiilor la Pilonul II

Recenta reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii diminueaza, pe termen scurt, ingrijorarile fiscale, mai afirma reprezentantii Comisiei Europene in Raportul privind recomandarile specifice de tara pentru 2018, citat de Agerpres.

Contributia virata la Pilonul II de pensii a fost redusa, la finalul anului trecut, de la 5,1% la 3,75% din salariile brute incepand cu anul 2018 desi, potrivit legislatiei, cota de contributie virata Pilonului II trebuia sa creasca treptat la 6% din salariul brut.

Subiectul Pilonului II de pensii a revenit in prim-plan dupa ce programul legislativ 2018 pentru perioada mai - decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul in 28 aprilie, anunta existenta unui proiect de lege potrivit caruia contributiile ar urma sa fie suspendate in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

Mai multe organizatii importante din mediul de afaceri au solicitat mentinerea legislatiei si arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fara alte modificari, intr-un document intitulat "Apel pentru pastrarea arhitecturii sistemului de pensii private din Romania".

Cum raspunde MAE

Ministerul Afacerilor Externe "a luat act de recomandarile specifice de tara publicate de Comisia Europeana in cadrul pachetului privind Semestrul European 2018 si va coordona procesul de elaborare a pozitiei nationale pe acest subiect pentru asigurarea participarii active in procesul decizional care se va concretiza prin adoptarea recomandarilor de Consiliul Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

MAE aminteste ca Programul National de Reforma si Programul de Convergenta, prezentate de Romania in mai, cuprind masuri aliniate cu Programul de Guvernare 2018 - 2020 si cu alte prioritati strategice asumate la nivel guvernamental, "care converg in mare parte cu recomandarile formulate de catre Comisia Europeana si contin masuri de raspuns la aceste provocari".


Potrivit MAE, rolul acestor recomandari este acela de a oferi statelor membre orientari asupra actiunilor care trebuie intreprinse in ceea ce priveste politicile macroeconomice, bugetare si de reforme structurale, in conformitate cu art. 121 si 148 din Tratatul privind Functionarea UE.

"Recomandarile specifice de tara 2018 se bazeaza pe evaluarea Comisiei Europene prezentata in Rapoartele de tara (publicate la 7 martie 2018), ca urmare a reuniunilor bilaterale si a vizitelor de evaluare derulate in contextul Semestrului European, precum si pe elementele furnizate de statele membre in cuprinsul Programelor Nationale de Reforma si Programelor de Stabilitate, respectiv de Convergenta", se mai arata in comunicatul de presa.

Citeste si
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1578 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cautam tratatul de aderare a Romaniei la UE

https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:1234c4dc-3df6-4632-881b-97f4441e7fd5.0020.02/DOC_14&format=PDF

 

Programul de Convergenta al MAE (Flescaianu&Co) aduce mai degraba cu

un program de corectare a miopiei sau strabismului guvernului ineptocrat draknea3. Pana cand RO nu va avea un guvern alcatuit din persoane de calitate politica, intelectuala si morala corecta, nu va fi nici un progres in RO.

Traiti in filmul "Ziua Marmotei" de 35 de ani.

 

Tariceanu, viitorul presedinte al Romaniei, da replica! CE a ramas

..muta! )))))

"
"Profit de ocazie sa va spun ce constat din alte domenii si ma refer la MCV (mecanismul de cooperare si de verificare prin care Comisia evalueaza si sprijina evolutia Romaniei in directia eficientizarii sistemului administrativ si judiciar - n.red.), care functioneaza de peste 10 ani in Romania. In tot acest timp s-a dezvoltat o cangrena uriasa, un putregai urias in domeniul Justitiei. Ma refer la protocoalele secrete dintre SRI si institutii precum CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), DNA (Directia Nationala Anticoruptie) si ICCJ (Inalta Curte de Casatie si Justitie) . Si? Nu am observat in niciunul dintre rapoartele MCV nimic despre incalcarea aceasta a statului de drept, in ciuda semnalelor pe care le-am tras noi asupra exceselor si abuzurilor din justitie", a adaugat presedintele senatului."

 

ce vrajeala de doi bani

Nu dai sculele necesare organelor de ancheta si vrei sa si prinda pe cineva.
Ei gasesc niscaiva scule la SRI dar nu le pot folosi ca vreti voi.
Sa fi seriosi nu merge cu prosteala. Adica merge dar mai rural.

 

@Marin2134 18.00

- asa ziceai si de pontax ! acu'l injuri ca'asa a ordonat draknea ! :o)))

"Comisia Europeana avertizeaza Romania in privinta politicilor economice si transmite ca progresele din Justitie nu sunt ireversibile"

Nicule, asa ziceam si de Ponta dar intre timp cel

...care a virat 180 grade a fost Ponta, nu eu! Eu am principii!

Nu stiu daca ai inteles, da din cap afirmativ!

asa zisa "reforma fiscala" este o farsa sinistra "made in RSR"

adevaratul scop al initiatorilor a fost indepartarea Romaniei de zona EURO prin aruncarea preturilor in aer si taierea apetitului investitorilor straini care pot ajunge sa acapareze intreaga economie romaneasca (romanii ori nu au bani de investitii, ori nu au deprinderi antreprenoriale; pupatul de moaste si milogeala strimulate de statul socialist sunt mai facile decat asumarea de catre cetateni a raspunderii propriei existentze) - spre deosebire de fosilele din psd eu cred ca interesul national al poporului suveran este stimularea muncii si crearea prosperitatii prin dezvoltarea economiei private romanesti si nu refacerea statului socialist care isi controleaza cetatenii prin pensii de stat (cica "poporul suveran" dependent) si genereaza saracie, prostie si mizerie - comunismul trebuie extirpat fara mila, asa cum au facut si ei cu "dusmanul de clasa"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor