Comisia Europeana da in judecata Romania - afla de ce

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 09:28
3577 citiri
Comisia Europeana da in judecata Romania - afla de ce

Comisia Europeana da in judecata Romania si Bulgaria, pentru ca cele doua state nu se supun reglementarilor europene in ce priveste piata gazelor naturale, a anuntat reprezentanta CE din capitala Bulgariei.

Potrivit unui comunicat al CE, operatorul roman al sistemului de transport (OST) este acuzat ca nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta, iar in absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete.

"Romania nu asigura competitie pe piata interna si nici accesul consumatorilor la mai multe societati de gaz, ceea ce ar insemna preturi mai mici", mai arata raportul Comisiei Europene.

In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate.

Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de "backhaul") nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori.

CE sustine ca Romania si Bulgaria nu si-au respectat obligatiilor asumate prin Regulamentul 715/2009 privind gazele naturale.

Oficialii de la Bruxelles au transmis celor doua state, in iunie 2009, o scrisoare de punere in intarziere privind neindeplinirea obligatiilor, urmata de avize motivate, in iunie 2010. De atunci Bulgaria si Romania au inregistrat progrese in privinta eliminarii deficientelor, mai arata Comisia.

Dosarele celor doua tari au ajuns deja la Curtea Europeana de Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Comisia Europeana judecata Romania, #Comisia Europeana gaze Romania, #CE Romania transparenta , #Comisia Europeana