Comisia Europeana indeamna statele UE sa evite inchiderile de frontiere. Germania si Belgia nu au tinut cont de recomandare

Marti, 16 Februarie 2021, ora 23:12
8294 citiri
Comisia Europeana indeamna statele UE sa evite inchiderile de frontiere. Germania si Belgia nu au tinut cont de recomandare
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Comisia Europeana a indemnat statele membre ale Uniunii Europene sa evite inchiderile de frontiere si interdictiile generale de calatorie, precum cele decise recent de Germania si Belgia pentru a combate raspandirea noilor variante ale coronavirusului, transmite AFP.

De altfel, dificila coordonare europeana in privinta acestor restrictii care afecteaza libera circulatie in UE va fi unul din subiectele fierbinti la summitul de pe 25 februarie.

Intr-o scrisoare trimisa marti ministrilor de interne si ai justitiei ai Celor 27, comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, si colega sa de la Afaceri Interne, Ylva Johansson, le reamintesc statelor membre ca s-au pus de acord sa organizeze in comun astfel de restrictii, in cadrul "recomandarilor" actualizate la inceputul lunii februarie.

"Va indemnam la o mai mare coerenta in masurile referitoare la deplasarile in interiorul UE", scriu cei doi responsabili de la Bruxelles.

Comisia Europeana deschide o investigatie privind masurile de sprijin acordate de Complexului Energetic Oltenia

"Este de o importanta fundamentala ca toate masurile sa ramana conforme principiilor de nediscriminare si de proportionalitate. In particular, inchiderile de frontiere sau interdictiile generale de calatorie trebuie sa fie evitate", pledeaza ei in scrisoare.

"Nu ne putem permite perturbari in lanturile de aprovizionare si in piata interna in general, in special daca aceasta risca sa afecteze distributia de vaccinuri", avertizeaza comisarii europeni.

Comisia Europeana solicita Romaniei sa transpuna integral noile norme UE in sectorul telecomunicatiilor

In "recomandarile" adoptate de cei 27 la propunerea Comisiei, statele UE au convenit sa le aplice masuri mai stricte (test negativ inainte de sosire, apoi carantina) calatorilor din zone unde circulatia coronavirusului este mai intensa, sau din zonele cele mai afectate de noile variante.

Conditii mai favorabile erau totusi prevazute pentru transportatori, carora li se impunea cel mult un test raid antigenic, si angajatii transfrontalieri, carora urmau sa li se aplice teste doar cu o frecventa "proportionala".

De duminica, Germania aplica filtre la granitele cu Cehia si cu Tirolul austriac, o masura prelungita marti pana la inceputul lunii viitoare. Lucratorii transfrontalieri si soferii de TIR nu pot trece decat daca prezinta un test PCR negativ foarte recent. Masura a determinat Austria sa introduca, la randul sau, controale la frontiera cu Italia, provocand luni mari blocaje.

In Belgia, toate calatoriile neesentiale spre tara si in strainatate sunt interzise de la sfarsitul lunii ianuarie. Comisia Europeana considera masura - prelungita pana la 1 aprilie - problematica, dat fiind ca nu tine cont de situatia epidemiologica din tara de unde vine sau spre care se deplaseaza calatorul.

Executivul UE recunoaste insa ca, pentru a contracara aceste masuri unilaterale, marja sa de manevra este "limitata". Declansarea unei proceduri de infringement - care ar putea duce la sesizarea Curtii de Justitie a UE - este considerata o optiune putin adaptata la urgenta situatiei si la masuri aflate in evolutie rapida.

Pe langa Germania si Belgia, alte sapte state din UE si spatiul Schengen au reintrodus controale la frontiere ca raspuns la pandemie: Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia si Spania, arata Comisia.

Eveniment Quarterly Report

Șeful Deutsche Bank avertizează că Germania va deveni „bolnavul Europei” dacă nu se iau măsuri urgente: „Nu trebuie să ne înşelăm”
Șeful Deutsche Bank avertizează că Germania va deveni „bolnavul Europei” dacă nu se iau măsuri urgente: „Nu trebuie să ne înşelăm”
Directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, a declarat că Germania va deveni ”bolnavul Europei” dacă ”problemele structurale” nu vor fi abordate imediat, relatează CNBC....
Franța și Germania susțin Europa cu patru viteze. Propunerile de reformă care pregătesc UE pentru extindere
Franța și Germania susțin Europa cu patru viteze. Propunerile de reformă care pregătesc UE pentru extindere
Experții franco-germani au dezvăluit o propunere de reforme structurale radicale în Uniunea Europeană, pe măsură ce crește presiunea pentru a aderarea de noi țări membre până la...
#comisia, #europeana, #recomandari, #inchideri, #granite, #Germania, #Belgia , #Comisia Europeana
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
Mesajul e clar E..