Comisia Europeana indeamna statele UE sa evite inchiderile de frontiere. Germania si Belgia nu au tinut cont de recomandare

Marti, 16 Februarie 2021, ora 23:12
8452 citiri
Comisia Europeana indeamna statele UE sa evite inchiderile de frontiere. Germania si Belgia nu au tinut cont de recomandare
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Comisia Europeana a indemnat statele membre ale Uniunii Europene sa evite inchiderile de frontiere si interdictiile generale de calatorie, precum cele decise recent de Germania si Belgia pentru a combate raspandirea noilor variante ale coronavirusului, transmite AFP.

De altfel, dificila coordonare europeana in privinta acestor restrictii care afecteaza libera circulatie in UE va fi unul din subiectele fierbinti la summitul de pe 25 februarie.

Intr-o scrisoare trimisa marti ministrilor de interne si ai justitiei ai Celor 27, comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, si colega sa de la Afaceri Interne, Ylva Johansson, le reamintesc statelor membre ca s-au pus de acord sa organizeze in comun astfel de restrictii, in cadrul "recomandarilor" actualizate la inceputul lunii februarie.

"Va indemnam la o mai mare coerenta in masurile referitoare la deplasarile in interiorul UE", scriu cei doi responsabili de la Bruxelles.

"Este de o importanta fundamentala ca toate masurile sa ramana conforme principiilor de nediscriminare si de proportionalitate. In particular, inchiderile de frontiere sau interdictiile generale de calatorie trebuie sa fie evitate", pledeaza ei in scrisoare.

"Nu ne putem permite perturbari in lanturile de aprovizionare si in piata interna in general, in special daca aceasta risca sa afecteze distributia de vaccinuri", avertizeaza comisarii europeni.

In "recomandarile" adoptate de cei 27 la propunerea Comisiei, statele UE au convenit sa le aplice masuri mai stricte (test negativ inainte de sosire, apoi carantina) calatorilor din zone unde circulatia coronavirusului este mai intensa, sau din zonele cele mai afectate de noile variante.

Conditii mai favorabile erau totusi prevazute pentru transportatori, carora li se impunea cel mult un test raid antigenic, si angajatii transfrontalieri, carora urmau sa li se aplice teste doar cu o frecventa "proportionala".

De duminica, Germania aplica filtre la granitele cu Cehia si cu Tirolul austriac, o masura prelungita marti pana la inceputul lunii viitoare. Lucratorii transfrontalieri si soferii de TIR nu pot trece decat daca prezinta un test PCR negativ foarte recent. Masura a determinat Austria sa introduca, la randul sau, controale la frontiera cu Italia, provocand luni mari blocaje.

In Belgia, toate calatoriile neesentiale spre tara si in strainatate sunt interzise de la sfarsitul lunii ianuarie. Comisia Europeana considera masura - prelungita pana la 1 aprilie - problematica, dat fiind ca nu tine cont de situatia epidemiologica din tara de unde vine sau spre care se deplaseaza calatorul.

Executivul UE recunoaste insa ca, pentru a contracara aceste masuri unilaterale, marja sa de manevra este "limitata". Declansarea unei proceduri de infringement - care ar putea duce la sesizarea Curtii de Justitie a UE - este considerata o optiune putin adaptata la urgenta situatiei si la masuri aflate in evolutie rapida.

Pe langa Germania si Belgia, alte sapte state din UE si spatiul Schengen au reintrodus controale la frontiere ca raspuns la pandemie: Danemarca, Ungaria, Austria, Portugalia, Finlanda, Norvegia si Spania, arata Comisia.

Cancelarul Germaniei, cu câteva zile înainte de învestirea lui Trump: ”Principiul inviolabilităţii frontierelor se aplică tuturor țărilor, fie că sunt la Est sau la Vest”
Cancelarul Germaniei, cu câteva zile înainte de învestirea lui Trump: ”Principiul inviolabilităţii frontierelor se aplică tuturor țărilor, fie că sunt la Est sau la Vest”
Cancelarul german Olaf Scholz a făcut din nou apel sâmbătă, 11 ianuarie, la „toate ţările, fie ele din Est sau din Vest”, să respecte frontierele internaţionale, subliniind că „nicio...
Angajații care și-au luat concedii medicale fictive, demascați de detectivi privați. Țara europeană în care tot mai multe firme apelează la această măsură
Angajații care și-au luat concedii medicale fictive, demascați de detectivi privați. Țara europeană în care tot mai multe firme apelează la această măsură
Companiile din Germania apelează tot mai frecvent la detectivi privați pentru a-i demasca pe acei angajați ai lor care și-au luat concedii medicale fără să fie cu adevărat bolnavi....
#comisia, #europeana, #recomandari, #inchideri, #granite, #Germania, #Belgia , #Comisia Europeana
Comentarii
Poza URANUS
URANUS
rank 5
Mesajul e clar E..
  1. Ce s-ar întâmpla dacă Trump ar conduce precum Putin? Lecția pe care președintele SUA trebuie s-o învețe de la Kremlin
  2. Profetul care a prezis tentativa de asasinare a lui Trump face o nouă predicție șocantă: Mega cataclismul va lovi SUA VIDEO
  3. În spatele incendiilor. Legătura controversată dintre miliardarii fisticului și criza de apă din California VIDEO
  4. Avertisment pentru oamenii cu probleme de inimă: Trebuie să evitați 3 lucruri ce duc la moarte prematură
  5. "Asta înseamnă o țară condusă de socialiști, faliment." Fost premier, nou atac la coaliția PSD-PNL-UDMR
  6. Zelenski anunță că a discutat cu Macron despre trimiterea de militari străini în Ucraina
  7. Ucrainenii pot vedea ”moartea lui Putin”. Deocamdată într-un film VIDEO
  8. Șeful NATO le propune aliaților să ia bani de la sănătate și pensii pentru apărare: ”Acum suntem în siguranță, dar nu vom mai fi peste 5 ani”
  9. Interlopul din clanul Sportivilor, suspectat că și-a violat în repetate rânduri nepoata de 14 ani, a fost arestat preventiv
  10. Pe cine apără singura armată privată din Europa. Soldații au puști din secolul al XIX-lea VIDEO