Ziare.com

Comisia Europeana investigheaza cum a primit ajutoare de stat Complexul Energetic Hunedoara

Luni, 12 Martie 2018, ora 18:18

   

Comisia Europeana investigheaza cum a primit ajutoare de stat Complexul Energetic Hunedoara
Comisia Europeana a anuntat luni ca a deschis o investigatie aprofundata pentru a evalua daca diferitele masuri de sprijin public acordate de autoritatile romane producatorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate intreprinderilor aflate in dificultate.

La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare in valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producatorului de energie Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care se afla intr-o situatie de dificultate financiara inca din 2013.

In contextul respectivei decizii, Romania s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare in termen de sase luni.

In plus, printr-o decizie separata, publicata la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat ca CE Hunedoara trebuia sa ramburseze circa 6 milioane euro, suma aferenta ajutorului de stat incompatibil.

Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit statului sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si solicita, in special, ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, faptul ca respectiva intreprindere contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sunt limitate.

"In acest stadiu, Comisia nu este convinsa ca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a intreprinderii fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat: in primul rand, CE Hunedoara a intrat in procedura de insolventa in 2016 (suspendata in prezent), cu datorii de peste 500 de milioane euro fata de diferite organe de stat. In aceasta suma intra o parte din imprumutul pentru salvare acordat de Romania intreprinderii CE Hunedoara in 2015, un imprumut menit sa finanteze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum si imprumuturi suplimentare in valoare de circa 73 de milioane euro, pe care Romania le-a acordat CE Hunedoara incepand cu 2015 pentru a mentine intreprinderea pe linia de plutire", arata CE.

In al doilea rand, planul de restructurare nu prevede o contributie perceptibila din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare si nici masuri menite sa limiteze posibilele denaturari ale concurentei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului.

"Comisia isi va continua investigatiile pentru a afla daca preocuparile sale initiale se confirma. In acelasi timp, Comisia va continua sa colaboreze indeaproape cu autoritatile romane pentru a gasi o solutie viabila pentru activele CE Hunedoara prin care sa se asigure ca aceasta intreprindere continua sa furnizeze energie electrica, sa diminueze costurile suportate de consumatori si sa limiteze sarcina suportata de contribuabilii romani", a informat Comisia Europeana.

Deschiderea unei investigatii ofera partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii si nu anticipeaza rezultatul acesteia.

CE Hunedoara este un producator roman de energie electrica si termica detinut de stat, care exploateaza, de asemenea, minele de carbune superior pentru a-si alimenta centralele electrice.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PSD a dovedit incompetenta guvernarii tariii in fata Uniunii Europei

PSD sa intr3e in gaura de soarece, de rusine !

 

corect corect

dar totusi de ce nu s-a sesizat si in cazul Ford de exemplu ? https://stirileprotv.ro/stiri/economie/ce-a-aprobat-un-ajutor-de-stat-de-57-milioane-euro-pentru-ford-romania.html

sau de exemplu in cazurile astea : Șase companii străine care activează in Romania au fost selectate de către Ministerul Finanțelor pentru a primi ajutoare de stat in valoare de 621 milioane de lei (peste 138 de milioane de euro), au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Pirelli, Arctic, Clariant Products, Robert Bosch, Safe Med International și Alu Menziken sunt cele șase companii care vor primi bani de la buget.Cel mai mare ajutor de stat, in valoare de 163 milioane lei urmează să fie acordat companiei Arctic, deținută de turcii de la Beko.
Din 36 de proiecte de investiții au fost selectate șase in valoare totală de 2,28 de miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, in maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele șase cereri de acord pentru finanțare și anunțate rezultatele finale", spun reprezentanții Ministerului de Finanțe.

????

 

Coruptia,uite coruptia.

La puscarie cu tot ce e de stat si inca in proprietatea romanilor.Sa iasa Hotzomannel si Orban sa infiereze aceste fapte groaznice.Eu propun ca sa fie arestati si toti muncitorii preventiv.Ma intreb unde sunt liderii de sindicat care traiesc boiereste pe seama cotizatiilor membrilor,or fi la instructajul saptamanal de la SS-SRI.Acum pana si sindicalismul s-a transformat in tefelism.

 

Show me the Money !

Asta e si doctrina TelDrum.

Foarte bine

urmeaza ajutoarele de stat ascunse acordate "industriei IT"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor