Comisia Europeana prezinta diferite optiuni pentru urmatorul buget UE inclusiv legarea sa de statul de drept

Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 17:11
2880 citiri
Comisia Europeana prezinta diferite optiuni pentru urmatorul buget UE inclusiv legarea sa de statul de drept

Comisia Europeana a dat, miercuri, publicitatii o serie de propuneri cu privire la urmatorul buget al Uniunii Europene, care includ taieri de fonduri in anumite domenii si noi surse de venituri care sa acopere golul aparut in urma Brexit-ului, adaugand ca fondurile de la UE ar trebui conditionate de respectarea statului de drept de catre statele membre.

Optiunile prezentate de Comisia Europeana vor fi dezbatute de sefii de stat si de guverne la reuniunea din 23 februarie.

Executivul comunitar va prezenta la inceputul lunii mai propunerile sale definitive cu privire la urmatorul buget pe termen lung, 2021 - 2027, informeaza Reuters.

"Un buget nu este un exercitiu contabil, ci o reflectie a prioritatilor si a ambitiilor, care traduce viitorul in cifre. Prin urmare, sa discutam mai intai despre ce fel de Europa ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui sa isi sustina ambitiile cu finantarea necesara. Trebuie sa intelegem cu totii ca, in discutiile care ne asteapta, nu vom mai putea continua ca pana acum", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

CE subliniaza ca atunci cand se discuta despre nivelul de ambitie a actiunii UE in domenii cum ar fi protectia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apararii, stimularea transformarii digitale a Europei sau cresterea eficientei politicii de coeziune si a politicii agricole ale UE este important ca liderii sa aiba o idee clara asupra a ceea ce ar insemna concret optiunile lor din punctul de vedere al finantarii acordate la nivelul UE.

Este ceea ce isi propune documentul prezentat miercuri de Comisie, prin cuantificarea impactului financiar al diverselor optiuni de politica posibile.

Brexit-ul ne va costa scump - Romania a acceptat sa plateasca anual in plus la UE

Comisia prezinta, de asemenea, optiuni pentru modernizarea bugetului UE, inclusiv prin consolidarea legaturii dintre obiectivele sale si modul in care acesta este finantat.

In plus, sunt prezentate posibilitati pentru consolidarea legaturii - denumita de multe ori "conditionalitate" - dintre finantarea acordata de UE si respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii.

"Trebuie sa nu repetam experienta nefericita din 2013, cand bugetul actual al UE a facut obiectul unui acord cu o intarziere considerabila. Daca o astfel de intarziere s-ar repeta, peste 100.000 de proiecte finantate de UE nu ar fi in masura sa demareze la timp, iar sute de mii de tineri nu ar putea beneficia de pe urma schimburilor Erasmus+ in 2021", a declarat comisarul responsabil pentru buget si resursele umane, Gunther H. Oettinger.

Cel mai tarziu la inceputul lunii mai 2018, Comisia Europeana va inainta propunerea sa oficiala privind urmatorul buget pe termen lung al UE. Intre timp, Comisia va continua sa asculte opiniile tuturor partilor interesate, inclusiv prin intermediul consultarilor publice privind prioritatile UE care au fost lansate in ianuarie 2018.

Citeste si:
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....