Ziare.com

Comisia Europeana recunoaste: UE este dezarmata in fata hackerilor

Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 21:32

   

Comisia Europeana recunoaste: UE este dezarmata in fata hackerilor
Atacul cibernetic asupra postului TV5 Monde, revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic, este un avertisment pentru UE si ar trebui sa determine statele membre si Parlamentul European sa se inteleaga pentru a lua masuri de consolidare a securitatii retelelor informatice, a indicat vineri Comisia Europeana.

"Criminalitatea evolueaza, cu ajutorul programelor malware fiind posibila preluarea sub control a unui mare numar de calculatoare, gasirea de informatii sensibile sau lansarea de atacuri pe scara extinsa", atragea atentia in anul 2010 Cecilia Malmstrom, comisar pentru afaceri interne in precedentul executiv comunitar, tot in acel an fiind elaborate ultimele planuri ale Comisiei Europene la acest capitol.

Cecilia Malmstrom insista atunci pe necesitatea ca statele sa-si construiasca o capacitate de reactie rapida in fata atacurilor cibernetice si sa intensifice schimburile de informatii.

Sugestiile fostului comisar european au fost reunite in anul 2013 intr-o propunere de directiva europeana, care nu a reusit sa treaca nici pana astazi de negocierile dintre guvernele nationale si eurodeputati.

Comisia ar urma sa adopte pana la sfarsitul acestei luni "agenda asupra securitatii", document dedicat in special securitatii cibernetice. "Accentul va fi pus pe folosirea instrumentelor existente, inclusiv a Centrului european de combatere a criminalitatii informatice", creat in anul 2013 in cadrul Europol, afirma o sursa europeana.

Totusi, in prezent Uniunea Europeana este dezarmata in fata atacurilor informatice. "Mijloacele si mecanismele de securitate a retelelor si de informare existente sunt pur si simplu insuficiente pentru o adaptare rapida la schimbarile pe frontul acestor amenintari si pentru a garanta un nivel comun ridicat de protectie in toate statele membre", subliniaza executivul comunitar.

Este de asemenea urgenta adoptarea de "masuri adecvate" pentru protejarea retelelor energetice si de transport, a administratiilor publice si a principalilor furnizori de servicii informatice (platforme de comert electronic, retele sociale, etc.), astfel incat sa se poata "gestiona riscurile de securitate".

Amploarea atacurilor cibernetice efectuate de hackeri si dezvaluirea interceptarilor telefonice practicate masiv de serviciile secrete americane au determinat institutiile europene sa-si revizuiasca intregul sistem de securitate informatica si de protectie a comunicatiilor.

De asemenea, o retea de rezerva a fost instalata pentru a fi pusa in functiune in eventualitatea unei paralizii totale a sistemului. Comisarii europeni care gestioneaza afaceri sensibile, precum negocierile comerciale, diplomatia sau dosarele de concurenta, au acum la dispozitie linii securizate de comunicatie.

Securitatea este o competenta nationala, dar "sistemele informatice, mai ales Internetul, sunt instrumente de comunicatie fara frontiere si interconectate intre statele membre", drept urmare "orice perturbare importanta a acestor sisteme intr-un stat membru poate avea implicatii asupra altor state membre si asupra UE in ansamblu", mai avertizeaza executivul comunitar.

Comisia Europeana recunoaste si faptul ca "riscul de aparitie a incidentelor, frecventa acestora si incapacitatea asigurarii unei protectii eficiente submineaza increderea publicului fata de retelele si sistemele informatice".
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Comisia Europeana hackeri pericoli
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2085 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor