Comisia Europeana: Romania nu si-a indeplinit obligatiile de zeci de ori anul trecut

Joi, 09 Iulie 2015, ora 21:23
4539 citiri
Comisia Europeana: Romania nu si-a indeplinit obligatiile de zeci de ori anul trecut
Foto: Ziare.com

In cazul Romaniei s-au inregistrat, anul trecut, 68 de cazuri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, potrivit unui raport CE. Agentul guvernamental Razvan-Horatiu Radu atrage atentia ca prea putine institutii manifesta o atitudine proactiva privind transpunerea legislatiei UE cu celeritate.

Comisia Europeana a adoptat, joi, raportul anual privind monitorizarea aplicarii dreptului Uniunii in 2014, care arata ca anul trecut au fost inregistrate 1.347 de proceduri formale de constatare a neindeplinirii obligatiilor, fata de 1.300 in 2013.

In 2014, cetatenii obisnuiti, oamenii de afaceri, organizatiile non-guvernamentale si alte organizatii au continuat sa semnaleze potentiale incalcari ale legislatiei europene, depunand cu 5,7% mai multe plangeri fata de 2013. Cele mai multe plangeri in acest sens s-au inregistrat inpotriva Spaniei (553), Italiei (475) si Germaniei (276).

In ceea ce priveste cazurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Romania se afla, la 31 decembrie 2014, pe locul 6, cu 68 de cazuri. Pe primul loc se situau Grecia si Italia, cu cate 89 de cazuri si Spania, cu 86.

Dintre acestea, 893 erau proceduri de infringement, dintre care 50 impotriva Romaniei. Desi numarul procedurilor de infringement este in scadere fata de 2013, Romania se afla pe locul al treilea - cu 50 de proceduri, dupa Belgia - 53 de proceduri, Grecia si Bulgaria - 52.

Cele mai multe proceduri au fost lansate pe mediu - 322, transport si mobilitate - 223, piata interna - 162.

Curtea de Justitie a UE a solutionat, anul trecut, 38 de cazuri, dintre care 35 in favoarea Comisiei Europene.

Romania este codasa si in privinta transpunerii directivelor europene in legislatia nationala. Astfel, anul trecut, CE a lansat 41 de proceduri de infringement impotriva Bulgariei din cauza intarzierii transpunerii legislatiei UE in cea nationala, 40 impotriva Belgiei si 37 impotriva Romaniei.

"Viziunea raportului este echilibrata. Raportul consemneaza foarte corect ca am avut cativa ani de stabilitate, dar si faptul ca a crescut numarul de directive transpuse cu intarziere. Aceasta stabilitate ne-a dus si la performante foarte bune, inclusiv la cea de a nu fi condamnati inca la CJUE pentru nerespectarea sau netranspunerea legislatiei UE", a declarat Razvan-Horatiu Radu, Agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a UE.

Acesta a precizat ca a atras atentia "in mod repetat" institutiilor de linie cu privire la intarzierile in transpunerea unor directive.

"Sunt prea putine institutiile care manifesta o atitudine proactiva fata de transpunerea legislatiei europene cu celeritate. Atitudinea generala este de asteptare a momentului expirarii termenului de transpunere. Din fericire am avut un sprijin constant in Parlament care a trecut intotdeauna foarte repede proiectele de legi care vizau transpunerea legislatiei europene", a spus Radu, dand ca exemplu faptul ca, anul trecut, Parlamentul, intr-o sesiune extraordinara "ne-a salvat de condamnarea la Curte transpunand Directivele privind energia electrica si gazele naturale".

"Pana la Parlament insa, strict procedural ministerul de linie este responsabil cu redactarea proiectului de lege si supunerea acestuia, mai intai, spre aprobare Guvernului. In ministere lucreaza expertii care negociaza directivele si ulterior trebuie sa identifice solutiile corecte de transpunere. Trebuie constientizat faptul ca legislatia europeana transpusa corect si repede iti asigura o mai buna integrare in mecanismul unional. Acest aspect trebuie constientizat la nivelul intregii societati", a mai spus Agentul guvernamental.

Totodata, el a subliniat ca, fata de 2014, la mijlocul anului 2015 numarul de infringementuri este in scadere, ajungandu-se in prezent la 50 de cauze. "Au contat mult si eforturile facute la inceputul acestui an care au dus la inchiderea a aproximativ 20 de cauze in luna februarie 2015", a precizat Radu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Comisia Europeana infringement Romania, #Comisia Europeana nereguli Romania , #Comisia Europeana