Corina Cretu avertizeaza: Romania risca infringmentul, daca nu dovedeste ca poate sustine cresterea salariilor

Luni, 20 Martie 2017, ora 20:45
12287 citiri
Corina Cretu avertizeaza: Romania risca infringmentul, daca nu dovedeste ca poate sustine cresterea salariilor
Foto: Ziare.com

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a avertizat ca, daca Guvernul Romaniei nu va dovedi Comisiei Europene ca poate sustine majorarile salariilor si pensiilor si ca deficitul bugetar va fi respectat, tara noastra ar putea intra in procedura de infringment.

"Domnul prim-ministru i-a dat asigurari domnului Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice- n.red.) ca se fac calcule, astfel incat acest proiect ambitios de marire a salariilor sa se incadreze in final in acest deficit bugetar de 3 la suta.

Comisia Europeana asteapta documentatia din partea Guvernului Romaniei. In aceasta etapa suntem - in ce masura aceste mariri de salarii sunt sustenabile si se poate imbunatati viata oamenilor, in paralel cu mentinerea acestor reguli. Pentru ca am avut cazul Greciei si Comisia Europeana are aceste temeri.

Spania, Portugalia au intrat in criza. E important sa nu ajungem si noi la fel. Bani, crestere economica avem. Dar sa vedem cat de sustenabile sunt aceste propuneri de mariri salariale, astfel incat sa nu intram pe procedura de infringment, de a fi pusi sub observatie pentru felul in care depasim sau nu deficitul bugetar", a spus Corina Cretu, la Europa FM.

Daca nu va putea sustine masurile financiare anuntate si va depasi tinta de deficit bugetar de 3 la suta si va intra in procedura de deficit bugetar excesiv, ce trebuie evitata, Comisia Europeana ar putea impune masuri restrictive.

Amintim ca, pe 22 februarie, Comisia Europeana a publicat un raport de tara in care se arata ca deficitul bugetar va trece serios de 3 la suta, iar cresterea economica va fi mai mica, in urma reducerilor de taxe si cresterii cheltuielilor publice.

Cateva zile mai tarziu, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, si comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului roman de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare in care au cerut sa spuna cum va fi adus deficitul bugetar la un nivel de 3 la suta.

Iata si raspunsul Ministerului de Finante, dupa solicitarea Comisiei Europene

Ulterior, pe 3 martie, Ministerul Finantelor a transmis ca va da permanent raportul Comisiei Europene, dupa avertismentele legate de deficit.

Bani sunt pentru autostrazi, dar nu-i acceseaza nimeni

De asemenea, comisarul european a avertizat, in interviul pentru sursa citata, ca, din cauza absorbtiei foarte slaba a fondurilor europene, inclusiv in ce priveste constructia de drumuri, sunt afectate si celelalte tari, nu doar Romania.

"Pentru perioada urmatoare, pana in 2023, sunt bani alocati pentru centura Bucurestiului, sunt bani alocati pentru (autostrada) Sibiu - Pitesti, care este esentiala, pentru ca este veriga lipsa din cordonul pan-european dintre Rotterdam si Constanta. Deci nu numai romanii sufera, dar toata activitatea economica din aceasta parte a Europei sufera din lipsa acestui tronson Pitesti - Sibiu.

Sunt bani si pentru autostrada Ploiesti - Bacau, pentru metrourile din Bucuresti, pentru metroul pana la Otopeni. Deci aici sunt bani. Problema este ca cel mai avansat proiect este in faza studiului de fezabilitate", a mai precizat Corina Cretu.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...