Ziare.com

Croatia, avertizata de CE pentru ca incearca sa-si apere criminalii de razboi

de Florin Necula
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:39

   

Croatia, avertizata de CE pentru ca incearca sa-si apere criminalii de razboi
Comisia Europeana a trimis o scrisoare de atentionare Ministerului Justitiei din Croatia, cu privire la o lege propusa care ar urma sa anuleze anumite proceduri declansate de justitia sarba impotriva unor cetateni croati acuzati de crime de razboi.

Guvernul croat a propus o legislatie care ar urma sa declare nule si fara temei anumite acte, incluzand unele acuzatii de crime de razboi. Propunerea guvernului a fost o reactie la acuzatiile facute impotriva actualului sef al Parlamentului croat, Vladimir Seks, potrivit Croatian Times.

Totodata, acuzatii li se mai aduc si fostului general al armatei croate (Branimir Glavas, care este deja inchis pentru crime de razboi), ministrului de Interne pe timp de razboi (Ivan Vekic), adjunctului ministrului de Interne pe timp de razboi (Tomislav Mercep) si a altor 40 de veterani ai razboiului de independenta a Croatiei fata de fosta Iugoslavie.

In scrisoare, Comisia Europeana isi declara dezamagirea fata de legea nulitatii, din moment ce Croatia este vazuta ca un lider cand vine vorba de cooperare regionala, mai ales in zona acuzatiilor privind crimele de razboi.

CE aduce la cunostinta ca nu s-a asteptat la o asemenea reactie din partea unui stat care este, de facto, un membru al Uniunii Europene. In scrisoarea respectiva se spune si ca "este o supriza neplacuta pentru Comisia Europeana".

Propunerea de lege a generat controverse si dezbateri in Croatia. Procurorul general Mladen Bajic este impotriva legii, fiind de parere ca aceasta ar avea efecte negative asupra cooperarii intre Croatia si Serbia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 829 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor