Oficial: Dancila a trimis luni la Bruxelles o propunere care fusese deja refuzata de Ursula von der Leyen

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 19:30
13028 citiri
Oficial: Dancila a trimis luni la Bruxelles o propunere care fusese deja refuzata de Ursula von der Leyen
Foto: Hepta.ro / Arhiva

Viorica Dancila a trimis Comisiei Europene o nominalizare de comisar, luni, dar aceasta fusese deja refuzata anterior de presedintele ales al CE, Ursula von der Leyen, a declarat pentru Ziare.com un oficial european. La acel moment, presedintele ales al CE a ales varianta Rovana Plumb.

Oficial, un purtator de cuvant al CE a confirmat pentru Ziare.com ca procesul de desemnare a unui comisar este in derulare, atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria,

O sursa din CE a explicat insa mai multe:

"Pot confirma ca Guvernul roman a trimis scrisoarea ieri (luni - n.red.). Aceasta contine numele unui candidat, care a fost deja intervievat si nu a fost ales anterior. Echipa presedintelui ales al CE este in dialog cu Guvernul si procesul continua", a confirmat pentru Ziare.com aceasta.

Sursa precizeaza, totusi, ca asta nu inseamna ca acest candidat a fost respins, ci ca nu a fost selectat in prima instanta.

"Mai multe nume ar fi utile pentru o decizie cat mai rapida",a a daugat sursa europeana, pentru Ziare.com.

Luni, Ziare.com a transmis o solicitare si Guvernului, intreband numele comisarului propus. Ca de obicei, Guvernul a ales sa nu raspunda in niciun fel solicitarii legitime de presa, in conformitate cu principiul interesului public.

Totusi, surse politice au confirmat ca propunerea este Dan Nica, lucru care poate fi usor interpretat la Bruxelles drept un gest de fronda. Informatia a fost in cele din urma confirmata si de Viorica Dancila.

"Am trimis cele doua nominalizari. Prima nominalizare a cazut, mergem pe a doua nominalizare. Nominalizarile au fost deja trimise la Bruxelles. Ramane valabila a doua nominalizare, domnul Dan Nica", a afirmat premierul, luni seara.

Dan Nica a fost si anterior respins de Ursula von der Leyen, care a cerut Guvernului de la Bucuresti o propunere solida si care sa nu puna probleme de integritate, asa cum s-a intamplat, de altfel, in cazul Rovanei Plumb.

E de precizat ca intr-o situatie similara se afla si Ungaria.

In acest moment, Romania nu are un comisar desemnat si, spun surse europene, presedintele ales al CE ar prefera ca o noua nominalizare sa vina dupa motiunea de joi.

Dancila insista cu Dan Nica pentru postul de comisar european, desi acesta nu este dorit la Bruxelles

#Dancila comisar european, #Dan Nica comisar european , #Comisia Europeana