De ce ne trateaza Europa ca pe o tara de mana a doua (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 18:20
8150 citiri
De ce ne trateaza Europa ca pe o tara de mana a doua (Opinii)
Foto: exclusivnews.ro

Raspunsul cel mai simplu la o astfel de intrebare ar fi - pentru ca, in primul rand, le dam toate motivele, iar apoi pentru ca le permitem.

Dupa o secunda, am putea sa presupunem ca se poarta astfel si pentru ca nici ei nu s-au dezbarat de o gandire inca primitiva, invatata sa functioneze dupa clisee perimate, bazata pe prejudecati depasite si articulata de o logica total neadecvata timpurilor moderne.

Sa insistam totusi pe prima parte a intrebarii - ne trateaza astfel Europa sau e si asta tot un rezultat al unuia dintre cele doua complexe traditionale ale noastre - inferioritate/superioritate - ori o combinatie a celor doua?

Odata cu publicarea raportului MCV si dupa reactiile care i-au urmat la nivel european, putem cel putin sa suspectam ca tratamentul fata de o tara "din alta liga", pana acum exprimat "off the record", a fost de acum oficializat si exprimat cat se poate de institutional.

"Nuanta" a fost simtita si subliniata de toata lumea, de reprezentanti ai tuturor orientarilor ideologice. Cei inclinati sa priveasca cu evlavie spre Vest au confirmat (si aprobat!) "palma" pe care "Estul salbatic" a primit-o din partea marilor civilizatori - educati ai lumii.

E normal sa se poarte astfel, au spus ei, cu niste semi-barbari, corupti si inferiori din punct de vedere moral, care nu se vor lasa pana nu vor distruge constructia mareata a fostei Puteri, singura iubitoare de europenism.

Paradoxal, nici din cealalta parte - a eurospecticilor - raportul nu a fost vazut decat tot ca un tratament arogant al unei administratii ingamfate fata de "colonia" sa mai saraca si mai prost inzestrata (din toate punctele de vedere). Colonie sau nu, cert e ca, daca astfel de lucruri s-au regasit, chiar si formulate altfel, intr-un raport catre Marea Britanie, sau chiar si catre Polonia, astazi acele state poate ca nu ar mai fi fost membre ale Uniunii Europene.

Dar ceea ce a fost consemnat in raport este doar lungul drum parcurs de la mistourile cu iz rasist si discriminatorii din platourile televiziunilor de stiri sau ale radiourilor, din Franta, Italia sau Olanda, la adresa romanilor, rromilor si celorlalti estici.

Recenta campanie publicitara din Marea Britanie, care ne invita sa nu trecem Canalul Manecii pentru ca in insulele britanice ploua mult si se mananca prost, exprima la sublim spaima primitiva a marilor civilizati ai Vestului in fata barbarilor care vor scufunda oaza lor de normalitate dupa marea invazie pe care deja am pregati-o.

Povestea are un trecut la fel de bine cunoscut. Pe vremea cand Olanda si Germania isi afirmau raspicat dorinta de a nu ne primi in spatiul Schengen - motivandu-si refuzul in mod incorect si pe baza concluziilor din rapoartele MCV, desi acestea nu aveau nicio legatura cu criteriile tehnice de aderare - Traian Basescu gasea de cuviinta sa boicoteze zarzavaturile si porturile olandeze, iar sute de vamesi erau incatusati si saltati cu elicopterul pentru a fi prezentati ca exemplu de curatenie in vami. De "vamile curate" s-a ales praful, aproape toti fiind eliberati din lipsa de probe, iar boicotul...

Atunci ca si acum am ales cele mai proaste mijloace sa raspundem tratamentului pe care Europa a gasit de cuviinta sa ni-l aplice. Ba victimizandu-ne prin inferioritate, ba fiind obraznici fara justificare gratie unui la fel de tembel aer de superioritate.

Atunci cand marii comunicatori PDL ar fi trebuit sa-i informeze exact pe oficialii europeni in legatura cu indeplinirea conditiilor de aderare, taceau malc si il lasau pe presedintele-premier sa bata campii despre zarzavaturi si porturi olandeze si vamesi ce urmeaza a fi arestati de "justitia independenta".

Acum aceiasi comunicatori exceptionali ai aceluiasi Traian Basescu au grija sa pastreze tacerea, ba poate chiar sa dezinformeze - pentru ca le convine si le sustine o speranta tampa - in legatura cu realitatile actuale de la Bucuresti.

Si, asa, nimeni - nici Basescu & comp, nici Ponta & friends - nu a sarit sa le spuna tehnicienilor de la CE ca a prezenta fituica semnata de Traian Basescu si Victor Ponta pe coltul biroului, in creierul noptii, drept ditamai Acordul institutional de la care sa mai si astepti sa stea baza a viitoarei constructii a statului de drept - e pur si simplu o prostie fara margini si nu are nicio legatura cu principiile moderne promovate de politicile UE.

Dar primitivismul pe care il reflecta acea coala de hartie A4 in raport cu institutiile, legile si Constitutia Romaniei convine de minune celor doi mari nefericiti - ca sa nu le spunem impostori - care reprezinta Guvernul si Presedintia. Un plagiator si un ales cu 5,2 milioane de voturi, dar demis de 7,4 milioane fara cvorum.

La asa anomalii, ce mai conteaza in fond o foaie de hartie care sa concentreze intregul viitor al tarii? Asa se intampla mereu cand anormalul si bizarul devin norma si obisnuinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Romania raport MCV, #acord Traian Basescu Victor Ponta, #romani Marea Britanie , #Comisia Europeana