De ce s-a indragostit Juncker de Romania?

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 10:46
10848 citiri
De ce s-a indragostit Juncker de Romania?
Foto: Facebook/Jean-Claude Juncker

In discursul sau despre "starea uniunii", tinut la Bruxelles pe 13 iunie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut mai multe referiri la Romania.

In 30 martie 2019, a doua zi dupa ce Marea Britanie va fi parasit UE, la Sibiu va avea loc o reuniune speciala menita sa transmita un mesaj de solidaritate pentru toti cetatenii celor 27 de state ramase in Uniune.

Dar de ce a fost ales Sibiul, de ce a fost aleasa Romania pentru acest eveniment care va ramane in istorie ca inceputul unei noi epoci pentru Batranul Continent?

Acum cateva luni, Jean-Claude Juncker a vizitat Romania si alaturi de comisarul Corina Cretu a participat la "intalnirea cu cetatenii", un eveniment foarte drag si pe care l-a cultivat indelung in mandatul sau de presedinte al Comisiei.

La acea intalnire, domnul Juncker s-a aratat extrem de dezamagit de faptul ca majoritatea cetatenilor din Marea Britanie au votat pentru Brexit si a adaugat ca aceasta decizie "ii va costa".

Filmul zilei cand ne-a vizitat seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: "Ascult Romania, pentru ca o iubesc"

Acum, insa, Jean-Claude Juncker anunta in fata Parlamentului European ca toate economiile din UE au inregistrat crestere economica in ultimul an, ca la nivelul continentului progresul a fost de 2,6% din PIB si ca s-au creat peste opt milioane de noi locuri de munca.

"E meritul nostru ca planul european de investitii a generat pana acum investitii in valoare de 225 miliarde de euro. In urma acestui plan, s-au acordat imprumuturi catre mai mult de 445.000 de firme mici si a finantat peste 270 de proiecte de infrastructura. Putem spune astazi ca, datorita unor actiuni hotarate, bancile europene au din nou puterea financiara de a acorda imprumuturi companiilor, astfel incat acestea sa creasca si sa creeze noi locuri de munca.

Si putem spune ca e si meritul nostru ca deficitele publice au scazut de la 6,6% la 1,6%", a subliniat Jean-Claude Juncker in raportul sau.

Revansa si o Romanie mai puternica

Intre timp, peste Canalul Manecii, britanicii s-au trezit ca lira s-a devalorizat la un nivel fara precedent fiind aproape la paritate cu euro, ca pretul educatiei si al sanatatii au crescut in ritm accelerat, ca negocierile pentru Brexit stagneaza, iar Guvernul May nu are o strategie clara in ce priveste viitorul Marii Britanii dupa iesirea din Uniunea Europeana.

"Intrebarea este cat timp firmele britanice vor ramane pe autopilot. Chiar si cei care nu isi schimba comportamentul din cauza perspectivelor Brexit vor fi afectati de realitatea sa in urmatoarele 18 luni.

Adoptarea unei politici restrictive de imigrare post-Brexit, asa cum a fost descrisa intr-un document publicat pe surse de catre biroul de afaceri interne, sau nerealizarea intelegerilor de comert cu UE ar priva intreprinderile de oamenii si de produsele pe care se bazeaza. Rezultatul crizei economice ar afecta toate firmele, inclusiv cele care se simt izolate in ce priveste interactiunea cu UE. Recesiunea poate fi doar amanata. Deocamdata, insa, afacerile britanice se indreapta cu bucurie spre necunoscut", scrie "The Economist", intr-un articol publicat la inceputul lunii septembrie.

A durat un pic mai mult de un an pana cand domnul Juncker si-a luat revansa, iar vestea buna e ca isi doreste si o Romanie puternica.

"O uniune mai stransa trebuie, de asemenea, sa devina mai incluziva. Daca vrem sa consolidam protectia frontierelor noastre externe, atunci trebuie sa deschidem imediat spatiul Schengen de libera circulatie catre Bulgaria si Romania.

De asemenea, ar trebui sa permitem Croatiei sa devina un membru Schengen complet, odata ce indeplineste toate criteriile", a spus Jean-Claude Juncker in discursul sau.

Isi doreste o Romanie mai puternica, in primul rand, pentru ca are o pozitie strategica importanta in raport cu amenintarile ce vin din Rusia si cu cele venite dinspre Orientul Apropiat. In al doilea rand, tara noastra are o economie destul de puternica si in crestere, iar cu putin ajutor de la Bruxelles, actiunile inconstiente ale Guvernului PSD pot fi limitate si e foarte important pentru Uniunea Europeana ca Romania sa devina o poveste de succes si un exemplu pentru statele din Balcani care bat la portile Bruxelles-ului.

Populatia sustine Uniunea si alaturi de statele baltice, Romania poate forma o linie de aparare impotriva agresiunilor de la rasarit.

Jean Claude Juncker, in vizita la Bucuresti, in mai 2017, s-a intalnit cu Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea si le-a cerut sa continue lupta impotriva coruptiei - Foto: Hepta.ro

Razboi declarat partidelor extremiste si anti-europene

Semnalul transmis de Juncker e clar. Se va ocupa de Romania in viitorul apropiat, ceea ce e o veste proasta pentru Liviu Dragnea.

"In 2018, voi acorda o atentie speciala Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Romaniei. Acesta este anul in care vor sarbatori 100 de ani de existenta. Cei care vor sa modeleze viitorul continentului nostru ar trebui sa inteleaga si sa onoreze istoria noastra comuna. Asta include si aceste patru tari - Europa nu ar fi intreaga fara ele", a spus Jean-Claude Juncker in fata Parlamentului European.

Presedintele PSD a inteles ce a vrut din discursul presedintelui Comisiei, dar liniile trasate de discursul acestuia merg spre "mai multa Europa" si nu mai putina, cum incearca Liviu Dragnea sa promoveze in aceste zile, calcand puternic pe pedala nationalismului si a populismului, pentru a-si subordona sistemul de justitie.

"Fiecare cu ingrijorarile lui. Si eu sunt ingrijorat cand ambasadorii merg la ministri in fiecare zi sa promoveze interesele unor companii straine. Cine stie, poate cineva se gandeste ca poate si asta inseamna acte de coruptie. Ca sigur ca, daca ati merge dumneavostra la un ministru sa promovati interesele unei companii, ati avea o problema", a declarat Liviu Dragnea.

Mihai Tudose, premierul Romaniei, alaturi de Jean Claude Juncker. Seful Executivului a reactionat la discursul comisarului european, aratandu-se mirat ca acesta "nu a certat Romania" - Foto: Hepta.ro

Referirile la Romania din discursul lui Junker arata ca acesta e foarte bine informat despre situatia politica din tara noastra, iar presedintele Comisiei Europene le-a aratat pisica gruparilor extremiste si populiste din Europa, anuntand crearea unui mecanism de finantare a formatiunilor politice care imbratiseaza valorile fundamentale ale Uniunii Europene - libertate, egalitate si domnia legii.

Acest mecanism de finantare va fi o parghie care va fi folosita pentru a scoate de pe scena politica gruparile extremiste si anti-europene ce pot deturna democratia dintr-un stat european.

"As dori sa vad ca partidele politice europene isi incep campania electorala pentru viitoarele alegeri mult mai devreme decat in trecut. Prea des alegerile la nivel european au fost reduse la nimic mai mult decat suma campaniilor nationale. Democratia europeana merita mai mult. Astazi, Comisia propune noi norme privind finantarea partidelor si fundatiilor politice. Nu ar trebui sa umplem cuferele gruparilor extremiste si anti-europene. Ar trebui sa oferim partidelor europene mijloacele de a se organiza mai bine", a subliniat presedintele Comisiei in raportul sau.

Europa trece printr-un moment bun, trebuie profitat

Jean-Claude Juncker, prin discursul tinut in fata Palamentului Europei, a promis ca va crea institutii si mecanisme eficiente prin care cetatenii uniunii sa beneficieze de pe urma acestei asocieri libere de state nationale.

Domnia sa a subliniat ca e un moment bun, iar experienta negativa a Marii Britanii i-a determinat pe oameni sa imbratiseze valorile comune, increderea in UE fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

"Declaratia presedintelui Juncker privind statul de drept, despre care a spus ca este obligatoriu pentru toate statele membre, si nu optional, inseamna o veste rea pentru toti politicienii din Romania care cred ca pot controla justitia, dar o veste extraordinara pentru cetatenii cinstiti care vor domnia legii", a scris eurodeputatul roman (PMP) Siegfried Muresan pentru Ziare.com, comentand importanta discursului tinut de presedintele Comisiei Europene in fata Parlamentului.

Si uite asa, la 100 de ani de la Marea Unire, Romania poate profita din nou de un context favorabil care sa o transforme intr-o economie puternica si intr-un pol de stabilitate in framantatul Est al Europei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Junker Romania Sibiu, #Junker Dragnea Justitie, #Junker Romania Schengen , #Comisia Europeana