Discursul lui Juncker a fost primit favorabil de politicieni europeni, dar si cu critici ramase fara raspuns

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 22:07
3048 citiri
Discursul lui Juncker a fost primit favorabil de politicieni europeni, dar si cu critici ramase fara raspuns
Foto: Twitter/Jean-Claude Juncker

Discursul despre starea Uniunii Europene sustinut, miercuri, in plenul Parlamentului European de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost bine primit de lideri europeni, dar au existat si critici din partea unor eurodeputati, carora presedintele Comisiei Europene nu le-a mai raspuns, plangandu-se ca are dureri din cauza sciaticii.

El a insistat in discurs pe "vantul favorabil" aprofundarii integrarii europene adus de evolutia buna a economiei, de regresul euroscepticilor si iesirea din UE a Marii Britanii - tara care s-a opus mereu unei Europe mai integrate - si a cerut ca toate statele UE sa faca parte din Schengen si din zona euro, relateaza agentia EFE.

Citeste si Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro

Discursul lui Juncker a fost cel mai bine primit de familia sa politica, Partidul Popular European, cu toate ca liderul acestuia, Manfred Weber, a vorbit mai mult despre protejarea frontierelor si controlul migratiei, spre deosebire de Juncker, care a sustinut din nou ca "Europa trebuie sa fie locul spre care sa se poata indrepta aceia care sufera de pe urma razboaielor" si a pledat pentru identificarea de solutii pentru a promova migratia legala.

Aceasta ultima mentiune a fost salutata de Gianni Pitella, liderul grupului socialist, care a apreciat la randul sau, potrivit agentiei DPA, ca "trebuie sa avem curajul sa deschidem cai legale pentru migratie, acesta este lucrul corect de facut".

Presedintele francez Emmanuel Macron i-a multumit pe Twitter lui Juncker pentru sustinerea ideii sale ca in prima jumatate a anului viitor sa fie organizate pe tot cuprinsul UE dezbateri pe tema viitorului proiectului european in perioada post-Brexit.

"Multumesc pentru sprijinul dumneavoastra @JunckerEU pentru organizarea de conventii democratice. Vom reusi sa transformam Europa", a scris Macron in mesajul sau.

De asemenea, liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, a impartasit abordarea lui Juncker conform careia Uniunea Europeana trebuie sa profite de Brexit si de insuccesul populistilor pentru a avansa pe calea federalista.

"Populistii au anuntat o primavara populista, dar au obtinut opusul. Un boomerang in fata, afirmarea partidelor proeuropene. Pentru ca odata cu Brexitul a devenit clar ce vor cetatenii nostri", a sustinut Verhofstadt.

Vezi si Juncker promite ca si est-europenii vor manca alimente de aceeasi calitate ca restul UE

El a insistat in acest context ca politicienii europeni in functii executive au nevoie de un "Parlament (european) puternic care sa apere principiile si valorile noastre europene impotriva guvernelor din Polonia si Ungaria". In opinia lui Verhofstadt, aceste guverne "cred ca Trump este exemplul, Trump cu a sa suprematie alba, sau Putin ori Erdogan, care isi baga opozantii in inchisoare".

Insa membri din grupurile parlamentare ale social-democratilor europeni, Stanga Unita si Verzii, au criticat faptul ca Juncker a evitat sa dezvolte subiecte precum schimbarile climatice si problematica sociala, ultima fiind evocata si de Pitella.

Critici au venit si din partea euroscepticilor, prin vocea britanicului Nigel Farage, care a descris discursul lui Juncker drept "cel mai deschis, mai onest si cu adevarat ingrijorator" pe care l-a auzit vreodata.

"Mesajul este foarte clar: Brexitul s-a intamplat. Acum cu toata viteza inainte", a declarat Farage. El a deplans si modul in care Comisia Europeana trateaza Polonia si Ungaria, amintind de acela al "sovieticilor comunisti", care le spuneau odinioara liderilor acestor tari ce trebuie sa faca. "Nu ati invatat nimic in urma Brexitului", si-a incheiat Farage interventia.

Dar Juncker nu si-a folosit dreptul la replica pentru a raspunde acestor critici. Dupa ce s-a scuzat plangandu-se de dureri de spate provocate de sciatica, s-a asezat lasand fara raspuns intrebarile venite din partea eurodeputatilor.

Fostul premier luxemburghez, in varsta de 62 de ani, a declarat de mai multe ori ca nu va candida in anul 2019 pentru inca un mandat de presedinte al Comisiei Europene, post care de altfel a cerut in discurs sa fie comasat cu cel de presedinte al Consiliului European.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Juncker discurs, #Juncker presedintele Comisiei Europene , #Comisia Europeana
Comentarii