Doar printii traiesc mai bine decat comisarii europeni

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 20:30

   

Doar printii traiesc mai bine decat comisarii europeni
Printre privilegiatii crizei se afla functionarii si oficialii UE, singurii cetateni europeni care pretind si primesc, indiferent de evolutia economiei, si care sunt platiti din contributiile statelor membre la bugetul comunitar.

A existat, ce-i drept, o initiativa de diminuare a cresterii salariilor oficialilor europeni, in 2010, de la 3,75% la 1,85%, dar propunerea a fost primita cu ostilitate de aparatul birocratic din institutiile comunitare si contestata la Curtea Europeana de Justitie. Motivul invocat? Salariile functionarilor europeni se supun altor reguli decat cele ale functionarilor publici din tarile membre.

Cel mai mic salariu minim al unui functionar european este de 2.099,70 euro (grad D4), adaugandu-se sporul de expatriat de 16%, sporul de intretinere a gospodariei de 5%, alocatia pentru copil de 237 euro/luna, alocatia pentru educatia copilului (variabila, in functie de varsta acestuia) si un spor de relocare ce acopera toate cheltuielile facute cu mutarea dintr-un oras/tara in altul/alta sau cu intoarcerea in tara de origine la finalul carierei de functionar european.

Venitul final, rezultat in urma cumularii tuturor acestor sporuri, creste anual, potrivit unei formule de calcul ce nu a fost nici pe departe afectata de stramtoarea financiara in care se afla statele care cotizeaza la bunastarea acestor functionari.

Bogati si dupa mandatDer Spiegel nota, intr-un recent articol, ca "numai printii traiesc mai bine decat functionarii europeni". Pentru a spune tot, postul de comisar european este o munca de vis: stil de viata luxos cu sofer la scara, secretare personale, purtatori de cuvant si numerosi alti colaboratori. Fara a uita veniturile cochete.

Iar cand li se termina mandatul european, e chiar mai bine: sosesc indemnitatile tranzitorii si pensiile paradiziace. Indemnurile la rigoare care rasuna pe tot continentul ca si proiectele de ridicare a varstei de pensionare la 70 de ani nu sunt valabile pentru Bruxelles. Aici, sunt bani cu gramada.

In birourile cladirii din intersectia Schuman, plin centrul eurocratiei de la Bruxelles, fiecare se serveste din plin. Pentru inaltii functionari, salariul ajunge usor la 16.000 de euro pe luna. La care se adauga primele de expatriere, ajutoarele pentru copii, pentru menaj, pentru educatie, pentru cresa. Copiii frecventeaza scoli europene particulare, finantate anual de catre contribuabilii europeni cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Pentru marii responsabili politici, salariul este, normal, ceva mai ridicat: un comisar european primeste 19.910 euro ca salariu de baza. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, atinge 304.000 euro anual. Majoritatea inaltilor responsabili europeni primeste in plus o indemnitate de rezidenta.

Intalta Reprezentanta a Uniunii pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, primeste aproximativ 323.000 euro pe an. La care se adauga suplimente pentru bugetul sau privat si pentru cheltuielile de reprezentare. Rezultat: aceasta doamna britanica laburista castiga mai mult decat colegele sale Angela Merkel si Hillary Clinton. Si in schimb, ea se intoarce in fiecare joi la Londra pentru a-si vedea copiii.

Cum traiesc romanii de la Bruxelles?

Peste 550 de romani lucreaza in prezent in cadrul Comisiei Europene, iar pana in 2011 vor mai fi recrutati inca 372 de functionari si 52 de angajati pentru pozitii de conducere, arata datele Buletinului Statistic al Comisiei Europene din luna februarie.

Cei 553 de romani de la Comisia Europeana reprezinta 2% din schema de personal a institutiei, care numara peste 27.000 de angajati. Din totalul romanilor care lucreaza in cadrul Comisiei, 215 sunt functionari, 157 agenti temporari si 181 agenti contractuali.

Majoritatea functionarilor sunt economisti, juristi sau translatori si au salarii lunare cuprinse intre 4.000 si 4.400 de euro net. In cadrul Comisiei lucreaza doar trei sefi de unitate si trei directori romani. Salariul unui sef de unitate - expert, consilier special sau inspector - variaza intre 6.200 si 8.800 de euro pe luna.

Pe de alta parte, un director castiga intre 10.000 si 15.000 de euro pe luna la Comisia Europeana, in functie de vechime si nivelul ierarhic. Romania nu are pana in prezent niciun reprezentant in categoriile remunerate cu peste 11.500 de euro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3698 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DUTTY
rank 5
DAAAAAA PRINTII SI PRINTESELE DIN
MODROGANI !!!!!!!
Utilizator sters
tov dutii, aici era vorba de birocrati europeni, romanii reprezinzadoar 2%
dar nu scrie in grila ta sa citesti articole, postezi ca vanzatoarea din piata, fara sa te intrebe nimeni. invata, lasa forumul si poate primesti si tu un job. de portar, mai bine decat postac, parol.
Yahoo
rank 5
@dute, tovarasii tai au pensii frumoase..
Mai mari ca salariul presedintelui.
Voteaza cu totii...
Si cei morti der zece ani...
Doar ca au fost ingripati cu uniforme pe ei,
Ce tari sunteti voi, astia de la Ziare,hahahhaaa!
tutu
rank 5
scirtz,scirtz
lasa-i duduie pe europarlamentari,sau pe printzi,foamea romaneasca este produsul intern ,resul politic ieftina...
am dat o geana pe statisticile cu contributia fiecarui sata la bugetul european,primele 4 tari contribuind cu sume intre 14 si 22 de miliarde,Romania nici macar nu este trecuta cu o suma,ceea ce insemna ca contribuim foarte putin in comparatie cu ceilalti,suntem chiar pe ultimul loc.noi ne-am gasit sa facem gargara? comunistul n-ar fi comunist destul,daca n-ar fi si fudul...
sa nu uitam ca doar tarile corupte si cele fara legi corespunzatoare se afla in fata falimentului,ceilalti muncesc sa-si scoata pe acestia din criza,hai sa ne plingem de salariile pe care si-i le dau de fapt pe ...banii lor !
Utilizator sters
Chiara asa?
Si printesele
Daciana
Valeanu
Norica
..or fi tot din Modrogan?

Vezi ca PSD si PNL au mai multi printi si printese in UE decat are PDL.

Dar tu stii una si buna "Cat e halatuuu!!??"
Utilizator sters
Sa vorbim da' n-avem ce....
La o populatiei a UE de 500 milioane de cetateni, cei 27 mii de angajati de la Bruxeles reprezinta doar 0,005%.
Sa te plangi de banii pe care ii incaseaza e absurd.

E ca si cum ai avea o ferma cu o mie de vaci, o mie de porci, o mie de oi si...o gaina.
Si sa te plangi ca daca n-ar trebui sa dai de mancare si la gaina aia ai duce-o de 100 de ori mai bine!

Hai sa scriem articole ca sa ne aflam in treaba!

Leca, unde-i Leca sa ne dea lumina????
mariusnpm
rank 2
Cred ca e vorba de principiu, nu de numar
Problema este cat de etic si moral poate fi ca acesti oameni sa fie platiti de 3-4 ori mai mult decat un functionar de pe aceeasi pozitie dintr-o tara membra (din Vest nu din Est) ? Venitul minim (pentru un proaspat angjaat) de 4000 E/luna este o suma la care 95% dintre bugetarii europeni nici nu pot visa. Iar in sectorul privat ca sa ajungi la o suma de genul asta trebuie sa ai in spate 10 ani de experienta sau sa fii un fel de geniu in domeniu in care activezi ca o firma sa fie dispusa sa-ti plateasca acest salariu de la inceput.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor