Financial Times: Isteria Comisiei Europene nu ii ajuta pe rromi

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 19:49
1968 citiri
Financial Times: Isteria Comisiei Europene nu ii ajuta pe rromi
Foto: Globehoppers

Isteria creata in jurul problemei rromilor, declansata odata cu expulzarile din Franta, nu ajuta membrii acestei comunitati, scriu ziaristii de la Financial Times.

La ultimul summit, liderii europeni au luat o pauza de la problemele serioase pentru a se certa aprins cu privire la soarta tiganilor Europei, noteaza Financial Times.

Declaratia comisarului european pe Justitie, Viviane Reding, privind expulzarile rromilor din Franta, care a spus ca "gandea ca Europa nu va trebui sa fie martora persecutiilor minoritatilor dupa Cel de-Al Doilea Razboi Mondial", a provocat un raspuns furios din partea Frantei. Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, s-a plans ca aceasta e "o insulta, o rana, o umilita".

Financial Times comenteaza scandalul, notand ca, desi poate fi vorba despre replici politicianiste, problema rromilor este "dificila si periculoasa" pentru Uniunea Europeana.

In Europa sunt 12 milioane de rromi, iar pana sa se extinda Uniunea Europeana, acestia traiau in tarile din fostul bloc sovietic, majoritatea in afara UE: in tari precum Romania, Cehia, Bulgaria si Slovacia.

Rromii sunt saraci, marginalizati, de multe ori analfabeti si au avut de infruntat persecutia in Europa. In Romania au fost sclavi, iar in Danemarca secolului al XIX-lea se organiza vanatoare de tigani. Aproape 500.000 de tigani au fost ucisi in Holocaust. Violenta si discriminearea persista si astazi.

Luand in considerare aceste probleme, rromii s-au mutat in Europa de vest, in tari mai bogate si liberale.

In aceste conditii, Financial Times noteaza ca migratia din centrul Europei in restul UE a durat destul de mult, iar numarul de rromi nu este foarte mare. Desi Romania si Bulgaria au intrat in UE de patru ani, in Franta sunt doar 15.000 de rromi.

"Asemanarea hartuirii rromilor de astazi cu deportarile nazistilor a fost o reactie isterica. Dar este adevarat ca primul instinct al Comisiei Europene trebuie sa fie sa apere dreptul european, libertatea de miscare si drepturile minoritatilor", noteaza ziaristii.

Cu toate acestea, se atrage atentia ca CE are nevoie si de un alt doilea raspuns, mai bine gandit, in conditiile in care Sarkozy este un lider ales prin vot direct, care stie ce ii deranjeaza pe francezi - iar acestia devin din ce in ce mai preocupati de rromi.

Singura solutie acceptabila pentru problema rromilor in Europa trebuie sa fie angajarea, educatia si pregatirea. Insa nimeni nu trebuie sa spuna ca imbunatatirea situatiei rromilor va fi rapida si usoara, mai arata Financial Times, subliniind ca, in cazul in care CE tine morala Frantei cu privire la responsabilitatile pe care le are fata de rromi, va provoca un raspuns periculos.

"Pe termen lung, poate fi ingradit dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana, iar statele vor dori sa aiba dreptul de a-si controla granitele si de a acorda cetatenia. Comisiei Europene ii place sa vorbeasca despre solutiile europene - acum trebuie sa gaseasca solutii", arata FT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#isterie Comisia Europeana, #isterie ajuta rromi, #rromi Europa , #Comisia Europeana