Ziare.com

Barroso la Bucuresti... la Bruxelles se fabuleaza

de Octavian Serban, presedinte KNOMACONS
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 15:36

   

Barroso la Bucuresti... la Bruxelles se fabuleaza
Vizita presedintelui Barroso la Bucuresti cu ocazia evenimentului "Friends of Cohesion Policy" este o actiune de lobby si PR mestesugita in laboratoarele Bruxelles-ului in vederea aducerii dovezii pentru Parlamentul European ca recentul aprobat draft de buget sporit, solicitat de Comisia Europeana, este o decizie in folosul statelor membre.

Locul de desfasurare, chiar fieful tarii cu cele mai slabe rezultate in ceea ce priveste absorbtia fondurilor, folosit tocmai pentru a crea impact.

Practic, in afara de scopul anuntat de a discuta alaturi de 15 state membre necesitatea intensificarii eforturilor de coeziune, acest eveniment este o actiune menita sa serveasca demersurilor facute de presedintele Comisiei Europene de a justifica acordarea unui buget marit cu 1,2% pentru anul 2013.

De asemenea, vizita este o miza pentru discutiile la nivelul Uniunii Europene, referitoare la alcatuirea planului multianual de buget, pentru perioada 2014 - 2020, in vederea mentinerii unui cuantum ridicat pentru alocarile in cadrul Politicii de Coeziune.

Intre timp, la Bruxelles, chiar in saptamana prezentarii recomandarilor pentru fiecare tara, tema fierbinte este cresterea economica, intens dezbatuta prin intermediul a doua evenimente de amploare, la care am avut onoarea sa fiu invitat: "Mission Growth - Europe at the Lead of the New Industrial Revolution", organizat de Antonio Tajani - vicepresedinte al Comisiei Europene si "Brussels Economic Forum - Sources of Economic Growth", organizat de Olli Rehn - vicepresedinte al Comisiei Europene.

La primul eveniment, a fost practic o expunere a ceea ce se numeste "A treia revolutie industriala", teorie fundamentata si prezentata chiar de protagonist, profesorul Jeremy Rifkin, un american omniprezent in pozitia de sfatuitor pentru principalele institutii si guverne europene.

Deschiderea a fost facuta de Jose Manuel Barroso, incercand in modul sau diplomatic si abil sa faca jonctiunea dintre cresterea economica si stabilitatea financiara, practic doua curente diferite adoptate de tari din doua tabere diferite la nivelul Uniunii Europene.

Cuvantul magic ce vine sa impace pe toata lumea este sinergie, atat timp cat in ecuatie intra si aspectele de ordin social. Concluzia hollywoodiana a fost ca "Mission Growth is not Mission Impossible, but Mission Unstoppable".

La cel de-al doilea eveniment, a fost practic aceeasi tema si aceleasi tabere, un schimb de opinii si replici fine ca exprimare, dar consistente prin continut, avandu-i ca protagonisti pe neamtul Olli Rehn, adeptul disciplinei financiare, si Mario Monti - prim ministrul Italiei - care a ramas fidel conceptului promovat chiar de el insusi "More Single Market", inca de pe vremea cand era comisar european pe probleme de concurenta.

In rest, sirul fabulatiilor, la propriu, a inceput prin operele lui La Fontaine, "Greierele si Furnica" - spusa chiar de secretarul de stat al Finantelor din Germania, Thomas Steffen, apoi a continuat prin "Stejarul si Bambusul" - spusa in replica de reputatul profesor de la Harvard, francezul Philippe Aghion, iar concluzia a fost trasa de italianul Marco Buti, in calitate de director general al Afacerilor Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene, spunand aceeasi versiune contopita de fabule, dar in varianta chineza cu deznodamant dramatic, in care si fiul harnic, precum furnicuta si neclintit precum stejarul, dar si fiul lenes precum greierele si unduitor precum bambusul... au murit. Vorba marelui economist Keynes: "pe termen foarte lung suntem toti morti".

Printre fabule si schimburi de replici, am intervenit si eu cu problema fierbinte a Romaniei, absorbtia fondurilor europene, iar recomandarea demnitarului german a fost de a face o analiza amanuntita a prezentului ciclu, 2007 - 2013, axata mai mult pe aspectele calitative decat pe cele cantitative, iar pentru perioada urmatoare sa ne canalizam pe acele prioritati care s-au dovedit fezabile, cu orientarea explicita spre IMM-uri, inovare si temele promovate la nivelul Uniunii Europene.

La aceeasi problema pe care am supus-o dezbaterii, reputatul profesor Aghion a propus o solutie vizionara concretizata prin orientarea fondurilor structurale spre reformele structurale care sa duca la reducerea deficitului, la recalibrarea datoriei publice, echilibrarea balantei externe etc.

Una peste alta... mult lobby, multa imagine, teme fierbinti, povesti si fabule, lideri marcanti, atat ca pozitie, cat si ca pregatire, o lectie din care e bine sa invatam cate ceva mai ales in zona abilitatilor de comunicare bazate pe o buna cunoastere a curentelor si tendintelor la nivelul Uniunii Europene.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4391 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tinta lui barosso & Co.

Lititorile de la Bruxelles nu au ca scop dorinta de putere, sa creasca numarul mincatorilor de *** si celor care plimba hirtiile si bine-nteles cresterea bugetului EU la infinit, producind "idei" de dezvoltare si discursuri frumoase, ducind la ruina economiile producatore de bunuri si scaderea nuvelului de trai in toate tarile membre EU. Scapati de ei pina nu este prea tirziu.

 

neamtul rehn

e finlandez

cu ghilimelele de rigoare

neamt ca orientare in subiectul discutat... erau niste ghilimele acolo, dar au cazut la editare... cu multumiri pentru atentionare

Zău ?

Reuniunea de la București pare a Parastas pentru Uniune !

 

corectare

primul cuvint din comentariu de mai sus este:
Lipitorile

 

Cine zice...

Cine zice , ala e! O zi buna !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor