Italia si unele state est-europene s-au opus numirii lui Timmermans la conducerea Comisiei Europene

Luni, 01 Iulie 2019, ora 18:35
10388 citiri
Italia si unele state est-europene s-au opus numirii lui Timmermans la conducerea Comisiei Europene
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni ca Italia si unele state din estul Europei au condus opozitia impotriva numirii la conducerea Comisiei Europene a actualului prim-vicepresedinte al acesteia, Frans Timmermans.

Potrivit lui Morawiecki, divergentele intre liderii europeni sunt inca foarte profunde si in opinia sa nu este sigur ca marti dimineata, cand se reia summit-ul european suspendat luni, se va ajunge la un acord privind nominalizarile pentru posturile-cheie in UE.

El a insistat ca este necesar un compromis si a deplans incercarile de a se impune decizii statelor reticente fata de unele propuneri avansate, estimand ca astfel de procedee nu fac decat sa submineze coeziunea viitoare a blocului comunitar.

Citeste o analiza a situatiei de la Bruxelles semnata de Valentin Naumescu, presedintele ICDE: UE cu patru moase. Toate proeuropene.

In urma discutiilor purtate de Franta, Germania, Spania si Olanda a fost avansata o solutie de compromis pentru impartirea principalelor posturi de conducere in institutiile europene, prin care olandezul Frans Timmermans (S&D) ar urma sa preia presedintia Comisiei Europene, Manfred Weber (PPE) pe cea a Parlamentului European, sefia diplomatiei europene ar reveni liberalilor pentru daneza Margrethe Vestager sau belgianul Charles Michel, iar bulgaroaica Kristalina Gheorghieva (PPE) ar prelua presedintia Consiliului European, aceasta din urma fiind insa infirmata de premierul bulgar Boiko Borisov.

Insa propunerea ca Timmermans sa devina presedinte al Comisiei Europene este contestata atat de unii populari europeni, cat si de catre tarile central-europene din Grupul de la Visegrad, in special Polonia si Ungaria.

"Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este evident un candidat care divizeaza Europa si cu siguranta ca el nu intelege Europa Centrala", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Guvernul de la Varsovia a avut numeroase dispute cu Timmermans pe tema situatiei statului de drept in Polonia, Comisia Europeana activand impotriva acestei tari articolul 7 din tratatul UE.

Viitorul presedinte al Comisiei Europene va fi desemnat de liderii europeni printr-un vot prin majoritate calificata, el avand nevoie de sustinerea a cel putin 21 din cele 28 de state, care trebuie in plus sa insumeze cel putin 65% din populatia UE.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#Frans Timmermans Comisia Europeana , #Comisia Europeana