Juncker se opune unui nou summit pentru imigranti si ofera o alta solutie

Luni, 24 August 2015, ora 18:54
2756 citiri
Juncker se opune unui nou summit pentru imigranti si ofera o alta solutie
Foto: Facebook/ Jean-Claude Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a respins luni apelurile pentru organizarea unui nou summit al UE privind imigratia, spunand ca statele membre ar trebui sa nu mai amane aplicarea acordurilor deja existente in domeniu si atragand atentia ca UE are nevoie de "curaj colectiv" pentru a combate aceasta criza.

Comentariile lui Juncker, aparute intr-un articol de opinie publicat luni in ziarele Le Figaro din Franta si Die Welt din Germania, vin in contextul unei intrevederi programate pentru aceeasi zi, la Berlin, intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande pentru a discuta, printre altele, si despre problema imigratiei, relateaza Reuters.

"Ceea ce avem nevoie - un lucru de care, din pacate, inca ducem lipsa - este curajul colectiv de a ne respecta angajamentele, chiar si atunci cand nu sunt usoare sau cand nu sunt populare", a scris presedintele CE.

"In schimb, ceea ce vad este ca ne aratam cu degetul - un joc demodat de cautare de vinovati care poate aduce publicitate, poate chiar si voturi, dar care de fapt nu rezolva nicio problema", a adaugat Juncker.

Cea mai mare criza a imigrantilor din ultimii 50 de ani: Merkel si Hollande se intalnesc la Berlin (Video)

El si-a reiterat astfel criticile la adresa guvernelor europene care nu primesc refugiati din Italia si Grecia, unde zeci de mii de imigranti au ajuns pe mare in ultimele luni pentru a scapa de saracia si de razboaiele din tarile lor de origine.

Liderii europeni au convenit deja asupra schitei unui plan pe doi ani pentru a raspunde la problema numarului fara precedent de imigranti din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, masura fortata de tragedia in care 900 de imigranti s-au inecat intr-un singur weekend in aprilie in largul coastei libiene.

Merkel pune piciorul in prag: Ce masuri ia impotriva refugiatilor

Implementarea sistemului de relocare a 60.000 de refugiati se dovedeste insa problematica, intr-o perioada de avant pentru partidele anti-imigratie din Europa. Liderii europeni au discutat in contradictoriu despre acest plan la un summit in luna iunie, temandu-se sa primeasca imigranti, ceea ce a dezvaluit rivalitati nationale puternice pe care cooperarea in cadrul blocului comunitar ar fi trebui sa le depaseasca. Statele membre si-au stabilit luna decembrie ca data limita pentru a ajunge la o intelegere privind cifrele finale.

"Nu avem nevoie de un nou summit. Statele membre trebuie sa adopte masurile europene existente si sa le aplice pe teritoriul lor", a scris insa Juncker.

El a adaugat ca Uniunea Europeana trebuie sa creeze o lista uniforma de "state sigure" in care imigrantii pot fi trimisi inapoi.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a respins de asemenea acuzatiile ca Executivul comunitar este un "simplu spectator" in aceasta criza, spunand ca Bruxellesul a adoptat numeroase masuri, inclusiv mecanisme de a-i trimite inapoi pe cei care nu se califica pentru statutul de azilanti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Juncker summit imigranti, #imigranti europa, #imigranti Siria Europa, #Comisia Europeana imigranti , #Comisia Europeana
Comentarii