Juncker, sfat pentru UE: Sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia, sa nu lase SUA sa "dicteze"

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 22:43
6121 citiri
Juncker, sfat pentru UE: Sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia, sa nu lase SUA sa "dicteze"
Foto: Facebook / Jean Claude Juncker

Uniunea Europeana (UE) este necesar sa-si restabileasca "relatiile practice" cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa "dicteze" in aceasta politica, a declarat presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, in cursul unei vizite la Passau, in sudul Germaniei, relateaza BBC News online.

Juncker critica astfel o declaratie prin care presedintele american Barack Obama cataloga Rusia drept doar "o putere regionala".

"Stiu din conversatiile mele cu Putin ca el nu accepta fraze ca cele de atunci cand Barack Obama a spus ca Rusia este o putere regionala. Ce inseamna acest lucru? Nu poti sa vorbesti despre Rusia asa", a declarat Juncker joi, intr-o conferinta de presa in orasul german Passau, citat de site-ul TheLocal.se.

Presedintele CE a facut aceste declaratii in contextul in care UE si Statele Unite au impus sanctiuni Rusiei din cauza interventiei acesteia in Ucraina, iar Obama a avut o intalnire glaciala cu presedintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generala a ONU, in septembrie.

Intalnire Obama-Putin: Cativa pasi inainte si un mare dezacord

Barack Obama denunta, in discursul la ONU, actiunile Rusiei in Siria si Ucraina (Video)

"Trebuie, o spun deschis, sa tratam Rusia decent", a mai declarat Juncher. "Rusia trebuie tratata ca un egal", a adaugat presedintele CE, citat de site.

"Trebuie sa facem eforturi catre o relatie practica cu Rusia. Nu este sexi, dar asa trebuie sa facem, nu putem continua asa", a declarat, citat de BBC, seful Comisiei in aceasta vizita in sudul Germaniei.

Occidentul a impus restrictii in eliberarea vizelor si blocarea averilor a zeci de oficiali rusi de rang inalt.

Siria, in clocot: Barack Obama avertizeaza Rusia si Iranul (Video)

Sanctiunile au restrictionat, de asemenea, accesul Rusiei la credite bancare occidentale, la tehnologie indistriala si in sectoarele apararii si energetic. Ca raspuns, Moscova a impus embargouri asupra celor mai multe importuri de alimente si bauturi occidentale.

In contextul in care Passau a devenit un punct major de tranzit pentru migranti din afara UE care incearca sa inceapa o noua viata in Germania, vizita lui Juncker s-a concentrat asupra eforturilor UE de a face fata afluxului de migranti.

Razboiul civil din Siria impinge tot mai multi sirieni in Turcia, iar de aici mai departe catre centrul Europei. Turcia gazduieste deja aproximativ doua milioane de sirieni, in tabere de refugiati.

Obama a criticat extrem de dur, saptamana trecuta, atacurile aeriene pe care Rusia le-a lansat in Siria la sfarsitul lui septembrie.

Guvernele Statelor Unite si Marii Britanii sunt ingrijorate ca ajutorul acordat de Rusia presedintelui sirian Bashar al-Assad va conduce la mentinerea acestuia la putere si la o slabire a gruparilor siriene "moderate" care lupta sa-l indeparteze de la putere.

Rusia insista ca atacurile sale aeriene vizeaza in principal Statul Islamic, insa liderii Occidentului contesta acest lucru.

Referindu-se la actualele tensiuni dintre UE si Rusia, Juncker a declarat ca "nu ne putem lasa relatia cu Rusia sa fie dictata de catre Washington".

Insa el a indemnat, de asemenea, Moscova sa-si schimbe "masiv" politica. "Modul in care ei (rusii) au actionat in Crimeea si in estul Ucrainei nu este acceptabil", a subliniat presedintele CE, referindu-se la anexarea Crimeei de catre Rusia si la implicarea acesteia in conflictul armat dintre fortele guvernamentale si rebelii prorusi in estul Ucrainei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Juncker Rusia relatii UE, #Juncker Obama Rusia Putin , #Comisia Europeana