Mesaj ferm de la Comisia Europeana, dupa ordonanta Iordache: Lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 13:25
15997 citiri
Mesaj ferm de la Comisia Europeana, dupa ordonanta Iordache: Lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata
Foto: Arhiva Ziare.com

In contextul celor intamplate in ultimele zile in Romania, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si vice-presedintele Frans Timmermans, avertizeaza ca evolutiile recente sunt privite cu "foarte mare ingrijorare".

Intr-un mesaj comun al celor doi oficiali europeni transmis de reprezentanta CE la Bucuresti se arata: "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania".

Cei doi atrag atentia ca de progresele in ceea ce priveste lupta cu coruptia depind luarea in considerare a eliminarii treptate a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV): "Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV), publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt.

Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniului de aplicare al coruptiei ca infractiune va avea impact asupra evaluarilor viitoare".

In acest context, se mai arata in mesajul celor doi, Comisia Europeana atrage atentia asupra "posibilelor regrese" si da asigurari ca "va examina in detaliu" ordonantele de urgenta privind Codul Penal si legea cu privire la gratieri.

Citeste si Apel din Parlamentul European, jurnalisti si profesori universitari straini: Romania are nevoie de atentia UE si sustinerea lui Juncker

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

#Comisia Europeana avertisment Romania, #CE Romania ordonante, #reactii Europa ordonanta Iordache , #Comisia Europeana