Noul comisar din Romania: Cum putem evita o decizie opaca, arbitrara si haotica?

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Miercuri, 21 August 2019, ora 19:30
11747 citiri

Ursula von der Leyen discuta de cateva zile cu candidatii la pozitiile de comisar sustinuti de fiecare stat-membru in parte. Printre ei nu e nimeni din Romania. Vina o poarta sefa Guvernului.

Viorica Dancila se ocupa de acest dosar intr-un mod haotic, in chip opac si luand decizii arbitrare. Iata de ce:

Premierul a tinut sa suprapuna desemnarea unui comisar pentru viitoarea Comisie cu inlocuirea Corinei Cretu. Aceasta a fost aleasa in Parlamentul European si a fost obligata sa abandoneze pozitia din actuala Comisie.

Jean-Claude Juncker a spus raspicat ca nu vrea un inlocuitor pentru cateva saptamani, majoritatea de vacanta, si a numit unul dintre comisarii in functie sa gestioneze domeniul pe care-l pastorea C. Cretu. Dancila s-a facut ca nu aude si l-a trimis la Strasbourg pe I.M. Pascu.

Care n-a fost desemnat nici pana in ziua de azi. Ca si cum acest esec nu ar fi fost de ajuns, Dancila a scos din sertar doua nume controversate pentru viitoarea Comisie: D. Nica si R. Plumb.

Alegerea celor doi - actualmente deputati europeni - a fost opaca. Dancila n-a justificat desemnarea drept candidati a unor politicieni care au fost suspectati de coruptie si care, pe de alta parte, au avut parcursuri modeste ca deputati in PE.

Oricine e indreptatit sa se intrebe: cum s-a oprit la ei si nu la altii? Raspunsul Ursulei von der Leyen e clar: ea nici nu i-a chemat pe Plumb si Nica la Bruxelles pentru un prim interviu. Cea care a mers la sediul Comisiei a fost, in schimb, Dancila. Iar dupa intalnire, ea nu a mai pomenit nici macar numele celor doi.

Caracterul arbitrar sare in ochi daca luam in seama si alte nume care circula in culise: intre ele, cel al Luminitei Odobescu, care s-a remarcat prin zelul cu care a blocat candidatura Laurei Kovesi la EPPO. Totul e alandala.

Firesc ar fi fost, de pilda, ca Dancila sa se consulte cu presedintele. Acesta reprezinta Romania in Consiliul European, institutia care a propus-o pe Ursula von der Leyen. Nici gand.

Firesc ar fi fost, de asemenea, ca sefa Guvernului sa discute cu partidele care au reprezentare in PE. Nu de alta, dar deputatii acestora vor participa la audieri si la vot. Nu e irational sa obtii sprijinul lor. Dimpotriva...

Cred ca la viitorul scrutin european ar trebui agreata o regula simpla: partidul care castiga alegerile europene in Romania face trei propuneri de comisar, iar cel recomandat finalmente de la Bucuresti e stabilit intr-o reuniune care ii include pe presedinte, pe premier si pe liderii delegatiilor romanesti din diverse grupuri politice ale PE.

Asa s-ar evita si haosul, si opacitatea, si caracterul arbitrar al deciziei.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...