Oficial UE: Nu putem specula daca Romania s-ar putea opune aplicarii de sanctiuni Ucrainei

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 16:55
2456 citiri
Oficial UE: Nu putem specula daca Romania s-ar putea opune aplicarii de sanctiuni Ucrainei
Foto: Facebook Victor Ponta

Comisia Europeana nu se poate exprima cu privire la pozitiile unor state UE privind sanctiunile asupra Ucrainei, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al CE Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz, intrebat daca Romania si Bulgaria s-ar putea opune unor eventuale sanctiuni.

Intrebat daca Romania si Bulgaria s-ar putea opune sanctiunilor impotriva Ucrainei, ca urmare a faptului ca premierii Victor Ponta si au participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci, Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz a precizat ca nu poate face speculatii, decizia apartinand celor doua tari.

"Nu pot specula asupra rezultatului discutiilor (privind aplicarea de sanctiuni impotriva Ucrainei - n.r.). Nu este treaba noastra sa ne exprimam referitor la pozitia unui stat sau altul asupra acestui aspect", a declarat oficialul european.

Totodata, purtatorul de cuvant nu a dorit sa spuna ce va face UE in conditiile in care nu va exista unanimitate privind aplicarea de sanctiuni Ucrainei.

Uniunea Europeana va analiza posibilitatea de a impune sanctiuni responsabililor de represiunea care a avut loc in Ucraina, a anuntat, miercuri, reprezentanta diplomatiei europene, Catherine Ashton, relateaza AFP.

Ashton a convocat, miercuri dimineata, o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupa de probleme de securitate, in cursul careia "vor fi analizate toate optiunile, inclusiv cea a sanctiunilor impotriva unor responsabili de represiune si incalcarea drepturilor omului", a anuntat ea intr-un comunicat.

Totodata, ministrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgenta, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sanctiunile impotriva regimului presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, dupa violentele din ultimele ore, a anuntat miercuri sefa diplomatiei europene.

"O reuniune extraordinara a ministrilor Afacerilor Externe, consacrata Ucrainei a fost convocata maine, la ora 14.00 (15.00 ora Romaniei) ", a anuntat purtatoarea de cuvant a lui Catherine Ashton.

"Speram ca statele membre UE vor putea sa se puna de acord de urgenta asupra masurilor tintite impotriva responsabililor de violenta si folosirea excesiva a fortei", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizata insa in ceea ce priveste sanctiunile, a amintit seful diplomatiei belgiene, Didier Reynders.

"Nu exista unanimitate (in cadrul UE) deoarece mai multe tari vecine Ucrainei nu vor sa avanseze pe calea sanctiunilor afirmand ca este un risc pe care nu vor sa si-l asume, un risc de a vedea cum regimul isi inaspeste si mai mult tonul fata de opozitie", a subliniat Reynders.

Confruntari violente au izbucnit marti la Kiev intre manifestantii opozitiei si politie. Potrivit Ministerului ucrainean al Sanatatii, acestea s-au soldat cu 25 de morti.

Subliniind "deteriorarea tragica a situatiei din Ucraina", Ashton le-a "cerut tuturor responsabililor sa inceteze imediat violentele". "Ea a cerut insistent autoritatilor si tuturor fortelor politice sa isi asume responsabilitatile si sa caute o modalitate de calmare rapida a sitatiei, reluand un proces politic veritabil".

Premierul Victor Ponta si sotia sa, Daciana Sarbu, au participat, la 7 februarie, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Majoritatea liderilor europeni si a oficialilor de la Bruxelles a boicotat ceremonia de deschidere a Olimpiadei. Printre putinii lideri europeni care au acceptat invitatia de a participa s-au numarat premierul olandez, Mark Rutte, premierul roman, Victor Ponta, premierul bulgar, Plamen Oresharski, si cel lituanian, Algirdas Butkevicius.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#UE sanctiuni Ucraina Romania, #UE Romania impunere sanctiuni Ucraina, #Romania Bulgaria respingere sanctiuni Ucraina , #Comisia Europeana