Planul CE de repartizare a refugiatilor: Cati migranti revin fiecarei tari si cine se opune

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 16:34
5028 citiri
Planul CE de repartizare a refugiatilor: Cati migranti revin fiecarei tari si cine se opune
Foto: Comisia Europeana

In urma valului de imigranti ilegali care sosesc in Europa, in special in Italia, Comisia Europeana a propus miercuri un plan de actiune ce prevede repartizarea acestora pe cote obligatorii intre statele membre ale Uniunii Europene, intr-o prima etapa urmand sa fie elaborat pana la sfarsitul lunii mai un mecanism provizoriu prin care tarile blocului comunitar vor fi obligate sa preia 20.000 de refugiati, iar pana la sfarsitul anului va fi creat un mecanism permanent.

Aplicarea propunerii Comisiei, inclusa intr-o Agenda Europeana pentru Imigratie, este conditionata de aprobarea ei la Consiliul European din luna iunie.

In timp ce presedintele CE, Jean Claude-Juncker, si alti sustinatori ai acestui plan invoca argumentul "solidaritatii" europene, unele state resping ideea impunerii unor cote pentru primirea refugiatilor. Este cazul Marii Britanii, al carei ministru de Interne, Theresa May, a avertizat ca o astfel de abordare nu va face decat sa incurajeze imigrantii clandestini sa vina in Europa, iar singura solutie viabila este ca acestia sa fie retrimisi in tarile lor.

Totusi, Marea Britanie ar putea fi scutita de respectarea unei asemenea decizii, intrucat tratatele europene permit acestei tari si Irlandei o aplicare optionala a masurilor ce tin de domeniul Justitie si Afaceri Interne. Si Danemarca va fi scutita, pentru ca in cazul ei politicile din acest domeniu nu se aplica.

Pentru implementarea mecanismului provizoriu de repartizare a refugiatilor, UE va aloca din bugetul comunitar pentru anul in curs si pentru anul viitor suma totala de 50 de milioane de euro.

In ceea ce priveste calcularea cotelor de refugiati pentru fiecare tara in parte, se va avea in vedere PIB-ul fiecarei tari, populatia ei, rata somajului si numarul de refugiati deja gazduiti. Conform unei scheme preliminare, Germania ar urma sa preia 18,42% dintre refugiati, Franta - 14,17% si Italia - 11,84%, Spania - 10%, Suedia (care gazduieste deja multi refugiati) - circa 3%.

Planul prezentat miercuri de Comisie cuprinde si masuri de consolidare a misiunii Frontex de supraveghere a frontierei maritime sudice a Uniunii Europene, precum si lansarea unei operatiuni militare de neutralizare a ambarcatiunilor traficantilor, insa aceasta din urma va fi foarte dificil de pus in aplicare, lovindu-se de numeroase impedimente legislative si practice.

Potrivit Eurostat, numarul total al refugiatilor in tarile Uniunii Europene a ajuns anul trecut la circa 626.000. Numai in Italia au debarcat in ultimele luni peste 90.000 de imigranti clandestini proveniti din tarile Africii si Orientului Mijlociu. Acestia profita de lipsa unei autoritati statale in Libia si, cu ajutorul traficantilor care le pun la dispozitie diverse ambarcatiuni, pleaca de aici catre Europa traversand Marea Mediterana.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Comisia Europeana cote imigranti, #Comisia Europeana repartizare imigranti , #Comisia Europeana