Presedintele Comisiei CONT se opune numirii lui Ioan Mircea Pascu comisar UE interimar din cauza costurilor mari

Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 20:26
4229 citiri
Presedintele Comisiei CONT se opune numirii lui Ioan Mircea Pascu comisar UE interimar din cauza costurilor mari
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele Comisiei CONT Monica Hohlmeier i-a transmis o scrisoare presedintelui PE David Sassoli in care ii transmite ca nu ar trebui sa accepte numirea celor doi comisari interimari, printre care si Ioan Mircea Pascu (foto) . Ea invoca faptul ca ar fi costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

"Invitatie de a schimba puncte de vedere cu comisarii desemnati interimari doamna Kadri Simson si domnul Ioan Mircea Pascu pe 11 septembrie 2019

Draga domnule presedinte,

Prin e-mailul din 4 septembrie 2019, seful Conferintei sefilor de comisii a invitat sefii de comisii sa participe la o intalnire a Conferintei sefilor de comisii pe 11 septembrie 2019.

Cu regret, notificarea intr-un termen scurt a facut imposibil pentru comisii sa discute chestiunea in mod detaliat. Cu toate aceastea as vrea sa ridic o serie de chestiuni, in calitatea mea de presedinte al Comisiei CONT.

Daca imi amintesc corect, Conferinta Presedintilor din 11 iulie 2019 a decis ca cei doi comisari desemnati sa ii inlocuiasca pe cei care au demisionat sa se prezinte in fata Conferintei presedintilor de Comisii intr-un format simplificat.

Pe 12 iulie, Presedintele Comisiei a informat Parlamentul European asupra deciziei de a nu le aloca acestora portofolii din cauza timpului scurt al mandatului ramas.

Audierea prevazuta sa aiba loc pe 17 iulie in Conferinta presedintilor de Comisii a fost amanata. Acum este propus de a simplifica procedura organizand un simplu schimb de opinii in cadrul sedintei Conferintei presedintilor de Comisii din 11 septembrie", se arata in scrisoarea transmisa de presedintele Comisiei CONT, obtinuta de MEDIAFAX.

Monica Hohlmeier precizeaza ca a avea comisari europeni interimari pentru o perioada atat de scurta ar implica costuri de un milion euro pentru fiecare comisar.

"Va rog sa imi dati voie sa imi exprim ingrijorarea in privinta acestei proceduri: Din punctul de vedere al Comisiei de control bugetar, ocuparea postului vacantat fara alocarea unei responsabilitati specifice si doar pentru cateva saptamani nu poate fi justificata din punct de vedere al administrarii financiare.

Potrivit unei declaratii a presedintelui Comisiei Europene in mass-media, costurile pentru ocuparea celor doua pozitii vacante pana la finalul mandatului ar fi de un milion de euro pentru fiecare comisar. Costurile sunt disproportionate avand in vedere, in primul rand, perioada scurta a mandatului, in al doilea rand lipsa unui portofoliu si, in al treilea, anuntul presedintelui CE potrivit caruia Comisia nu va prezenta nicio noua propunere pana la finalul mandatului. Din perspectiva banilor contribuabililor, numirea noilor comisari europeni la acel moment si in aceste circumstante nu poate fi aprobata", conchide sursa citata.

Pe 12 iulie, Jean-Claude Juncker a transmis ca propunerile de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Pascu si Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post, nu vor avea alocate portofolii specifice in Executivul european.

Pe 8 iulie, Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea lui Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari in functii atributiile Corinei Cretu si lui Andrus Ansip, dupa ce acestia au preluat mandate de eurodeputati.

Andrus Ansip a detinut portofoliul Pietei Unice Digitale, iar Corina Cretu pe cel al Politicilor de Coeziune.

Presedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anuntat, intr-un mesaj pe Twitter, ca va prezenta marti componenta Colegiului comisarilor europeni. Din partea Romaniei au fost propusi pentru aceasta pozitie Rovana Plumb si Dan Nica.

Nominalizarea lui Ioan Mircea Pascu pentru un post de comisar e blocata UPDATE Cum explica Siegfried Muresan

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mircea Pascu comisar interimar comisie CONT , #Comisia Europeana