Comisia Europeana negociaza cu Moderna pentru milioane de vaccinuri anti-Covid-19. Pretul: sub 25 de dolari doza

Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 07:17
2740 citiri
Comisia Europeana negociaza cu Moderna pentru milioane de vaccinuri anti-Covid-19. Pretul: sub 25 de dolari doza
FOTO Pixabay

Comisia Europeana vrea sa ajunga la un acord cu compania americana Moderna pentru milioane de vaccinuri destinate Covid-19, la un pret de sub 25 de dolari doza, a declarat un oficial al UE implicat in discutii, transmite Reuters.

Moderna a anuntat, luni, ca vaccinul sau experimental are o eficacitate de 94,5% pentru prevenirea Covid-19, pe baza datelor preliminare ale unui studiu clinic de faza finala, devenind al doilea producator de medicamente care a raportat rezultate peste asteptari, dupa ce Pfizer si BioNTech au anuntat, saptamana trecuta, ca vaccinul lor candidat are o eficacitate de peste 90%.

UE este implicata in discutii cu Moderna pentru vaccinul experimental destinat noului coronavirus cel putin din luna iulie, arata un document intern obtinut de Reuters.

Oficialul european a spus ca acordul ar putea avea loc in urmatoarele zile. Discutiile se concentreaza pe aspectele legale ale contractului, neexistand probleme legate de pret sau de raspundere juridica.

Pretul negociat este de sub 25 de dolari pe doza, a mai spus oficialul, care a refuzat sa ofere alte detalii.

Moderna nu a fost disponibila imediat pentru comentarii.

Statele Unite au platit Moderna 15 dolari pe doza, pentru a contracta 100 de milioane de vaccinuri, intr-un acord de 1,5 miliarde de dolari convenit in luna august. La acest pret s-a adaugat o finantare de 1 miliard de dolari primita de Moderna pentru vaccin, pretul combinat ajungand la 25 de dolari, potrivit termenilor acordului care au fost facuti publici.

Washingtonul are optiunea de a cumpara alte 400 de milioane de doze din acest vaccin, la un pret nedezvaluit.

Vaccinul Moderna este administrat in doua doze.

Comisarul european pentru Sanatate, Stella Kyriakides, a afirmat, pe Twitter, ca rezultatele Moderna sunt "incurajatoare" si ca noile acorduri UE cu producatorii de vaccinuri "vor veni in curand".

"Negocierile cu compania sunt in curs de desfasurare. Inca nu am incheiat sau semnat un contract ", le-a spus Kyriakides parlamentarilor UE intr-o audiere de luni.

Un purtator de cuvant al Comisiei nu a raspuns la intrebarile privind pretul si calendarul unui posibil acord cu Moderna.

Pe 24 august, Comisia, care poarta discutii cu producatorii de vaccinuri in numele statelor UE, a anuntat ca discutiile preliminare cu Moderna au fost incheiate in scopul semnarii unui contract pentru furnizarea a 80 de milioane de doze din vaccinul acesteia, cu optiunea de a cumpara alte 80 de milioane.

Saptamana trecuta, Comisia a ajuns la un acord cu Pfizer si BioNTech cu privire la furnizarea potentialului lor vaccin COVID-19, la cateva ore dupa ce companiile si-au anuntat rezultatele pozitive, au declarat oficialii UE, adaugand ca momentul a fost o coincidenta.

Semnarea oficiala a contractului este asteptata la sfarsitul acestei saptamani.

Un oficial a declarat, pentru Reuters, ca UE a fost de acord sa plateasca mai putin de 19,50 dolari pe doza companiilor Pfizer si BioNTech, adaugand ca pretul reflecta partial sprijinul financiar acordat de UE si de Germania pentru dezvoltarea medicamentului.

De asemenea, UE a incheiat acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Johnson & Johnson si Sanofi pentru vaccinurile lor experimentale destinate COVID-19.

OMS avertizeaza ca un vaccin nu va fi suficient pentru a opri definitiv pandemia: Testarea, carantina si restrictiile sa ramana

Comisia Europeana va autoriza un acord cu CureVac pentru 405 milioane de doze de vaccin

O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară acustică cu 12 corzi, pierdută până acum, care i-a aparţinut regretatului John Lennon, va fi scoasă la vânzare în luna mai, după ce a fost găsită recent în podul unei case...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#vaccin, #covid, #Comisia Europeana, #moderna, #pret , #Comisia Europeana