Raport al CE: Darea in plata, aplicata in forma actuala, prezinta riscuri majore (Video)

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 21:21
2293 citiri
Raport al CE: Darea in plata, aplicata in forma actuala, prezinta riscuri majore (Video)
Foto: Arhiva/Ziare.com

Punerea in aplicare a legii darii in plata in forma sa actuala poate genera un risc sistemic pentru sectorul bancar, prezinta un risc major pentru evolutia macroeconomica si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor.

"Un risc major de inregistrare a unei tendinte descendente a evolutiilor macroeconomice este eventuala punere in aplicare a legii privind darea in plata, in forma sa actuala. Astfel, cum a fost aprobata initial de Parlament, legea reprezinta o provocare serioasa la adresa stabilitatii sectorului bancar si ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum si asupra increderii consumatorilor si a investitorilor", se arata in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016, document de lucru al serviciilor Comisiei Europene.

Legea darii in plata: Preturile apartamentelor vor scadea, chiriile vor creste

Documentul nu constituie pozitia oficiala a Comisiei si nu aduce atingere unei astfel de pozitii.

Raportul noteaza ca aplicarea retroactiva a legii privind darea in plata pentru stocul existent de imprumuturi, astfel cum se prevede in forma actuala a legii, poate constitui o provocare pentru mai multe institutii de credit si poate antrena, in viitor, o activitate de creditare mai redusa. Totodata, ridica motive serioase de ingrijorare privind securitatea juridica si stabilitatea sectorului financiar.

"Daca va fi adoptata din nou de catre Parlament in forma sa originara, legea privind darea in plata poate genera un risc sistemic pentru intregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar si cu implicatii asupra intregii economii", subliniaza raportul.

Mugur Isarescu: Gogomania darii in plata, o lege a haiduciei, in afara legii

De asemenea, serviciile Comisiei apreciaza ca punerea in aplicare a legii privind clauzele abuzive din contractele de credit, in cazul in care nu este asigurata uniformizarea jurisprudentei instantelor, reprezinta un alt aspect vulnerabil.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Comisia Europeana legea darii in plata, #legea darii in plata efecte, #legea darii in plata consecinte, #legea darii in plata credire , #Comisia Europeana