Raportul CE: Coruptia e problema sistemica in Romania - spaga la medic, presa, atac la temelia reformelor

Luni, 03 Februarie 2014, ora 15:03
8931 citiri
Raportul CE: Coruptia e problema sistemica in Romania - spaga la medic, presa, atac la temelia reformelor
Foto: seap.ro

Comisia Europeana a prezentat azi primul raport privind coruptia la nivelul intregii Uniuni Europene. Romaniei ii este dedicat un document de 18 pagini in care se afirma ca exista o coruptie sistemica si ca masurile de eradicare a fenomenului sunt reversibile.

"Usurinta cu care temelia reformei a putut fi atacata in Parlament a reamintit ca nu exista niciun consens in ceea ce priveste urmarirea obiectivelor MCV. Responsabilitatea si integritatea functionarilor alesi si numiti constituie in continuare motive de ingrijorare", se afirma in Raportul Comisiei Europene.

Autorii raportului arata ca, in Romania, atat coruptia la scara mica, cat si coruptia politica sunt in continuare o problema semnificativa. Cu toate ca s-au inregistrat unele rezultate pozitive in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie, vointa politica de a aborda problema coruptiei si de a promova standarde inalte de integritate a fost inconsecventa.

Coruptia ramane un fenomen sistemic, iar reformele anticoruptie sunt "usor reversibile".

Comisia Europeana apreciaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate despre care spune ca a avut rezultate bune. "In ultimii cinci ani, rata de confirmare a deciziilor ANI in situatiile de incompatibilitate, precum si a deciziilor administrative in situatiile de conflict de interese, a depasit 80%.

In urma deciziilor ANI, au fost confiscate, pe baza unor hotarari judecatoresti definitive, averi personale nejustificate in valoare de peste un milion de euro. Totusi, actiunile ulterioare deciziilor ANI s-au confruntat, de-a lungul timpului, cu dificultati semnificative", se arata in raportul CE despre Romania.

O alta institutie care iese in evidenta in mod pozitiv este DNA, care a avut "rezultate solide", scotand la iveala practici de coruptie care implicau inalti politicieni si functionari publici, in timp ce Inalta Curte de Casatie si Justitie are "o eficienta din ce in ce mai mare privind judecarea cazurilor complexe de coruptie".

CE considera si ca exista "provocari considerabile" legate de punerea in aplicare a noilor coduri. "Instabilitatea acestor acte legislative si mai multe probleme juridice identificate de profesionistii din domeniu, care ar putea necesita modificari ale codurilor sau ale ghidurilor de interpretare inainte de intrarea lor in vigoare, creeaza dificultati suplimentare", arata raportul CE.

In redactarea raportului au fost urmarite si cateva dintre initiativele legislative cele mai recente ale Parlamentului din decembrie 2013, despre care se afirma ca ar fi limitat domeniul de aplicare a infractiunii de coruptie si a dispozitiilor din dreptul penal referitoare la conflictele de interese, au pus serios la indoiala stabilitatea legislatiei actuale si angajamentul politic de a concretiza reformele anticoruptie.

Comisia vorbeste despre obiectivele care vor fi urmarite pe viitor in relatia cu Romania: conflictele de interese, alocarea fondurilor guvernamentale catre administratiile locale, garantii anticoruptie pentru procesele de achizitile publice, transparenta executarii contractelor publice de mare anvergura, aplicarea unor coduri de conduita pentru functionarii alesi. Raportul recomanda si impunerea de sanctiuni pentru practicile de coruptie, conflicte de interese si situatiile de incompatibilitate.

Comisia Europeana vrea sa urmareasca si stabilitatea sistemului judiciar, despre care afirma ca este amenintata.

Astfel, raportul CE arata ca obiectivul legat de justitia din Romania in perioada urmatoare este mentinerea tuturor garantiilor necesare pentru protejarea stabilitatii, independentei si continuitatii bilantului pozitiv al institutiilor anticoruptie si al sistemului judiciar.

In domeniul Sanatatii, Comisia prezinta rezultatele Eurobarometrului din 2013, in care se vede ca 28% dintre romani au facut plati informale pentru a avea acces la ingrijire medicala. Comisia remarca ca procentul este cel mai ridicat din UE.

De asemenea, autorii raportului prezinta un alt rezultat al sondajului in care se vede faptul ca gestul de a da spaga medicului a intrat in mentalitatea generala. Astfel, jumatate din respondenti considera ca e normal sa dea spaga contra serviciilor medicale.

Raportul sustine si faptul ca accesul la informatie obiectiva al cetatenilor romani s-a deteriorat, iar jurnalismul este afectat de interesele specifice ale proprietarilor unor societati de media.

Eveniment Quarterly Report

”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), a declarat luni, despre flagrantul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, că imaginile apărute în spaţiul public sunt ireale şi că nu...
#Comisia Europeana raport coruptie Romania, #Raport CE coruptie Romania, #raport CE coruptie amenintari Romania , #Comisia Europeana