Romania, criticata intr-un raport CE in domeniul telecomunicatiilor

Marti, 25 Mai 2010, ora 22:20
1886 citiri
Romania, criticata intr-un raport CE in domeniul telecomunicatiilor
Foto: ccib.ro

Una dintre principalele probleme ale sectorului telecomunicatiilor din Romania tine de independenta organismului sau de reglementare in domeniu, care nu se bucura de o baza legala stabila, iar unele activitati de reglementare nu sunt separate de calitatea de proprietar a statului, a constatat CE.

De altfel, reaminteste un raport al Comisiei Europene referitor la activitatea in domeniul telecomunicatiilor in 2009, Romania face in prezent obiectul unei proceduri de infringement din cauza lipsurilor Autoritatii de reglementare.

Al 15-lea raport anual al Comisiei Europene intitulat "Telecomunicatii: cetateni si companii platesc pretul pentru aplicarea inconsistenta a reglementarilor UE - raport privind piata europeana a telecomunicatiilor in 2009" constata in cazul Romaniei ca majoritatea serviciilor de telecomunicatii s-au extins in 2009, chiar daca intr-un ritm lent.

Rata de penetrare a telefoniei mobile a continuat sa creasca considerabil, ajungand la 115% in octombrie 2009, in timp ce rata serviciilor mobile de banda larga a atins 2,2%. Imbunatatirea serviciilor de banda larga si a telefoniei fixe ramane in continuare in urma altor state membre.

Guvernul a pregatit o strategie pentru 2009-2015 pentru cresterea penetrarii serviciilor fixe de banda larga, mentioneaza documentul.

Raportul anual in telecomunicatii al Comisiei Europene arata ca atat consumatorii, cat si mediul de afaceri si economia UE per ansamblu nu poate beneficia pe deplin, din punct de vedere economic, de avantajele unei piete unice reale si competitive in domeniul telecomunicatiilor din cauza aplicarii inconsistente a regelementarilor UE in domeniu.

Infringement pentru Romania

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a trimis Romaniei o a doua scrisoare de notificare in cazul de infringement privind independenta Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Comisia Europeana a luat decizia transmiterii acestei scrisori in contextul in care Romania nu are inca o lege care sa garanteze independenta regulatorului de telecom, asa cum specifica normele comunitare de profil. Potrivit CE, Romania are la dispozitie doua luni sa raspunda solicitarilor Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#raport telecomunicatii Romania, #infringement Romania telecomunicatii , #Comisia Europeana