Romania risca infringement-ul din cauza gainilor stresate

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 18:12
3409 citiri
Romania risca infringement-ul din cauza gainilor stresate
Foto: Arhiva

Uniunea Europeana va avertiza, joi, 13 state, intre care si Romania, ca urmeaza sa initieze procedurile de infringement din cauza faptului ca acestea nu s-au supus reglementarilor europene privind cresterea gainilor pentru oua.

Potrivit Reuters, UE va trimite celor 13 state notificarile, primul pas dintr-un proces mai lung care poate culmina cu impunerea de amenzi.

Cele 13 state vizate sunt: Romania, Franta, Spania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda si Portugalia.

Fara oua de la gaini stresate, din 2012

UE a interzis custile tip baterie in 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au aratat ca peste o treime din gainile crescute pentru oua in Europa sunt inca tinute in custi necorespunzatoare.

In octombrie, comisarul UE pentru sanatate si politica de consum, John Dalli, a declarat ca interdictia privind vanzarea de oua provenind de la gaini tinute in custi baterie se va aplica de la 1 ianuarie, conform planurilor, si a promis actiuni juridice impotriva tarilor care nu pun capat folosirii custilor baterie.

Marea Britanie ar putea fi de asemenea vizata de actiuni juridice, dupa ce date recente au aratat ca unii producatori au ratat termenul limita.

Autoritatile de la Londra ar putea primi, insa, o notificare formala mai tarziu, intrucat ultimele date nu au fost disponibile pentru ca Marea Britanie sa fie inclusa in pachetul de infringement care va fi anuntat joi, a spus o sursa apropiata situatiei.

In Romania exista circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde bucati. Valoarea pietei avicole din Romania este estimata la peste un miliard de euro in 2011.

Comisia Europeana a anuntat ca aproximativ 51 de milioane de gaini ouatoare tinute in custi neamenajate risca sa conduca in 2012 la deschiderea unor proceduri de infringement impotriva a cel putin 11 state ale UE, intre care si Romania.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romania infringement gaini, #oua gaini Romania , #Comisia Europeana