Romania risca infringement-ul din cauza gainilor stresate

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 18:12

   

Romania risca infringement-ul din cauza gainilor stresate
Uniunea Europeana va avertiza, joi, 13 state, intre care si Romania, ca urmeaza sa initieze procedurile de infringement din cauza faptului ca acestea nu s-au supus reglementarilor europene privind cresterea gainilor pentru oua.

Potrivit Reuters, UE va trimite celor 13 state notificarile, primul pas dintr-un proces mai lung care poate culmina cu impunerea de amenzi.

Cele 13 state vizate sunt: Romania, Franta, Spania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda si Portugalia.

Fara oua de la gaini stresate, din 2012

UE a interzis custile tip baterie in 1999, dar date ale Comisiei din aprilie 2011 au aratat ca peste o treime din gainile crescute pentru oua in Europa sunt inca tinute in custi necorespunzatoare.

In octombrie, comisarul UE pentru sanatate si politica de consum, John Dalli, a declarat ca interdictia privind vanzarea de oua provenind de la gaini tinute in custi baterie se va aplica de la 1 ianuarie, conform planurilor, si a promis actiuni juridice impotriva tarilor care nu pun capat folosirii custilor baterie.

Marea Britanie ar putea fi de asemenea vizata de actiuni juridice, dupa ce date recente au aratat ca unii producatori au ratat termenul limita.

Autoritatile de la Londra ar putea primi, insa, o notificare formala mai tarziu, intrucat ultimele date nu au fost disponibile pentru ca Marea Britanie sa fie inclusa in pachetul de infringement care va fi anuntat joi, a spus o sursa apropiata situatiei.

In Romania exista circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde bucati. Valoarea pietei avicole din Romania este estimata la peste un miliard de euro in 2011.

Comisia Europeana a anuntat ca aproximativ 51 de milioane de gaini ouatoare tinute in custi neamenajate risca sa conduca in 2012 la deschiderea unor proceduri de infringement impotriva a cel putin 11 state ale UE, intre care si Romania.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de3075 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
Paradoxal UE:
Dar pentru oamenii stresati Romania nu risca niciun infringement?
ALTERNANTZA
rank 4
Avem facut varza sistemul de sanatate, drumurile,...
...invatzamantul, justitzia, si nu mai zice UE nimica!
Bine ca ne da avertisment cu gainile! Aia era problema de care nu mai puteam noi!!
bubiko
rank 5
Asta de la...
...Cornu ni se traage.:))
Stan
rank 5
Am zis eu ca alea doua gaini stresate, Tonta si Crinuta aduc belele
...pe capul Romaniei!
becher
rank 5
Poate se refara la ,
gainile rasa USL.Era de asteptat pentru ca in ultma vreme au scurmat numai in ***
becher
rank 5
scuze ,
trebuie sa fac o rectificare"numai in cacao"
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor