Romania risca un nou infringement, din cauza lipsei hartilor de zgomot

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 15:28
2608 citiri
Romania risca un nou infringement, din cauza lipsei hartilor de zgomot
Foto:Civitas

Pana la jumatatea anului viitor, 25 de orase din Romania, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot, iar in caz contrar, tara noastra poate risca procedura de infringement.

Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul lui 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara).

Directivele europene prevad ca, pana la finele anului 2012, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice. "Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare 5 ani. Aici intra nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale" spune directorul executiv al Enviro Consult, Bogdan Lazarovici.

In cazul in care cele 25 de orase din Romania nu prezinta pana la jumatatea anului viitor hartile de zgomot, Romania poate risca procedura de infringement. "Edilii care nu se pun la punct cu aceasta normativa europeana pot fi penalizati de catre autoritatile centrale, care la randul lor vor plati amenzi care UE", mai precizeaza Bogdan Lazarovici.

De altfel, Enviro Consult isi propune pentru 2011 evaluarea a 16 orase din cele 25 obligate de autoritati sa-si elaboreze harti de zgomot.

Potrivit reprezentantilor companiei, costurile crearii unei harti de zgomot la standarde europene se ridica la aproximativ 0,8 euro pe cap de locuitor, in functie de cantitatea de date analizata si disponibila pentru un oras. De asemenea, un factor important in costul unei astfel de analize este si disponibilitatea autoritatilor locale pentru dotarea cu echipamente de monitorizare. In cele 25 de orase locuiesc aproximativ 6.000.000 de oameni, valoarea estimata a acestei piete putand ajunge la aproximativ 5.000.000 de euro.

Enviro Consult a fost infiintata la finele lui 2003 si detine aproximativ 60% din piata autohtona a masurarii zgomotului. Printre clientii institutionali ai Enviro din Romania se numara primariile din Bucuresti, Ploiesti, Cluj Napoca, Galati, Craiova, dar si reteaua CFR sau zona portului Galati.

Alte proiecte din sectorul acustic vin din zona companiilor private precum Automobile Dacia, Arctic, Aerofina, Sidex. Totodata, colaborari in furnizarea de solutii si instruirea pentru personalul care actioneaza in domeniu au fost derulate si cu Transgaz, Romgaz, companii din petrochimie, domeniul extractiv, agentii de protectia mediului, institute de cercetare, marile centre universitare.

Enviro Consult este reprezentantul in exclusivitate pentru Romania in masurarea zgomotului ambiental si la locul de munca al companiei daneze Bruel & Kjær Sound and Vibration Measurement.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, 22 aprilie, că lupta pentru Primăria Capitalei s-a polarizat deja între el și Cristian Popescu Piedone, primii clasați, în contextul în...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Romania infringement harta zgomot, #Romania harti zgomot orase , #Comisia Europeana