Romania si infringementul - scapam de sase proceduri, dar ne alegem cu alte doua

Luni, 27 Februarie 2012, ora 22:36
3223 citiri
Romania si infringementul - scapam de sase proceduri, dar ne alegem cu alte doua
Foto: agrofm.ro

CE a renuntat, luni, la sase proceduri de infringement impotriva Romaniei, dar a lansat alte doua avize motivate, unul legat de netranspunerea directivelor privind energia electrica si gazele, altul privind neinformarea cu privire la transpunerea integrala a directivei privind etichetarea energetica.

Comisia Europeana a trimis, luni, aviz motivat (infringement) Romaniei legat de netranspunerea directivelor privind energia electrica si gazele din cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei, urmand ca, dupa o perioada de doua luni, CE sa trimita cauza la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

"Directivele privind energia electrica si gazele din cel de-al treilea pachet legislativ in domeniul energiei trebuiau transpuse de catre statele membre pana la 3 martie 2011. Pana in prezent, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Tarile de Jos, Romania si Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea masurilor de transpunere a celor doua directive, iar Estonia nu a informat Comisia referitor la directiva privind gazele naturale", se arata intr-un comunicat al CE.

Cel de-al doilea aviz motivat priveste Directiva privind etichetarea energetica.

Directiva privind etichetarea energetica detine un rol important in promovarea eficientei energetice si in sensibilizarea consumatorilor cu privire la acest aspect. Oferindu-le informatii comparative privind consumul de energie al produselor pe care le cumpara, eticheta energetica ajuta consumatorii sa ia decizii mai bune care duc la reducerea costurilor si a energiei consumate.

In plus, incurajeaza producatorii sa dezvolte produse cu eficienta energetica ridicata. Mai mult, definirea unor praguri comune la nivelul UE in materie de eficienta energetica ofera statelor membre un cadru clar in ceea ce priveste cerintele de achizitionare.

Legislatia UE urmareste acordarea acestor posibilitati in toate tarile. In pofida scrisorilor de punere in intarziere trimise la 18 iulie 2011, Cipru, Romania si Italia nu au informat Comisia cu privire la transpunerea integrala a directivei in legislatiile lor nationale.

Prin urmare, Comisia a decis astazi sa adreseze avize motivate statelor membre respective. In cazul in care acestea nu se conformeaza in termen de doua luni obligatiilor care le revin conform legii, Comisia poate deferi cazurile Curtii de Justitie, se arata intr-un comunicat al CE.

"Cauzele privind energia sunt mai vechi si, dupa adoptarea masurilor la nivel national, vom transmite un raspuns argumentat Comisiei Europene", a declarat agentul guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana de Justitie, Horatiu Radu.

Pe de alta parte, Executivul european a decis luni sa renunte la sase proceduri de infringement impotriva Romaniei.

"In aceeasi sedinta, Comisia a hotarat clasarea a sase cauze mai vechi privind problematica deseurilor, a dreptului de rezidenta, a comunicatiilor electronice, a achizitiilor publice, a transporturilor maritime si a echipamentelor sub presiune", a precizat Horatiu Radu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
Anchetă împotriva TikTok în UE. Funcția care recompensează timpul petrecut pe aplicație ar putea fi suspendată
Anchetă împotriva TikTok în UE. Funcția care recompensează timpul petrecut pe aplicație ar putea fi suspendată
Comisia Europeană a deschis luni, 22 aprilie, o anchetă împotriva noii aplicaţii TikTok Lite şi ameninţă să suspende, începând de joi, o funcţie a reţelei de socializare chinezeşti...
#Comisia Europeana, #proceduri infringement Romania, #CE infringement Romania , #Comisia Europeana
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adică, băieţii lor deştepţi susţin că ai noştri nu sunt chiar atât