Fum alb la Bruxelles: Liderii UE anunta un acord cu nume noi, Ursula von der Leyen este propusa pentru sefia CE

Marti, 02 Iulie 2019, ora 20:13
29790 citiri
Fum alb la Bruxelles: Liderii UE anunta un acord cu nume noi, Ursula von der Leyen este propusa pentru sefia CE
Foto: Administratia Prezidentiala

Dupa trei zile de negocieri, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord, un presedinte al Comisiei Europene din afara procesului de Spitzenkandidaten, ministrul german al Apararii Ursula von der Leyen.

Anuntul a fost facut de Donald Tusk, intr-o serie de mesaje succesive postate pe Twitter.

Iata lista completa:

In ceea ce priveste presedintia Parlamentului European, aceasta va fi impartita intre Manfred Weber si Serghei Stanishev, acesta din urma exercitand conducerea pentru prima jumatate a legislaturii.

Vicepresedinti ai Comisiei Europene ar putea fi socialistul olandez Frans Timmermans, liberala daneza Margrethe Vestager si socialistul slovac Maros Sefcovic.

Politico anunta ca toate statele au votat in favoarea acestei liste, dar Germania s-a abtinut.

Printre cei mai vocali contestatari ai variantei Frans Timmermans pentru presedintia Comisiei Europene s-au aflat tarile din asa-numitul grup de la Visegrad (G4), adica Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia. Acestea au fost insa de la inceput de acord cu un nume surpriza, aparut la negocierile de marti si care i-ar multumi si pe populari, si pe Macron.

Detalii despre Negocierea cea mai lunga: cine se confrunta si ce vrea fiecare la impartirea functiilor din UE

Ziare.com a transmis cele mai noi evolutii de la Bruxelles, precum si detalii de culise referitoare la deciziile cruciale luate in cadrul summit-ului:

20:07 Liderii UE au ajuns la acord: Ursula von der Leyen este propunerea pentru Comisia Europeana, anunta Donald Tusk.

19:49 Manfred Weber, candidatul PPE pentru Comisia Europeana, isi anunta retragerea.

"Voi continua sa lupt pentru o Europa democratica", a spus acesta. "A fost o onoare sa imi asum aceasta sarcina pentru PPE si pentru Europa", potrivit unui purtator de cuvant al acestuia.

19:40: In pofida optimismului lui Tusk, apar si alte voci contestatare.

Udo Bullmann, care este fostul lider de grup al Socialistilor, a declarat ca "Ursula von der Leyen este de neacceptat pentru social-democrati, ca sef al Comisiei Europene".

"Nu putem pur si simplu sa aruncam principiul candidatului cap de lista peste bord, doar pentru ca rezultatul alegerilor nu covine anumitor sefi de stat. Daca le permitem lui Salvini, Orban and co. sa blocheze un candidat capabil si ales democratic, cum e Frans Timmermans, tocmai pentru ca a aparat principiile fundamentale ale UE, ar fi o dovada a saraciei comunitatii noastre si ar putea cauza pagube de durata increderii pe care oamenii o au in UE.

Ramanem alaturi de candidatul nostru, Frans Timmermans", e mesajul lui Bullmann, citat de Politico.

19:28: Donald Tusk scrie, pe Twitter, un mesaj din care intelegem ca negocierile sunt aproape de final.

19:10: Lista este confirmata si de cotidianul francez Les Echos fara, insa, un nume pentru presedintia Parlamentului European.

Comisia Europeana - Ursula von der Leyen

Consiliul European - premierul Belgiei, Charles Michel

Inalt Reprezentant - ministrul spaniol Josep Borrell sau slovacul Maros Sefcovic

19:05: Politico prezinta urmatoarea distributie a top job-urilor europene, citand doua surse diplomatice:

Comisia Europeana - Ursula von der Leyen

Consiliul European - premierul Belgiei, Charles Michel

Inalt Reprezentant - ministrul spaniol Josep Borrell

Parlamentul European - Sergei Stanishev

Liderii au luat o pauza.

18:42: Martin Schulz critica nominalizarea Ursulei von der Leyen. Citat de Der Spiegel, aceasta o descrie pe von der Leyen ca fiind "un ministru slab".

18:40: Ungaria isi aroga si ea merite, in numele Grupului de la Visegrad, pentru debolcarea crizei europene.

18:28: Conflictul mocneste intre Consiliul European, pe de o parte, si Parlamentul European, pe de cealalta parte.

Cata vreme sefii de stat si de guvern negociaza la Bruxelles, cu usile inchise, si repartizeaza functiile UE, inclusiv pe cea de presedinte al Parlamentului, la Strasbourg apar critici.

Un eurodeputat din Grupul Verzilor a declarat pentru Politico ca von der Leyen "este slaba si conservatorii germani vor sa scape de ea de la Berlin. E evident. Si e apropiata de Merkel. Verzii vor avea dificultati sa o voteze".

Un alt parlamentar, tot de la Verzi, Bas Eickhout a scris:

"Felicitari, Consiliule. Statul de drept macelarit pentru cateva pozitii pentru Merkel, Macron si Sanchez".

18:00: Sefii de stat si de guvern negociaza cu usile inchise, dar Politico relateaza cateva detalii de culoare: presedintele Emmanuel Macron ar fi avut pregatite doua foi, scrise cu culori diferite.

Miercuri dimineata, de la ora 10:00 (ora Romaniei), in plenul reunit la Strasbourg, Parlamentul European isi va desemna presedintele, candidaturile se depun pana in aceasta seara la ora 23:00 (ora Romaniei).

Totusi, presedintia PE depinde, si ea, de felul in care vor fi distribuite celelalte functii importante in UE: presedintia Comisiei Europene, a Bancii Centrale Europene si cea de Inalt Reprezentant.

17:28: A inceput summit-ul oficial al Consiliului European, anunta purtatorul de cuvant, pe Twitter.

Pe masa liderilor UE se afla propunerea ca Ursula von der Leyen, ministru german al Apararii, sa ii urmeze lui Juncker la presedintia Comisiei Europene.

17:20: In pofida anuntatului consens franco-german, totusi, Politico.eu precizeaza ca summit-ul propriu-zis, aflat deja in a treia zi de prelungiri, nu a inceput.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, continua sa aiba intalniri bilaterale.

16:47: Si Die Welt scrie despre Ursula von der Leyen, spunand ca face parte din planul lui Tusk.

Cotidianul german precizeaza si ca Christine Lagarde va prelua presedintia Bancii Centrale Europene.

16:08 - Cotidianul german Bild anunta ca Ursula von der Leyen va prelua presedintia Comisiei Europene.

15:50 - Intre timp, Parlamentul European a constatat vacantarea mandatului lui Frans Timmermans, termenul de preluare a mandatului de europarlamentar expirand marti dimineata.

Nu este clar daca Timmermans a ajuns la o alta intelegere pentru o functie europeana sau daca a jucat "totul sau nimic".

15:40 - Cotidianul francez Les Echos anunta ca Emmanuel Macron a propus-o oficial celor 28 de state pe Ursula von der Leyen pentru a-l succeda pe Jean Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene.

Ministrul german al Apararii Ursula von der Leyen, apropiat al Angelei Merkel, este noua propunere a lui Macron pentru sefia Comisiei Europene - Foto: Hepta.ro

15:22 - Ultimul pachet care ar fi pe masa Consiliului European reunit la Bruxelles aduce si o alta surpriza, si anume pe bulgarul Sergei Stanishev la presedintia Parlamentului European.

Politico.eu anunta, citand surse diplomatice, ca Franta si Germania ar fi ajuns la un acord privind-o pe Ursula von der Leyen pentru conducerea Comisiei.

15:10 - Varianta Ursula von der Leyen pare a fi din ce in ce mai concreta, arata surse europene.

Avantajul e ca i-ar multumi si pe populari, care ar pastra presedintia Comisiei, dar si pe Macron, care nu il voia pe Manfred Weber, tocmai pentru a nu legitima Spitzenkandidaten.

In plus, ministrul german al Apararii a trait o buna parte din viata la Bruxelles si este vorbitor fluent de franceza.

Mai mult, aceasta optiune ar favoriza o presedintie a grupului Renew Europe pentru Parlamentul European, dar varianta de pe masa este aceea a exercitarii presedintiei PE prin rotatie - prima parte a legislaturii revenindu-i lui Guy Verhofstadt si cea de-a doua lui Manfred Weber.

Candidaturile pentru presedintia Parlamentului se depun pana in seara de marti, iar miercuri dimineata e programat votul, in plenul de la Strasbourg.

Totusi, in vreme ce G4 agreeaza aceasta varianta, pe care o considera una de deblocare a negocierilor, popularii europeni nu par a fi dispusi sa cedeze sefia Comisiei, dar nu mai apare musai numele lui Manfred Weber.

Astfel, secretarul general al PPE Antonio Lopez Isturiz este citat in presa spaniola spunand raspicat ca PPE nu va ceda perla coroanei, de vreme ce a castigat alegerile. Astfel, popularii se arata dispusi sa discute si sa negicieze cu celelalte grupuri politice, dar nu pun la bataie candidatura lui Manfred Weber pentru CE.

Acesta este si mesajul transmis, marti dimineata, de vicepresedintele grupului PPE, Siegfried Muresan.

Pachetul de negociere care include numele lui von der Leyen pentru sefia CE il mentioneaza pe belgianul Charles Michel pentru presedintia Consiliului European si pe slovacul Maros Sefcovic ca Inalt Reprezentant, in locul lui Mogherini.

Negocierile au intrat in blocaj odata cu spargerea majoritatii pe care o detineau socialistii si popularii in Parlamentul European, prin intrarea asa-numitului grup al lui Macron in ecuatia parlamentara. Presedintele francez este cel care a spus din capul locului ca nu va recunoaste sistemul de Spitzenkandidaten, iar procesul de negociere a devenit mai degraba o lupta pentru suprematie intre Parlament si Consiliul European, unde sunt reprezentate statele, nu cetatenii.

De altfel, acesta este aspectul care o deranjeaza si pe sefa Verzilor, Ska Keller, care, la conferinta de presa de marti de la Strasbourg, citata de surse europene, a tinut sa aminteasca faptul ca Parlamentul este o institutie reprezentativa si aleasa popular, care e indreptatita sa-si aleaga singura presedintele, nu sa astepte ca acesta sa fie desemnat de negocieri purtate in afara institutiei, la pachet.

Consiliul European a intrat in cea de-a treia zi de negocieri, la care participa si presedintele Klaus Iohannis.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Comisia Europeana negocieri Weber Timmermans , #Comisia Europeana