Sefa Reprezentantei CE in Romania: Ne punem intrebarea daca instrumentele pe care le avem, inclusiv Art. 7, sunt suficiente pentru a proteja UE

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 09:34
21995 citiri
Sefa Reprezentantei CE in Romania: Ne punem intrebarea daca instrumentele pe care le avem, inclusiv Art. 7, sunt suficiente pentru a proteja UE
Foto: Alexandra Pandrea/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Comisia Europeana are dreptul, dar si obligatia de a se asigura ca statele membre UE respecta regulile statului de drept si ale democratiei. Procedura de activare a Articolului 7 a fost deja declansata in cazul a doua state, aminteste Angela Cristea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

"Atunci cand vorbim despre viitorul UE, nu putem ignora fundamentele si valorile de baza: democratie, stat de drept si respect pentru drepturile fundamentale. Niciuna dintre aceste valori nu poate functiona in vid.

La ele s-a referit luna trecuta si prim-vicepresedintele Comisie Europene, Frans Timmermans. Ele sunt democratie, stat de drept si respect pentru drepturile fundamentale. Niciuna nu poate functiona in vid.

Nu exista democratie fara stat de drept, nu exista stat de drept fara respect pentru drepturile fundamentale si nu exista drepturi fundamentale fara democratie.

Ce facem ca sa ne asiguram ca acest triunghi ramane la baza UE?

Comisia Europeana este preocupata ca aceste alegeri sa nu cada prada dezinformarii, populismului, influentelor externe care au ca scop diluarea valorilor UE, daca nu chiar disparitia UE.

Statul de drept este probabil subiectul cel mai fierbinte in Romania si nu numai. CE are dreptul si obligatia de a fi garant al respectarii tratatelor UE. Ne uitam la instrumentele pe care le avem pentru a proteja statul de drept, de la monitorizarea calitatii actului de justitie pana la infringement si la acel instrument despre care se vorbeste mult, Articolul 7, si se foloseste mai putin.

Uitandu-ne la ce se intampla in UE, constatam ca, desi nu ne-am dorit sa folosim Art. 7, avem aceasta procedura lansata impotriva a doua state membre.

Ne punem intrebarea daca instrumentele pe care le avem sunt suficiente pentru a proteja UE.

Atunci cand aceste derapaje au loc, cum facem sa limitam efectele negative si sa aducem pe fagasul unui stat de drept consolidat? Un derapaj intr-un stat membru afecteaza toate statele membre si exact toata Uniunea Europeana", a afirmat Angela Cristea, la dezbaterea Eurosfat.

Problema limitelor mecanismelor UE si ale Articolului 7 e tot mai des ridicata de liderii europeni. Manfred Weber, candidatul popularilor la sefia CE, a vorbit chiar intr-un interviu acordat Ziare.com despre necesitatea unor mecanisme noi, cu sanctiuni clare, care sa repuna un stat pe fagasul democratic.

Este pentru prima oara cand liderii europeni admit ca mecanismele de sanctionare ale UE, dar si criteriile de la Copenhaga sunt insuficiente pentru a determina un regim politic abuziv sa revina la fagasul democratic.

Au spus-o transant Manfred Weber (liderul popularilor europeni din PE) si Frank Engel (presedintele crestin-democratilor din Luxemburg, partidul lui Juncker) in interviurile acordate Ziare.com de curand.

"Putem sa ne gandim la un mecanism care sa opreasca finantarile europene intr-un astfel de caz, dar acestea vor trebui compensate de la bugetele nationale. Deci cei care se bazeaza pe finantari, fermierii de exemplu, isi vor primi banii, nu vor pierde nimic, Guvernul este cel care va fi silit sa gaseasca solutiile de compensare.

Asta inseamna ca va trebui sa punem presiune pe guvernele in exercitiu. Obiectivul meu este sa evit sa sufere oamenii care sunt beneficiarii finali ai banilor.

Pe de alta parte, trebuie sa spun ca guvernele nu sunt cazute din cer, ci sunt rezultatul unei majoritati politice din tara respectiva. Cetatenii din acolo trebuie sa constientizeze ca se intampla ceva in neregula, ca lucrurile evolueaza in sens negativ, bineinteles fara a suferi direct de pe urma taierilor de fonduri europene", a spus Weber.

Citește și:
Miniştrii de Interne din România şi Republica Moldova au semnat un important acord privind controlul la frontieră VIDEO
Miniştrii de Interne din România şi Republica Moldova au semnat un important acord privind controlul la frontieră VIDEO
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi omologul său din Republica Moldova, Ana Revenco, au semnat joi, 9 februarie, un acord între cele două guverne cu privire la efectuarea unui control...
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputatul PNL Gabriel Avrămescu vrea ca apelurile clienților care sună la diferiți furnizori să nu mai fie preluate de mesaje predefinite, ci direct de un angajat. Acesta a sunat la...