Seful Comisiei Europene, confruntat luni cu un vot de blam la nici o luna de la investire

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 09:53
4313 citiri
Seful Comisiei Europene, confruntat luni cu un vot de blam la nici o luna de la investire
Foto: The Telegraph

Luni va avea loc un vot in Parlamentul European de la Strasbourg, pe motiunea depusa de eurosceptici pentru indepartarea sefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din cauza scandalului LuxLeaks. Juncker si-a preluat noua functie la 1 noiembrie.

Motiunea a fost sprijinita de partidul eurosceptic britanic Ukip, europarlamentarii italieni din partidul Miscarea 5 Stele si membrii Frontului National din Franta, scrie EU Observer.

Sunt slabe sanse ca votul de neincredere sa aiba succes, intrucat Juncker are sprijinul a doua din cele mai mari grupuri din PE - popularii si social-democratii - care au majoritatea in Legislativul european.

Luxembourg Leaks sau Luxleaks este un scandal declansat de publicarea unei serii de articole, la inceputul acestei luni, care releva cum autoritatile din Luxemburg au permis marilor corporatii precum Ikea, Pepsi si Deutsche Bank sa plateasca taxe reduse pana la 0,2% pe profit. La momentul respectiv, Juncker era premier in Luxemburg.

Dupa o perioada de tacere pe acest subicet, Juncker a declarat ca "regreta" deciziile care au dus la evitarea platii taxelor in cuantumul firesc, insa a precizat ca totul a fost legal si ca este angajat sa lupte impotriva evaziunii fiscale ca sef al Comisiei Europene.

Seful Comisiei Europene, in scandalul LuxLeaks: Nu sunt cel mai bun prieten al marelui capital

Presedintele CE a mai aratat ca va propune o lege care sa prevada un schimb automat de informatii pentru acorduri fiscale cu companiile. "Nu sunt arhitectul sistemului fiscal din Luxemburg, dar sunt responsabil din punct de vedere politic", a subliniat Juncker, care a fost premier al Marelui Ducat in perioada 1995 - 2013. "Practica acordurilor fiscale anticipate este intalnita in 22 de state membre ale Uniunii Europene", a explicat Juncker.

Comisia Europeana ar putea sanctiona Luxemburgul, acuzat de organizarea unui sistem de evaziune fiscala favorabil companiilor multinationale si a initiat de cateva luni investigatii referitoare la acorduri fiscale anticipate aplicate in Luxemburg.

Practica acordurilor fiscale anticipate, legala si aplicata inclusiv de alte tari, permite unei companii sa solicite in avans informatii despre modul in care situatia sa va fi abordata de administratia fiscala a unui stat, in scopul obtinerii de garantii juridice si al optimizarii sistemului de impozitare.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Juncker motiune eurosceptici LuxLeaks, #Juncker scandal Luxemburg impozite , #Comisia Europeana