Ziare.com

Timmermans si Weber au vorbit despre obligativitatea respectarii statului de drept, la dezbaterea pentru sefia CE

de Magda Gradinaru
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 23:28

   

Timmermans si Weber au vorbit despre obligativitatea respectarii statului de drept, la dezbaterea pentru sefia CE
Frans Timmermans a mentionat inca din prezentare necesitatea ca toate statele membre sa respecte statul de drept, dupa ce, cu cateva ore inainte, a lansat inca un avertisment catre Bucuresti. Si Manfred Weber a avertizat ca UE are nevoie de un mecanism puternic, pentru ca democratia sa fie respectata in UE.

Manfred Weber, de la PPE, intra in cursa cu prima sansa, dar un profil puternic are si socialistul Frans Timmermans, actualul prim-vicepresedinte al CE, care a si lansat un nou apel catre Bucuresti.

Ziare.com a transmis, de la Bruxelles, dezbaterea celor sase candidati pentru presedintia Comisiei Europene.

Iata declaratiile:

23:48: - In conferinta de la finalul dezbaterii, Frans Timmermans a reluat chestiunea respectarii Constitutiei si a regulilor democratice. Raspunzand unei intrebari despre situatia liderilor catalani, Timmermans a amintit ca solutia corecta este aceea a premierului spaniol, care se mentine in limitele constitutionale.

Daca un stat este membru UE, a spus Timmermans, atunci trebuie sa respecte prevederile legale.

23:28: - Neincrederea in Uniunea Europeana si ascensiunea euroscepticismului.

Frans Timmermans: "Oamenii care votau pentru partidul meu sau altele acum vor vota cu extremisti. Aparent, sunt dezamagiti si nu i-am convins. Iata ce se intampla in Marea Britanie: e un fel de Game of Thrones pe steroizi. Trebuie sa ii facem sa revina la proiectul european."

N. Cue: Unitatea europeana risca sa fie demontata din cauza politicilor de o violenta fara precendent. Fascistii au revenit in Italia si exista in Ungaria. Cetatenii Europei sunt cei care au responsabilitatea.

Manfred Weber: Nationalismul a revenit. La alegerile de anul acesta trebuie luptat impotriva celor care vor sa distruga Europa. Ne trebuie un mecanism puternic pentru protejarea democratiei.

23:15: - Manfred Weber, despre votul cu majoritate calificata: Vedem ce se intampla cu Venezuela, a durat patru saptamani sa ajungem la o pozitie, in special din cauza unora din Grecia si Italia.

Trebuie sa avem o decizie cu majoritate calificata, pentru a fi cu adevarat puternici.

23:10: - Politica externa este tema la care trebuie sa raspunda cei sase candidati: acordul cu Donald Trump si deschiderea pietei europene pentru produsele americane.

Ska Keller: Trebuie sa ne gandim la rolul pe care UE trebuie sa-l joace in lume. Trebuie sa fim uniti, UE trebuie sa fie o forta de pace in lume.

In acelasi timp, statele membre trimit si arme catre tari conduse de dictatori.

Frans Timmermans: Uniti, suntem mai puternici, dar daca avem lideri in UE prieteni cu Putin si care se duc sa se intalneasca cu Trump, cum putem crea unitate?

Pentru prima data, un presedinte american crede ca are nevoie de o Europa slaba si divizata.

Trebuie sa stam in fata lui Trump, a lui Putin, ca sa respectam bunastarea cetatenilor nostri.

Manfred Weber: Americanii sunt prietenii nostri, avem valori in comun. Nu putem lupta impotriva cetatenilor, dar ce se intampla la Casa Alba nu e pe linia noastra de gandire. Avem nevoie de unitate.

Avem nevoie de un proces de decizie cu un mecanism nou, cu majoritate.

23:00: - Ce tari din UE sunt paradisuri fiscale?, sunt intrebati candidatii. Cateva raspunsuri:

Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE): Vedem ca statele membre schimba metoda de impozitare. Avem nevoie de impozitare digitala si trebuie sa facem un prag, pentru a avea un numitor comun minim. Avem nevoie de concurenta loiala.

Ska Keller (Vezi): E un adevarat scandal, cei mai puternici ai societatii nu isi asuma responsabilitatea si asta ne costa, nu avem bani sa construim spitale, scoli. E necesar sa existe justitie fiscala.

Frans Timmermans (PES): Avem nevoie de o taxa minima pe corporatii in Europa, eu as zice 18% minim. E clar ca economia s-a schimbat fundamental, exista companii care au gasit cai sa nu plateasca taxe.

Manfred Weber (PPE): Trebuie sa ne asiguram ca toata lumea plateste taxe.

Avem nevoie de schimbare in taxare.

In general, eu cred in concurenta, dar in domenii specifice, cum e taxarea digitala, avem nevoie de o regula comuna.

22:46: - Schimb de replici intre Frans Timmermans si Manfred Weber, pe tema protectiei mediului.

Din dezbatere reiese clar ca sefia Comisiei se joaca intre PPE si Grupul Socialistilor si va conta ce sprijin poate obtine fiecare de la celelalte grupuri, pentru a constitui o alianta majoritara.

22:25: - Tema somajului:

Manfred Weber, PPE: E vorba de solidaritate si responsabilitate. La Porto, in Portugalia, m-am intalnit cu studenti, care m-au intrebat ce se intampla cu salariile bune.

Avem nevoie de politici bune, pentru a crea aceste locuri de munca.

Nico CUE, Stanga Europeana: Se tin discursuri in campanie si apoi se continua cu austeritatea. Creste varsta de pensionare a parintilor si tinerii someaza acasa. Salariul minim trebuie sa fie deasupra pragului de saracie.

Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE): Daca nu sunt locuri de munca, deschidem poarta catre un viitor sumbru.

22:16: - Prima tema propusa dezbaterii este cea a migratiei. Cateva pozitionari:

Frans Timmermans: De fiecare data cand cineva moare in Mediterana, Europa isi pierde putin sufletul.

Sunt de acord cu Manfred Weber, e nevoie de un plan major pentru Africa. E nevoie de protectie, dar si de solidaritate.

Solidaritatea trebuie sa existe si pentru ce nu ne place. Iar daca tarile din Europa Centrala si de Est nu sunt de acord, se vor intoarce granitele in Europa.

Ska Keller: Pozitia noastra este pentru solidaritatea europeana.

22:06: - Se prezinta candidatii:

Nico CUE, Stanga Europeana (EL): Tatal meu a fost nevoit sa plece din Spania, din cauza dictaturii franchiste. Am fost primiti de Belgia.

Aceasta este Europa pe care eu am aparat-o si vreau sa o apar in continuare. Din pacate, este si o Europa a bancilor, a fraudelor fiscale, care nu e a solidaritatii.

Ska Keller, Grupul Verzilor: Oamenii din intreaga Europa se uita la noi si ne cer solutii. Multe nu merg bine. In seara aceasta, vreau sa va aratam ca se poate o Europa diferita.

Jan ZAHRADIL, Alianta Conservatorilor si Reformistilor din Europa (ACRE): As vrea o UE flexibila, descentralizata, o CE care isi respecta toti membrii, indiferent daca vin din Est sau din Vest, care nu tine lectii, nu impune lucruri si care sa gaseasca un echilibru intre nivelul national si cel european.

Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE): Europa este locul cel mai bun, sa traim astazi, dar mai sunt multe de facut. Trebuie sa aparam statul de drept.

Manfred Weber, PPE: Multi europeni aveau aceleasi ingrijorari si sperante. E nevoie de o viziune asupra Europei. Eu vreau o Comisie pentru oameni.

Frans Timmermans, Grupul Socialistilor: Aveti viitorul Europeni in maini. Saptamana viitoare veti decide soarta Europei. Unii spun ca o vor duce mai bine daca UE se va destrama. Eu nu. Eu cred intr-o Europa reformata.

A venit vremea ca toate statele membre sa respecte statul de drept.

21:00 - Pregatirile pentru confruntarea celor sase candidati sunt pe ultima suta de metri. Manfred Weber porneste cu prima sansa, dar aprecierea comuna la Bruxelles e ca Timmermans este un comunicator mai bun.

Victoria va fi decisa atat de voturile obtinute la alegeri, cat si de abilitatea de a constitui o majoritate in PE: cel care va reusi sa formeze o majoritate in Parlamentul European va fi nominalizat pentru preluarea presedintiei Comisiei.19:21 - Intrebat de Ziare.com, la Bruxelles, daca a primit vreun raspuns din Romania la scrisoarea sa, Frans Timmermans a facut din nou apel la autoritatile romane sa renunte la modificarile legislative care pericliteaza democratia din Romania si relatia acesteia cu Uniunea Europeana.

Prim-vicepresedintele CE a mentionat ca nu a primit vreun raspuns la scrisoare, ci stie doar ce a citit in presa.

"Am scris o scrisoare pe care am adresat-o presedintelui, celor doi presedinti ai Camerelor, precum si prim-ministrului, ca un pas preventiv pentru a avertiza ca inca nu este prea tarziu, inca puteti corecta aceste lucruri. Nu adoptati acea legislatie, nu reduceti lupta impotriva coruptiei, nu continuati sa mergeti pe aceasta cale, implementati recomandarile pe care vi le-a trimis Comisia.

Aceasta este propunerea Comisiei. Ce e nou este dorinta de a avertiza, si ceea ce sper ca vom face in urmatoarea Comisie va fi o munca mai asidua de prevenire, deoarece asta este intotdeauna mai bine decat sa trebuiasca apoi sa corectam", a declarat Timmermans pentru Ziare.com.

Cine sunt cei sase candidati:

1. Nico CUE, Stanga Europeana (EL)
2. Ska KELLER, Partidul European al Verzilor (EGP)
3. Jan ZAHRADIL, Alianta Conservatorilor si Reformistilor din Europa (ACRE)
4. Margrethe VESTAGER, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)
5. Manfred WEBER, Partidul Popular European (EPP)
6. Frans TIMMERMANS, Partidul Socialistilor Europeni (PES).

Statul de drept si respectarea normelor si procedurilor europene sunt teme esentiale ale acestei runde de alegeri, care vin dupa o legislatura dificila, in care a fost declansata procedura de activarea a Art. 7 pentru Ungaria si Polonia, iar Romania tocmai a primit, si ea, un avertisment oficial in acest sens.

Cele mai mari sanse pentru sefia Comisiei le are candidatul popularilor, care conduc in sondajele de opinie. Totusi, ar putea fi surprize de ultim moment si presedintia Comisiei sa ajunga la o persoana din afara acestui mecanism asa-numit Spitzenkandidat.

Statul de drept, in platformele de candidatura

Uniunea Europeana are nevoie de un mecanism nou si independent politic, cu sanctiuni serioase - taierea fondurilor europene e una dintre ele- atunci cand un guvern national indeparteaza tara de la drumul democratic. Este o propunere pe care Manfred Weber, o face, si dupa ce Guvernul de la Bucuresti a ignorat avertismentele europene atat in ceea ce priveste Legile Justitiei, cat si in campania de denigrare a Laurei Codruta Kovesi.

Manfred Weber a acordat un interviu Ziare.com la Strasbourg, cu o zi inainte de a doua runda de negocieri intre Parlament si Consiliu, pentru conducerea Parchetului European, unde Kovesi ramane cu prima sansa.

Ideile principale:

- UE are nevoie de un mecanism independent asupra statului de drept, in interiorul Uniunii Europene. Evaluarea ar trebui sa urmeze trei criterii: lupta impotriva coruptiei, independenta sistemului judiciar si independenta presei. Aceste trei elemente sunt esentiale pentru o societate moderna, deschisa si democratica.

- Putem sa ne gandim la un mecanism care sa opreasca finantarile europene intr-un astfel de caz, dar acestea vor trebui compensate de la bugetele nationale. Deci cei care se bazeaza pe finantari, fermierii de exemplu, isi vor primi banii, nu vor pierde nimic, Guvernul este cel care va fi silit sa gasesca solutiile de compensare.

Asta inseamna ca va trebui sa punem presiune pe guvernele in exercitiu.

Pe de alta parte, trebuie sa spun ca guvernele nu sunt cazute din cer, ci sunt rezultatul unei majoritati politice din tara respectiva.

- Cazul Kovesi este un semn ca in Romania sunt probleme. In mod normal, intr-o tara precum Romania, Guvernul ar trebui sa fie mandru ca primul procuror european sa fie o personalitate din Romania, cu credibilitate, cu atuuri puternice, care a convins o comisie precum LIBE sa o sustina.

Si Frans Timmermans are in centrul discursului tema statului de drept, iar Romania nu e straina de aceasta. Ultima interventie a lui Timmermans a vizat chiar cazul Guvernului de la Bucuresti.

Acesta a transmis o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei daca modificarile aduse Codurilor Penale vor intra in vigoare.

Ce spune procedura

Pentru a fi invitati la dezbatere, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii cumulative stabilite de catre EBU:

- Candidatul "cap de lista" pentru presedintia Comisiei Europene trebuie sa fie nominalizat de catre unul dintre partidele politice europene care sunt reprezentate in Parlamentul European si recunoscute legal de catre Autoritatea pentru partide si fundatii politice europene

- Partidul politic ce nominalizeaza candidatul trebuie sa fie reprezentat intr-unul dintre grupurile politice recunoscute oficial in Parlamentul European actual

- Un singur candidat poate fin nominalizat din partea fiecarui partid

Dezbaterea are loc intre orele 22:00 - 23:30 (ora Romaniei) si va fi urmata de declaratii de presa ale candidatilor.


Dezbaterea se va axa pe teme precum ocuparea fortei de munca, migratie, securitate, populism, schimbari climatice si rolul UE pe scena internationala, fiind prezentata de trei jurnalisti alesi de catre Eurovision: Emilie Tran Nguyen (France Televisions), si Markus Preiss (ARD Germania), care vor conduce dezbaterea de pe scena, iar Annastiina Heikkila (YLE Finlanda), care va anima dezbaterea din perspectiva retelelor sociale.

Programul dezbaterii (ora Romaniei):
  • 19:00 Sosirea candidatilor;
  • 20:20 Moment pe scena dedicat fotografiilor cu candidatii;
  • 21:00 Deschiderea usilor salii de plen;
  • 21:30 Inchiderea usilor salii de plen;
  • 22:00 Inceputul dezbaterii;
  • 23:30 Finalul dezbaterii, urmata de declaratii de presa ale candidatilor (intrarea de protocol, parterul cladirii PHS) .


Dezbaterea va fi transmisa in direct pe EBU (Eurovision) si prin EbS (Europe by Satellite).

Vezi si Principalii 4 candidati la sefia Comisiei Europene: Proiectele si viziunile fiecaruia pentru viitorul UE
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8414 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce ne pasa noua,

Ce ne pasa zece.
Romania rade, cinta si danseaza.

La copii, la ciordit banu
Dragnea este nambar uanu

 

Asa și?

O singura doleanta am. Daca va fi sa numiti o femeie in locul lui Junghi-er, Skakeler sa zicem , asigurati-va ca tine la bautura! Si mai ales , ca este capabila sa se incalte in pantofi cu "tocu-n față". Doar asa putem asigura progresul UE! Asa sa va ajute Dumnezeul!

 

statul de drept este tema falsa (nici macar nu au dat definitia)

(Ex: trebuia sa exista structura care sa investigheze magistartii corupti, in orice tara? exista deja?)

Problema centrala este ce puetri are comisarul si cat de transparent executa ordinele germaniei si frantei. Asta este samburele. Insa, in acelasi timp, este motivul pentru care germania si franta au dezvoltat ue actual, si nu vor renunta la acest procedeu decat fortati; nu de bunavoie. Asa ca nu se va dezbate!

 

Magistratii corupti

Mai, nu pricepeti odata ca asa ceva nu exista? Nu exista sectii speciale pentru categorii profesionale! Nu exista sectii speciale pentru ccercetarea parlamentarilor, a medicilor, a filatelistilor sau a fierar betonistilor! Legea e pentru TOTI si daca cineva o incalca poate fi dat in judecata! Doar in tarile bananiere, gen RO, se inventeaza sesctii speciale, SS< doar ca sa poata intimida magistratii iar asta s-a vazut EXTREM DE CLAR in RO! Tot ce au facut acei berbeci in frunte cu Alina Florea au fost fie abuzuri flagrante fie perle de risul curcilor, vezi cazul Kovesi, Absolut RIDICOL!

Doar propaganda penalo-manelisto-dragnista vine cu aberatii pe care cei saraci cu duhul sau troll-ii de profesie le preiau nemestecate!

Desteapta-te romane!

Dupa 80 de ani in care politicienii si securistii

au avut parte de sectii speciale (de la justitie la bufet), de avantaje si de o putere necontrolata este dificila ca acum sa devina simpli ceatateni

Ei inteleg foarte bine ce inseamna stat de drept dar nu le convine.

Tu, prin plimbarile tale de pe mapamondul asta

rotund (mai putin infulecatul la madonald), sau de la filmele vizionate (alea cu scrisu'), ai auzit de Internal Affairs?
PS: inseamna altceva decat aventuri amoroase interne, adica cu sine.

Desteapta-te romane, dar nu de la alarma ceasornicarului nosferatu.

Afacerile tale interne sunt la samovarul din

bunker.

Ce stat de drept? Ce obligativitate? Pisdistii știu mai bine

sunt numai recomandari 😜😂😁
Lăsați Patrupezii Pisdistii din Guvernul Porcarului Dragnea sa muncească, incă nu au reușit sa fure la fel de mult ca anul trecut 😜😂

Intii si intii sa dea definitia f.f.exact a statului de drept!

Si eu sint de acord ca la noi nu este stat de drept dar asta pentru ca puterea judecatoareasca este controlata de securitate si cel mai mult se abuzeaza de drepturile omului. Astea nu sint vazute? Cred ca la Bruxelles sint multi purtatori de ochelari de cal.

 

Statul de drept este un concept care apare in Constitutie

Alin. (3), Art. 1 din Constitutie. In esenta, statul de drept este definit prin trei principii fundamentale: respectarea drepturilor omului, separatia puterilor in stat (sunt specificate in Constitutie aceste puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca) si respectarea obligatorie a legilor (care inseamna doua lucruri: atat respectarea legilor de toti cetatenii, cat si egalitatea oamenilor in fata legilor).
Incerc sa vorbesc putin despre problema separatiei puterilor in stat, un principiu care a fost grav incalcat in ultimii doi ani si jumatate. Din pacate, unele legi si chiar anumite articole din Constitutie, nu sunt clare si creaza confuzii privind separarea puterilor in stat. Voi da un exemplu, Art. 132, alin. (1) din Constitutie (care a devenit, deja, celebru si care ar necesita o revizuire grabnica a Constitutiei): "Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei."
Dupa parerea mea si logica gandirii mele (sunt inginer), este vorba de o incalcare a principiului separarii puterilor in stat (pomenit in Constitutie, chiar in Art. 1).
In primul rand, rezulta ca procurorii fac parte din puterea judecatoareasca, odata ce sunt sub autoritatea ministrului justitiei. Este corect ca fac parte din puterea judecatoreasca, dar relatia cu ministrul justitiei nu mai este corecta.
Insusi faptul ca Ministrul Justitiei face parte din Guvern, iar Ministerul Justitiei face parte din puterea executiva, este o incalcare a principiul separarii puterilor in stat. Poate ar trebui sa fie un Departament de Stat independent de executiv. Daca, totusi, Ministerul Justitiei face parte din puterea executiva, atunci nu ar trebui sa aiba decat cel mult un control financiar-bugetar asupra institutiilor care formeaza puterea judecatoreasca. Ministrul Justitiei poate intocmi un raport privind modul cum sunt cheltuiti banii alocati de la buget (si acest lucru este corect din punctul de vedere al puterii executive), dar in nici un caz nu poate propune revocarea sau numirea unor procurori sau magistrati, pentru ca asta inseamna incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. Revocarile, numirile si, in general, modul de organizare trebuiesc hotarate numai in interiorul puterii respective, evident cu respectarea legilor votate in Parlament.
Deci, sa rezumam, celelalte puteri in stat pot exercita un control asupra celei de a treia puteri (si este bun acest lucru), pot veni cu anumite propuneri, de acord, dar nu pot decide cum se schimba oamenii si regulile de functionare. Deciziile se iau in interiorul puterii respective (repet, cu respectarea legilor in vigoare), cu o validare din partea Presedintelui si/sau a Curtii Constitutionale daca se cere acest lucru. Cam asta ar insemna separatia puterilor in stat si aceste lucruri (impreuna cu modificarea grabita si brutala a legilor justitiei) sunt contestate de liderii Uniunii Europene.

Pzdistii care comenteaza sunt complet debusolati. Nu stiu nici macar

ce este acela stat de drept :))) Al doilea soc: "Dezbaterea va fi transmisa in direct pe EBU (Eurovision) si prin EbS (Europe by Satellite)". Totul este transparent, public, fara nici o manipulare posibila! Adica la fel ca in CeX-ul sobolanilor rosii :))) Totul este deschis si pe fata :))))

Ciuma rosie psd-alde-udmr este PERFECT incompatibila cu Uniunea Europeana!

 

Mai Buldog , de ce nu ești in UE?

Conturile nedeclarate sunt generatoare de bani!

@IonBr. "Mai Buldog , de ce nu ești in UE?"

1. Buldog, nu. German Dog, Great Dane, Alano, Marele Danez, da.
2. Neutralitatea perpetua si militara a CH este incompatibila cu UE. In schimb, CH este un model in miniatura pentru UE, model care are +700 de ani de democratie directa, model unic in Lume. UE nu poate avea deocamdata o democratie directa. Diferenta de nivel de viata intre CH si UE este al doilea element de incompatibilitate.
3. CH nu este un paradis fiscal pentru banii coruptilor. Secretul bancar se aplica strict cetatenilor elvetieni. Orice strain care ar dori un cont bancar aici, este OBLIGAT sa aduca o atestatie de la fiscul lui national asupra declararii banilor depusi aici.

The Great Dane e unul dintre...

... cei mai stu.pizi caini care "se exista". Nu-i de mirare ca-tzi place atat de mult... :)

Va da voie samovarnikul sa veniti cu ciini in

bunker ?

tu stii ce este stat de drept?

?
Apoi ce te incinzi ca dezbaterea este la tv, transparenta? Exista vot popular pentru comisar? Ce faci cu "impresiile" pe care le colectezi de la TV? Si daca bat apa in piua o ora despre statul de drept (pe care nu il definesc), si despre cate cadouri vor face ei fiecarai tari, dar nu vorbesc despre ingradirea puterii germaniei si frantei, ce iti mai pierzi timpul la tv?

@Sula... Stiu ce este un stat de drept.

Traiesc in singura democratie directa din Lume.
Statul de drept este piatra de temelie a Libertatii si Democratiei.
Orice tanar de 14 ani de aici va poate spune ce este statul de drept si care sunt instrumentele civice pe care le are pentru a isi spune punctul de vedere.

Ca anecdota, aici se voteaza si pentru taierea sau plantarea unui copac... pentru angajarea maturatorului communal sau pentru costul biletelor de autobuz. Cred ca este la fel in Romania, nu?

Pentru restul intrebarilor dumneavoastra, va rog sa le traduceti in romaneste sau in orice limba de circulatie international care va convine. Noi avem 4 limbi nationale +altele bine cunoscute in utilizare cotidiana. La fel ca in Romania, nu?

Niste ipocriti!

Unul mai mare ca altul ,in functie de cat turcesc mananca!
Scarba de asa politicieni!Mai ales ca se dau reprezentantii Europei civilizate!Care civilizatie ,pt ca moral nu sunt mai departe de fripturistii nostri!

 

Am inteles: tu mananci numai din cel mafiot psd-ist al lui

drakknea ! Pofta buna, dar lasa-i pe romani sa scape de infractorii mafiei psd-alde-udmr ... Asta-i prioritatea pentru Romania in urmatorii 2-6 ani la alegeri !

Din cauza acestor sorosisti din partide diferite avanseaza

..extremismul in Europa! Eu zic ca Romania ar trebui sa activeze art 7 impotriva lor!

Elita Manelistă Pisdistă se găsește la datori pe

Ziare. Com 😜😜😁
Toți binevoitori Romaniei se agită sa pună tara in lumina Rromaniza Sudistă, Marin Sula.. carnatoltenesc angelica rabaabaala iobra iși rup gura pentru Gogoșile Penalului Manelist Sudist Draknea servite cu 🍋🍋🍋🍋🍋multă.
Cu așa patrihoti numai mandru sa fi 🤮😱🤮😱
U. E. Trebuie sa se conduca după dorința Maneliștilor Sudiști, după legea făcută de un Dublu Condamnat penal Porccar ce deține și o Dantură Galbejită de mai mare frumusețea!

TU CE ALEGI? Să recapitulăm.

1. Frans Timmermans nu e bun fiindcă doar critica și mai e și socialist!
"Frans Timmermans are in centrul discursului tema statului de drept, iar Romania nu e straina de aceasta. Ultima interventie a lui Timmermans a vizat chiar cazul Guvernului de la Bucuresti."
2. Manfred WEBER, nu e bun fiindcă Partidul Popular European (EPP) l-a susținut pe Băsescu pentru voturi fără să vadă pe Nuti, Blejnar, pe Mircea Băsescu și retrocedările!
3. Nico CUE, Stanga Europeana (EL) - săracul nu e bun că de de stanga!
4. Alde nu ne vrea! Vor da afară pe toți ALDE romani!
Ce mai rămane? Verzii că 80% din intelectualii anilor '40 aveau cămașă verde:
https://adevarul.ro/locale/botosani/legaturile-nestiute-blaga-eliade-cioran-legionarii-ales-geniile-romaniei-camasa-verde-extremistilor-dreapta-1_5540d647cfbe376e35ae72b3/index.html
și "Alianta Conservatorilor și Reformistilor din Europa" adică un fel de "Iată dar opinia mea. Din două una, dati-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esentiale...!

 

Timerman vrea sa stea in fata lui trump si putin

Mai era aici un derbedeu pe forum care ii invita pe toti sa ia din fata. Uite ca si-a gasit clientul care vrea el sa fie primul.

 

Ce cauti aici ?

Daca nu iti place forumul, cara-te inapoi la Sputnik.

Hai...du-te cu TIR-ul

.

Sputnik nu numai te iubeste , te adora Salamcusoia

.

Prinsu Bengos este derbedeu pe forum care ii invita pe toti sa ia d

in fata !
Un berbedeu PISDIST ca Tine cine alti ar mai pute fi cand este vorba de injurat??
Eu te rog frumos sa iei de 3x pe zi cu 🍋🍋🍋🍋
Dar tu Sulampahar vorbestii??
Numele tau te descrie perfect ca esti nuai Un manelist Sudist fara prea multa educatie 😂🤣😁 deci ia🍋


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor