Va auzim si luam masuri: UE se impune ca lider mondial prin utilizarea de resurse financiare durabile pentru combaterea schimbarilor climatice

Autor: Valdis Dombrovskis - vicepresedinte al CE
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 09:31
4425 citiri

Anul acesta, milioane de tineri din intreaga lume si-au unit fortele in cadrul unei miscari internationale pentru combaterea schimbarilor climatice, cerand masuri, nu simple vorbe, si organizand marsuri pentru a gasi solutii pentru planeta inainte sa fie prea tarziu.

Schimbarile climatice s-au numarat si printre principalele subiecte abordate in cadrul recentelor alegeri europene.

Tanara generatie are dreptate sa spuna ca riscam sa ramanem in urma, chiar daca Uniunea Europeana este ferm hotarata sa isi atinga obiectivele in materie de clima. Am facut, asadar, inca un pas inainte.

Comisia Europeana a propus ca economia europeana sa faca, pana in 2050, trecerea la neutralitatea climatica, astfel incat Europa sa fie prima economie majora din lume care sa atinga acest obiectiv.

Sunt lucruri simple in teorie, dar nimeni nu ar trebui sa subestimeze implicatiile si anvergura unei astfel de transformari.

Ea impune o restructurare si o transformare profunda a industriei in toate tarile UE, cu impact asupra societatilor si a economiilor lor. Este un lucru care nu se poate face peste noapte si care ne va costa scump.

Pentru a ne reduce emisiile, va trebui sa facem investitii masive in toate domeniile. Va trebui sa sprijinim dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse si fara emisii de dioxid de carbon - electromobilitatea, energia solara si eoliana, pentru a numi doar cateva. Sporirea eficientei energetice a locuintelor este un alt exemplu.

Cladirile sunt responsabile pentru cel mai mare consum de energie din UE - aproximativ 35% dintre acestea sunt mai vechi de 50 de ani si aproape 75 % din parcul imobiliar este ineficient din punct de vedere energetic. Evident, nu e vorba doar de sectorul locuintelor.

Industria UE trebuie sa se conformeze deja unor tinte obligatorii in materie de mediu, cum ar fi limitele impuse emisiilor generate de autovehicule, ponderea surselor regenerabile de energie si eficienta energetica.

Toate acestea presupun investitii importante, insa pentru ca Europa sa isi atinga obiectivele asumate prin Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si sa devina neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei, va fi nevoie de si mai multe.

Vom avea nevoie in urmatoarele decenii de investitii suplimentare cuprinse intre 175 si 290 de miliarde de euro pe an.

Pentru a sustine acest obiectiv, cel putin 25% din cheltuielile UE din urmatorul buget pe sapte ani care incepe in 2021 vor sprijini actiunile de combatere a schimbarilor climatice. Si chiar si atunci nu va fi suficient: trebuie sa ne bazam pe sectorul privat pentru a atrage capital catre activitatile economice care atenueaza schimbarile climatice, inclusiv prin investitii verzi transfrontaliere.

In UE, colaboram cu banci, administratori de active, investitori institutionali, societati si piete de capital pentru a promova utilizarea mai eficace si pe scara mai larga a finantarii durabile.

Raspundem astfel apelului clar al populatiei de a face investitii ecologice; pentru multi dintre cetatenii nostri, a devenit inacceptabil sa investim in intreprinderi care polueaza sau care nu isi platesc echitabil angajatii.

Dar cum puteti avea siguranta ca deschizand un cont de economii pentru copilul dumneavoastra actionati in interesul planetei?

In primul rand, trebuie sa definim in termeni corespunzatori ce inseamna "verde". Stabilind la nivelul UE un limbaj comun pentru finantarea durabila, consumatorii si investitorii vor putea sa identifice mai usor activitatile durabile din punctul de vedere al mediului.

Propunerea noastra privind un sistem UE de clasificare - o taxonomie, cum o numim noi- este un pas esential in directia atragerii mai multor investitii in proiecte verzi si durabile. Trebuie sa ajungem la un consens politic la nivelul tarilor UE pana la sfarsitul lunii octombrie.

UE a adoptat recent doua acte legislative care ar trebui sa ofere stimulente pentru investitiile in produse financiare verzi.

Impunerea unor norme mai stricte privind divulgarea factorilor de durabilitate catre investitorii finali le va permite cetatenilor sa faca mai usor alegeri in cunostinta de cauza atunci cand investesc intr-un produs financiar.

Doua noi categorii de indici de referinta ai UE in domeniul climei - etichetele voluntare - vor oferi mai multe informatii cu privire la amprenta de carbon a unui portofoliu de investitii: una va privi activitatile de tranzitie climatica, iar cealalta va permite constituirea unui portofoliu convergent cu obiectivele in materie de temperatura ale Acordului de la Paris.

Strategia noastra privind finantarea durabila include definirea unui standard UE privind obligatiunile ecologice, sporirea transparentei pentru intreprinderi in ceea ce priveste raportarea informatiilor legate de clima si extinderea utilizarii etichetei ecologice a UE la produsele financiare.

Trebuie sa luam rapid aceste masuri. Asa cum spunea activista in domeniul climei Greta Thunberg: "Pur si simplu nu avem timp sa asteptam sa crestem ca sa fim noi cei care luam deciziile."

Valdis Dombrovskis este vicepresedinte al Comisiei Europene

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Uniunea Europeana clima Comisia Europeana , #Comisia Europeana