Viviane Reding cere statelor europene o pozitie ferma fata de activitatile de spionaj ale SUA

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 22:02
1969 citiri
Viviane Reding cere statelor europene o pozitie ferma fata de activitatile de spionaj ale SUA
Foto: www.cet.lu

Comisarul UE pe justitie, Viviane Reding, a cerut un raspuns ferm si unit din partea statelor europene fata de informatiile aflate recent privind operatiunile de spionare de catre SUA nu numai a cetatenilor europeni ci si a cancelarului german Angela Merkel.

"Protectia informatiilor trebuie sa se aplice indiferent daca e vorba despre mailuri ale cetatenilor obisnuiti ori despre telefonul Angelei Merkel", a spus Viviane Reding, citata de purtatorul sau de cuvant, Mina Andreeva, arata DW.

Declaratia vine cu numai cateva ore inaintea intalnirii de doua zile a sefilor celor 28 de state europene de la Bruxelles. Viviane Reding a mentionat ca adoptarea unei legi privind protectia datelor personale "ar fi o declaratie de independenta a Europei, pentru ca asta ar face-o sa devina credibila in fata Statelor Unite, prin adoptarea unei pozitii comune si ferme in aceasta privinta".

Legislatia de care vorbeste Reding a fost propusa de mai multa vreme dar adoptarea ei a fost intarziata din cauza neintelegerilor dintre liderii statelor din Uniunea Europeana.

Adoptarea acestor legi ar putea fi insa grabita de faptul ca autoritatile germane sunt revoltate dupa aparitia informatiilor privind monitorizarea de SUA a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. Ministrul de externe german, Guido Westerwelle, a facut un gest rar intalnit, convocandu-l de urgenta pe ambasadorul american in Germania.

Si presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, s-a exprimat in aceasta problema, declarand ca "in Europa, credem ca dreptul la spatiul privat este un drept fundamental.

Cunoastem din experiente recente ce este totalitarismul si stim foarte bine ce se intampla cand statul isi foloseste puterea ca sa intre in viata oamenilor. Astfel ca acest subiect este foarte important, nu numai pentru Germania, ci pentru Europa in general", a declarat Barroso.

Dezvaluirile privind activitatile de spionaj al NSA au incordat relatiile intre SUA si Europa, dupa aparitia informatiillor furnizate de Edward Snowden, consultantul NSA si CIA care a adunat date despre interceptarile realizate de serviciile secrete ale SUA si apoi le-a facut publice.

Cancelarul german a vorbit cu presedintele Obama miercuri si i-a spus acestuia ca "ea condamna fara echivoc aceste practici inacceptabile, daca informatiile despre interceptarea telefonului ei se vor dovedi adevarate", a declarat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Presedintele Obama a asigurat-o pe Merkel ca serviciile secrete americane nu-i monitorizeaza convorbirile, dar nu a vrut sa precizeze daca acest lucru s-a intamplat in trecut.

Problema interceptarilor americane vor domina agenda summitului european, care initial trebuia sa aiba ca obiectiv discutarea mai multor chestiuni economice, crearea de locuri de munca si proiectul unei uniuni bancare europene.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Viviane reding reactie comuna spionaj american, #Viviane reding cere Europa reactie, #Viviane Reding telefon Merkel spionat , #Comisia Europeana