Capra raioasa cu drept de veto (Opinii)

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 23:54
10003 citiri
Capra raioasa cu drept de veto (Opinii)

Stau si ma crucesc! In Romania, tara care s-a dat de ceasul mortii sa intre in UE, care a fost admisa fara sa fi indeplinit cu adevarat standardele, lucru care se vede acum si de pe Marte, in Romania asadar, antieuropenismul a devenit principala tema de campanie electorala a unei aliante alcatuite din partidul care a dus negocierile de aderare la capat si partidul care era la guvernare la semnarea tratatului.

USL ii cere presedintelui, pe un ton extrem de vehement si atat de tare incat sa se auda pana la ultimul alegator din ultimul catun, sa dea cu veto de masa Consiliului European de saptamana aceasta, daca Romania va primi mai putini bani pentru viitorul exercitiu bugetar european.

Tema bugetului multinational al UE, valabil din 2014 pana in 2020, este o chestiune intr-adevar foarte delicata si creeaza tensiuni in toata Europa. Si ca sa intelegem de ce, trebuie sa intelegem mai intai contextul.

Presedintele CE a propus un buget asemanator cu acela din actualul exercitiu bugetar si fiecare tara urma sa primeasca aproximativ aceeasi felie de tort. In urma cu putin timp insa, presedintele UE, Herman van Rompuy, a detonat bomba, anuntand ca va propune la acest Consiliu European de iarna un buget cu 75 de miliarde de euro mai mic, principalele taieri urmand sa fie operate la nivelul fondurilor de coeziune, destinate tarilor mai recent intrate in club pentru a acoperi decalajele, si fondurilor pentru agricultura, interesante pentru marii producatori agricoli ai continentului.

Marile sustinatoare ale taierii sunt statele foarte bogate, principale contributoare la bugetul european, in frunte cu Germania, Marea Britanie si Olanda, satule sa finanteze in conditii atat de grele alte tari, mai ales pe cele despre care socotesc ca sunt mai lenese si/sau mai hoate, gen Grecia si Romania.

Premierul britanic ameninta cu exercitarea dreptului de veto daca taierea bugetului nu va fi chiar mai drastica de 75 de miliarde de euro. De partea cealalta, se afla desigur principalele beneficiare ale fondurilor care urmeaza sa fie afectate, avand ca varf de lance Franta, in chestiunea agricola, si Polonia, in chestiunea fondurilor de coeziune.

Cel mai probabil nu va fi luata ncio decizie finala saptamana aceasta, tocmai pentru ca spiritele sunt atat de incinse. De fapt, nici macar nu se va ajunge la vot, tocmai pentru a nu risca un veto. Voturile se dau abia dupa ce s-a ajuns la acord.

Cum stam noi in tot acest vacarm? Prost. Suntem printre tarile afectate de reducerea ambelor categorii de fonduri si minusul pe care l-am putea inregistra in urmatorul exercitiu bugetar este de 8 miliarde de euro.

Un minus teoretic, insa, pentru ca noi oricum nu suntem in stare sa accesam banii europeni. Minusul este mai mic decat banii pe care nu i-am incasat, desi ii aveam la dispozitie in actualul exercitiu bugetar. Sa ne intelegem, rata noastra de absorbtie in actualul exercitiu bugetar este sub 15%.

Si aceasta chestiune ne face extrem de vulnerabili in corul european. Sigur ca isi permite sa dea cu pumnul in masa Polonia, care a papat pana la ultimul banut si, in urma unui management remarcabil si a unor politici inteligente, nu a fost nici macar o zi in recesiune de la declasarea crizei.

Noi, insa, din cauza rezultatelor mizerabile la capitolul absorbtie a fondurilor europene, din cauza programelor blocate sub suspiciune de frauda sau din cauza unor proceduri care favorizeaza frauda, am fi putut sa suferim taieri de fonduri in urmatorul exercitiu bugetar ca sanctiune, chiar daca bugetul UE in loc sa scada ar fi crescut.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Romania are mari probleme acum si la criteriile politic si justitie. Cum sa ceri bani mai multi cand esti sub suspiciunea ca ai iesit din matca statului de drept? Cum sa ceri bani mai multi cand trei dintre ministrii care le gestioneaza sunt declarati incompatibili de catre ANI?

Ca sa ai o voce grea in corul european, trebuie sa ti-o castigi, prin competenta, onestitate, seriozitate. Asa cum si-a castigat-o Polonia. Dar repetentul din ultima banca, cel care sparge geamurile, e mereu cu temele nefacute si le scoate limba profesorilor, nu are niciun drept sa faca ordine si sa-si impuna punctul de vedere. El trebuie sa fie multumit ca inca nu a fost exmatriculat.

Aceasta este realitatea si cat timp ramanem o capra raioasa a Europei am face bine sa cautam solutii de a ne insanatosi, inainte de a ridica din nou coada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#drept veto taiere fonduri, #veto Consiliu European , #Consiliul Europei