Comisia de la Venetia a decis ca proiectul de revizuire a Constitutiei necesita imbunatatiri in puncte-cheie, printre acestea numarandu-se optiunea clara pentru o forma de guvernamant si clarificarea competentelor premierului si presedintelui.
Comisia de la Venetia a avizat favorabil, dar cu o serie de recomandari proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei.
Comisia de la Venetia: Referendumul din Crimeea este neconstitutional
Potrivit documentului, proiectul de revizuire a Constitutiei va trebui sa raspunda unor probleme-cheie, printre care: sa faca o alegere clara pentru un sistem de guvernamant; sa clarifice prerogativele presedintelui si, respectiv, ale premierului; sa introduca, printre principiile fondatoare ale sistemului constitutional romanesc, principiul respectului reciproc si al cooperarii loiale intre puterile prevazute in Constitutie.
Totodata, trebuie sa simplifice procedura legislativa si sa limiteze la minimum nevoia de ordonante guvernamentale; sa ofere o baza legala clara si imbunatatita pentru a permite Consiliului Suprem al Magistraturii sa isi indeplineasca efectiv sarcina de garant al independentei corpului juridic; sa modifice procedura de suspendare a presedintelui intr-o masura legala initata de Parlament, dar decisa in instanta.
Comisia a salutat faptul ca, in urma unor discutii purtate in jurul unui proiect preliminar in iulie 2013, au fost depuse eforturi in vederea clarificarii si inlaturarii problemelor semnalate in proiectul anterior.
Ce a discutat Ponta cu reprezentantii Comisiei de la Venetia
Organismul european a apreciat, de asemenea, ca, dupa o etapa initiala pozitiva in vederea asigurararii transparentei, procesul de revizuire a Constitutiei fost realizat intr-o maniera mai putin inclusiva, care nu a luat in considerare toate cercurile din cadrul societatii interesate sa se implice in acest sens. Astfel, Comisia de la Venetia a aratat ca se asteapta ca in urmatoarele etape ale procesului sa fie facute eforturi sporite si sa le fie oferite oportunitati efective pentru implicare actorilor vizati.
De asemenea, recomandari legate de consolidarea garantiilor pentru independenta in domeniul juridic nu au fost implementate in mod corect, arata Comisia de la Venetia in avizul sau privind proiectul de modificare a Constitutiei.
Comisia de la Venetia, impotriva interzicerii simbolurilor comuniste in R. Moldova
Totodata, amendamente propuse in legatura cu Consiliul Superior al Magistraturii nu par sa fie indreptate spre consolidarea acestei institutii, desi acesta are o contributie esentiala intr-o democratie stabila, subliniaza Comisia de la venetia in document.
In plus, o claritate si o consistenta crescute in mai multe capitole ale Constitutiei si, in ceea ce priveste drepturile fundamentale, formulari mai mult armonizate cu cele ale CEDO ar imbunatati considerabil proiectul, arata organismul european.
Comisia isi exprima in mod special ingrijorarea fata de faptul ca o optiune clara pentru o anumita forma de guvernamant, ca piatra de temelie pentru intregul sistem, continua sa lipseasca. In consecinta, in pofida unor progrese, definirea rolurilor si a relatiilor dintre principalele institutii de stat duce in continuare lipsa de claritate, mai arata Comisia de la Venetia.
Nu am vazut nicio... Vezi tot