Consiliul Europei someaza Polonia sa restabileasca independenta justitiei

Vineri, 15 Martie 2019, ora 19:04
2848 citiri
Consiliul Europei someaza Polonia sa restabileasca independenta justitiei

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a somat vineri autoritatile poloneze sa restabileasca pe deplin independenta justitiei in tara lor, deja subiect de controverse intre Varsovia si Uniunea Europeana (UE), informeaza AFP.

La finalul unei vizite de cinci zile in Polonia, Mijatovic a denuntat de asemenea, intr-un comunicat, deficientele tot mai mari in ceea ce priveste apararea drepturilor omului, in special in materie de procreare, acces legal la avort si contraceptie.

"Autoritatile poloneze ar trebui sa ia masuri suplimentare pentru a restabili independenta totala a puterii judiciare si a remedia dezacordul si impasul care continua sa afecteze functionarea si credibilitatea anumitor institutii judiciare", in special ale Curtii Constitutionale si Consiliului Suprem al Magistraturii (KRS), a notat Mijatovic.

Comisarul Consiliului Europei si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca "sute de presedinti de tribunale si procurori au fost destituiti sau inlocuiti de catre ministrul Justitiei in ultimii ani".

Martea viitoare, Curtea de Justitie a UE (CJUE) va analiza conformitatea fata de Tratatul UE a Consiliului Suprem al Magistraturii (KRS) si a doua noi camere ale Curtii Supreme a Poloniei, institutii fundamentale puse in functiune de conservatori in cadrul reformei lor controversate a justitiei.

Potrivit conservatorilor polonezi aflati la putere, aceasta reforma este necesara pentru a lupta impotriva coruptiei si retelelor mostenite din perioada comunista.

Sesizata de Bruxelles, justitia europeana a somat deja, in decembrie, Polonia sa suspende una dintre prevederile reformei sale a Curtii Supreme care, potrivit CJUE, ar putea aduce atingere independentei sistemului judiciar, reducand varsta de pensionare a judecatorilor Curtii Supreme, ceea ce ii obliga sa se retraga pe circa 20 dintre ei. Varsovia a facut un pas inapoi in aceasta problema.

Bruxellesul este de parere ca schimbarile introduse de partidului aflat la putere in Polonia, Lege si Justitie (PiS), constituie o amenintare la adresa statului de drept.

De asemenea, Mijatovic i-a cerut vineri Poloniei, tara preponderent catolica unde dreptul la intrerupere voluntara de sarcina este printre cele mai restrictive din Europa, sa "protejeze si promoveze mai activ drepturile femeilor, punand pe deplin in aplicare Conventia de la Istanbul" asupra preventiei si luptei impotriva violentei la adresa femeilor si violentei domestice.

Dunja Mijatovic a evocat avorturile clandestine sau efectuate in strainatate, din cauza accesului foarte restrans la intreruperile de sarcina, la teste prenatale sau contraceptie de urgenta.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...